Escaldes substitueix tots els elements ‘plàstics’ de l’avinguda del Fener per plantes naturals

El comú ha destinat 22.000 euros per reformular les jardineres de tot el carrer de forma que siguin més ecològiques i també més segures per la ciutadania

Una de les noves jardineres de l'avinguda del Fener.
Una de les noves jardineres de l'avinguda del Fener.

Escaldes-Engordany ha presentat aquest dijous la remodelació de la zona enjardinada de l’avinguda del Fener. Concretament, el que s’ha fet ha sigut retirar tots els elements ‘plàstics’, com la moqueta de gespa artificial, i s’ha substituït per plantes naturals. Per tot el procediment el comú ha destinat 22.000 euros al canvi de jardineres i 5.000 per a les plantes que s’han incorporat als diferents espais. Concretament, aquesta reformulació s’ha fet pensant, a més d’en el medi ambient, en la seguretat dels vianants de la zona.

El projecte de reconfiguració de les zones enjardinades de l’avinguda del Fener d’Escaldes van començar abans de la pandèmia. Així ho ha explicat la consellera de Medi Ambient, Cèlia Vendrell, que ha estat l’encarregada de presentar el resultat que ha tingut aquesta intervenció al llarg de tot el tram. Concretament, on més evident es fa aquesta actuació és a la zona davant de l’aparcament i la deixalleria. Allà s’han substituït les moquetes de gespa artificial i qualsevol element de plàstic per altres naturals.

Un dels punts claus d’aquestes modificacions són les oliveres, que abans tenien moqueta verda arran de terra. Ara tenen terra i plantes naturals, totes elles amb jardineres que tenen una vorera exterior d’almenys 10 centímetres. D’aquesta manera, ha indicat Vendrell, “es tracta de l’alçada mínima que ha de tenir un obstacle perquè el veiem, i així hem vist una bona solució perquè la gent no caigui i pugui ser-ne conscient”. Així mateix, amb la situació anterior, en cas de plogudes es perdia terra que queia carrer avall. Ara, amb aquest entorn, s’evitarà que això pugui passar.

La intervenció del comú ha costat, d’una banda, pel que fa a la substitució de jardineres, 22.000 euros, i 5.000 més per a la terra i les plantes. En aquest sentit, Vendrell ha remarcat que el canvi de la moqueta verda fins a aquests elements no sempre és fàcil. El motiu principal és que baix d’aquests elements, habitualment, hi ha formigó i això ha suposat un hàndicap. En altres zones, com a la cruïlla de Fiter i Rossell i Viladomat, ha estat més fàcil perquè el que hi havia era terra. A més, també s’ha de tenir en compte el preu elevat dels materials que hi ha darrerament, i que també ha fet augmentar una mica el pressupost.

El cap de jardiners del comú, Llorenç Esquerra, ha explicat que s’ha treballat amb plantes de diferents mesures, textures i colors, per donar-li profunditat i varietat a les jardineres. Així mateix, també s’han combinat amb diferents floracions al llarg de l’any, plantes aromàtiques i que entapissen. “Així juguem amb textures i colors”, ha indicat Esquerra. Principalment, es tracta de plantes que viuen al llarg de tot l’any, deixant enrere les de temporada. A més, tenint en compte que Escaldes no treballa amb pesticides, també s’han buscat elements que afavoreixen els pol·linitzadors.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending