Escaldes, amb pas ferm per convertir el bus a demanda en un referent per moure's per la parròquia

Les millores passen per tenir la capacitat d'ajustar els efectius emprats a l'afluència i la localització, abans de pensar en un futur interparroquial a les parròquies centrals

Un dels vehicles que donen el servei de bus a demanda a Escaldes.
Un dels vehicles que donen el servei de bus a demanda a Escaldes. Comú d'Escaldes-Engordany

El bus a demanda d'Escaldes-Engordany va pel bon camí, però encara queda camí perquè sigui l'opció preferent dels residents a la parròquia per desplaçar-se dins de la parròquia. La gratuïtat del servei ha de ser un d'aquest punt que l'ajudi a acabar de consolidar-se. Tot i això, des de la corporació escaldenca són conscients que han de continuar treballant per millorar el servei, com la ubicació, abans de fer un nou pas que seria un d'interterritorial a les parròquies centrals si s'arriba al consens polític.

Els mig any de prova pilot del bus a demanda va convèncer i, una vegada certificada la continuïtat, la corporació escaldenca va decidir que mantenia la gratuïtat del servei “com a mínim en la nostra legislatura”, ha assegurat la consellera de Medi ambient i Mobilitat, Cèlia Vendrell. Aquesta, pel comú, és l’opció més eficient per “convertir-lo en un referent pels veïns de la parròquia, concretament per aquells que viuen en nuclis urbans més apartats del centre” per desplaçar-se i “deixar el cotxe a casa”.

De fet, la seva consolidació encara s’està duent a terme i, mes rere mes, els serveis van creixent. En aquest sentit, Vendrell ha volgut ressaltar “les 5.435 demandes d’aquest gener i les 5.509 del febrer” i que per la consellera demostra que encara han d’acabar d’assentar el servei. De fet, des de la seva posada en marxa, el bus a demanda d’Escaldes-Engordany ha rebut  42.526 trajectes amb 53.826 passatgers. Un dels aspectes claus per la consolidació del servei és l’aplicació Pingo a través del qual es pot demanar el bus i que corresponen el 85,97% de les sol·licituds pel 14,03% que es realitzen per centraleta. D’altra banda, segons ha apuntat la consellera, la franja d’edat que en fa ús són adolescents, gent gran i dones  que “necessiten més atenció dels organismes públics”.

La gratuïtat del bus a la demanda és la millor opció per “convertir-lo en un referent pels veïns de la parròquia, concretament per aquells que viuen en nuclis urbans més apartats del centre” per desplaçar-se i “deixar el cotxe a casa”

Tot i això, la corporació comunal és conscient que cal continuar millorant. Vendrell ha volgut destacar una de les darreres actualitzacions que s'han introduït en l'aplicació i és que ara "es pot assenyalar al mapa, la ubicació precisa de la persona" i que ha de facilitar la feina dels conductors i evitar malentesos sobre el punt de recollida. Un punt que, com confirma Vendrell, encara han de continuar treballant, així com seguir molt atents a l'afluència de persones per si han d'ajustar el nombre de busos circulant i que, en hora punta, és de quatre. Una altra de les millores i que estan a l'espera que s'apliqui en els pròxims mesos, és els busos adaptats per persones amb mobilitat reduïda que la concessionària ha demanat i falta que arribin. De moment, cal contractar el servei a la centraleta i quan estiguin disponible ja no hi haurà aquesta necessitat.

En un futur, tot i que no s'està parlant, seria la creació d'un bus a demanda interparroquial que "tindria sentit entre Escaldes-Engordany i Andorra la Vella". A banda de posar-se d'acord a nivell polític, també haurien de mirar si la capital els hi interessa el model, ja que, actualment, funcionen amb línies regulars. Un nou pas, però, a llarg termini i, en cap cas, de forma immediata. De moment, Escaldes-Engordany està concentrada en acabar de consolidar el seu sistema que, a la parròquia, funciona millor que un de línia regular.

Comentaris

Trending