Escaldes vol “recuperar l'Artalroc per impulsar un equipament cultural emblemàtic”

La majoria que encapçala Rosa Gili entén que reclamar el retorn de l’edifici a la gestió comunal “és una qüestió de responsabilitat” i avalua diverses possibilitats per quan el tingui de nou disponible

L'edifici que albergava l'Art al Roc, la sala d'exposicions de Govern.
L'edifici que albergava l'Art al Roc, la sala d'exposicions de Govern. Visitandorra.com

El comú d’Escaldes-Engordany vol recuperar l’edifici que, actualment, alberga la sala d’exposicions del Govern, l’Artalroc. La corporació el necessita per tirar endavant un “equipament cultural emblemàtic” que serveixi per unificar serveis que, ara, estan distribuïts a diferents espais de la parròquia, alguns en règim de lloguer. Així s’ha traslladat per carta a l’executiu, tot confiant en poder pactar una sortida de l’espai.

L’edifici va ser impulsat durant el segon mandat de Toni Martí. Llavors es va conèixer com el Centre d’Interpretació de l’Aigua i del Madriu. Amb el temps, però, i a l’entendre de la corporació demòcrata liderada per Trini Marín, no va complir els objectius desitjats. Quan el Govern va necessitar un espai alternatiu a la sala d’exposicions situada a l’antiga caserna de bombers d’Andorra la Vella, enderrocada pel fallit projecte de The Cloud, es va pactar la seva cessió. Això sí, de forma “gratuïta”.

Unificar aules i tallers artístics i buscar sinèrgies amb el projecte de les basses termals són algunes de les opcions que la majoria comunal té sobre la taula amb l’espai

Ara han passat cinc anys. I, també, ha entrat una nova majoria, socialdemòcrata en aquest cas, que vol donar un impuls a l’Artalroc. Entenen que pot convertir-se en un “equipament cultural emblemàtic” del qual la parròquia no disposa. Sobre la taula hi ha diferents possibilitats que poden acabar convergint.

Per un costat, entenen que activitats com les aules de música o altres tallers artístics estan repartides en diferents espais. Alguns, fins i tot, no del comú i, per tant, suposen un cost en lloguer. També es té la vista posada en un dels projectes estrella del programa electoral amb el qual Rosa Gili i el seu equip van guanyar les eleccions: la construcció d’unes basses d’aigua termal prop de la zona del roc del Metge per potenciar aquesta peculiaritat de la parròquia. L’Artalroc, o el CIAM, com es vulgui, hi és molt a prop i les sinergies podrien ser important.

Fa uns dies, el comú va enviar la carta al Govern per informar-lo que, cinc anys després, volen posar fi a la cessió gratuïta de l’espai. Les fonts de la corporació consultades deixen clar que la voluntat no és pas generar polèmica, sinó advertir d’aquesta intenció i poder encetar unes converses per pactar una sortida ordenada, que doni prou temps a l’executiu per trobar alternatives d’ubicació al material exposat a l’Artalroc.

De fet, entenen que és “una qüestió de responsabilitat”. Recorden que l’acord amb Govern marcava que la cessió seria fins que s’acabés The Cloud. Ara, aquest projecte, està clar, no es finalitzarà mai. I això se suma que, entenen, el comú d’Escaldes necessita l’edifici. 

Comentaris

Trending