Escaldes planteja transferir a la CASS l’aportació al fons Covid de Govern

La majoria entén que és la forma de garantir que el milió d’euros previst, que s’inclou al pressupost aprovat per la corporació, s’empra per ajudar ciutadans i empreses i no per altres destinacions

La majoria vota el pressupost 2020 del comú d'Escaldes-Engordany.
La majoria vota el pressupost 2020 del comú d'Escaldes-Engordany.

El comú d’Escaldes-Engordany planteja transferir la seva aportació al fons Covid-19 de Govern via CASS. D’aquesta forma, la majoria socialdemòcrata busca garantir que el destí del milió d’euros previstos es destinaran íntegrament al pagament d’ERTOs i a ajudes als autònoms. Els diners estaran inclosos dins d’una partida de 2,5 milions destinada a afrontar les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia incorporada al pressupost del comú que s’ha aprovat aquest divendres.

Des de la majoria socialdemòcrata, els dos cònsols han destacat que aquesta possibilitat ja s’havia posat sobre la taula durant les reunions mantingudes amb el cap de Govern, Xavier Espot, per aclarir els dubtes que havia aixecat la proposta de fer aportacions a un fons conjunt. Finalment, Escaldes farà una aportació, entorn del milió d’euros, tal com ja fa dies es va comentar, però la voluntat és, com ha indicat Rosa Gili, que “aquests diners reverteixin directament als ciutadans i no per pagar una cimera o altres coses”.

Els comptes no han rebut el suport de la minoria de DA que retreuen que no hi hagi cap partida per iniciar la construcció de l’aparcament a la part alta

I la fórmula passaria per no fer una transferència directa a l’executiu sinó a la CASS, que és l’organisme que està gestionant el pagament tant de les suspensions temporals de contracte com de les reduccions de jornada, les dues figures que han adaptat a la legislació andorrana la figura dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). “És una manera de formalitzar-ho”, ha apuntat Gili tot i que “encara s’ha d’acabar de parlar”. Des de la majoria es remarca que “un milió d’euros són molts diners; a Escaldes, les finances potser estan millor que a altres llocs, però també tenim molta feina a fer”.

La partida està inclosa en un pressupost que, tal com ha avançat Altaveu, compta amb fins a 30,26 milions d’euros, dels quals 6,44 destinats a inversions. De fet, hi ha 2,5 milions (ampliables) centrats de forma específica a abordar les conseqüències socials i econòmiques de la Covid-19, en el marc d’un pla d’ajudes “per a persones i empreses” a qui “la situació hagi pogut afectar”. A partir de l’aprovació dels comptes, es treballarà en preparar els diferents programes de suport.

Una sessió de comú a Escaldes.

Relacionat

Escaldes aprovarà un pressupost de 30,26 milions, 6,44 dels quals per a inversió

Justament, el fet que encara no hi hagi una normativa clara sobre com es distribuiran aquests diners és un dels punts esgrimits des de la minoria de Demòcrates (DA) per votar en contra el pressupost. “La partida és exagerada; queden cinc mesos només per aquest exercici i encara no sabem com s’utilitzaran i sota quins criteris es repartiran aquestes subvencions”, ha criticat el conseller Miquel Aleix.

Un altre dels motius del vot contrari és el fet que, a l’entendre dels ‘taronja’, “s’obvien projectes essencials per a la parròquia”. Entre ells, l’aparcament de la part alta, que connectaria la carrereta de l’Obac amb el carrer Guillem Adellach. “No hi ha ni una partida que ens doni esperança que s’acabarà fent. És una infraestructura necessària, útil i indispensable per la part alta d’Escaldes i per crear 600 places d’aparcament que faran falta vist l’urbanisme del Clot d’Emprivat”, ha apuntat Aleix.

La majoria deixa clar que aposta pel projecte a la part alta però que vol reconduir les “mancances” detectades, en especial una clàusula que consideren perillosa pel comú

Des de la majoria, s’ha volgut deixar clar que el projecte, en cap cas, es descarta. Al contrari, es vol tirar endavant, però, com ha volgut remarcar el cònsol menor, Joaquim Dolsa, “té mancances” que s’han de resoldre. Entre elles, la clàusula del conveni que fixa un termini màxim de finalització de les obres (el 2023) a partir del qual el terreny i tot el que estigui construït llavors retornaria a la propietat. Dolsa ha avisat que l’aparcament “és materialment impossible acabar-ho aquest mandat, en menys de quatre anys”. La voluntat és “reconduir aquests punts que no ens agraden i, un cop fet això, es tiraran endavant les obres”. A banda, ha justificat que no hi hagi una partida al pressupost tot recordant que no s’ha desenvolupat encara el pla especial necessari.

Entre la inversió prevista, des de la majoria s’ha destacat el milió d’euros que es destinaria a la finalització de tota la reforma de la plaça Creu Blanca, 400.000 per a millores al Prat del Roure o 400.000 més per l’aparcament de Caldea, entre altres actuacions. També es reserven 2,9 milions d’euros per a una “inversió estratègica” que suposaria la compra d’uns terrenys per a equipaments. Des de la majoria s’ha volgut optar per la prudència i no revelar més detalls d’una operació que s’està negociant.

Comentaris (7)

Trending