El canvi normatiu preveu que, en línies generals, un cop s’autoritzi una construcció, hi hagi dos anys de termini per començar-la i quatre per finalitzar-la, amb opció a dos anys de pròrroga. Ara bé, per a projectes de més envergadura s’allarga el temps. En el cas que se situïn entre 5.000 i 15.000 metres quadrats, es dona dos anys per iniciar els treballs i sis de realització, amb opció a tres més d’ampliació. És a dir, un màxim de nou.
La majoria defensa que la mesura ha de servir per donar “més flexibilitat” a constructor i promotors i, alhora, més “seguretat jurídica”, ja que se’ls garanteix que puguin acabar un projecte tal com es va iniciar
El que ha generat dubtes entre les dues minories encampadanes és la normativa pel que fa a projectes de més de 15.000 metres quadrats. En aquest cas, el marge per executar-los passa a ser de vuit anys, amb opció a una pròrroga de quatre. Per tant, un màxim de dotze.
Tant des del PS, que ha optat per abstenir-se en la votació, com des d’Agrupament, s’han expressat seriosos dubtes. “És molt temps per tenir una obra en funcionament a la parròquia”, ha expressat la consellera d’aquesta darrera formació, Esther Vidal. Per la seva banda, el socialdemòcrata Enric Riba ha alertat que “hi ha el perill que ens trobem amb casos com el que tenim al costat del poliesportiu del Pas o la carcassa que hi ha davant el Funicamp”. Tots dos grups s’han mostrat partidaris que, també per aquests projectes es deixés únicament un màxim de nou anys.
Des de la majoria, Rascageneres ha defensat el canvi tot apuntat que “no és una decisió política sinó que seguíem el que ens recomanen els tècnics”. En aquest sentit, ha destacat que la idea del canvi del pla d’urbanisme és “posar-lo en coherència amb el reglament de construcció, ja que, per raons històriques, tenia més restriccions i ara les eliminem”. Sobre els terminis, ha defensat que “volem donar flexibilitat al constructor i al promotor, però també seguretat jurídica; que el projecte que concep al principi es pugui dur a terme”.
Així, el mandatari ha explicat que “es demanarà autorització per a la totalitat i es pagarà. I tenen vuit anys per acabar-ho”. En aquest sentit, ha remarcat que “parlem d’iniciatives que poden ser de diversos edificis i difícilment es poden fer tots de cop”, encara que aquests mantinguin “plantes soterrànies en comú”. Rascagneres, de fet, ha revelat que, ara mateix, el comú té sobre la taula l’anàlisi d’un projecte d’aquest estil: el que s’ha de construir al costat nord de l’hotel Rosaleda, en el revolt de l’avinguda François Mitterrand un cop passat el comú.
POSSIBLE ZONA D’ESTACIONAMENT LIMITAT AL PAS
Durant la sessió, des del PS s’han posat sobre la taula les demandes que havien rebut ara fa uns dies durant una trobada amb veïns i comerciants del Pas de la Casa, lloc on s’ha celebrat el ple. Una d’elles és la petició de disposar de places d’aparcament limitat (zona vermella) al carrer Major. La cònsol, Laura Mas, ha avançat que s’està estudiant, però ha recordat que hauria de ser “sobre les voravies” que “són privades” i, a més, “estan calefactades”. Per tant, “anirem als comerços i a les comunitats de propietaris per si estan disposats a cedir-les, ja que cal tenir la seva autorització”. A banda, també caldrà definir qui assumiria els danys si es provoqués algun desperfecte al sistema que serveis per desgelar la neu. Ha deixat clar, això sí, que l’espai només el podrien ocupar vehicles lleugers.
En canvi, sí que es descarta que el Pas disposi d’un servei de bus similar a l’Uclic, ja que “l’actual funciona bé” així com ubicar pistes de petanca interiors a l’antiga llar d’infants. Allà es traslladarà en pocs mesos el Punt Jove, ha recordat Mas. Sobre el tancament de l’aparcament de les Abelletes, la cònsol ha explicat que hi ha desperfectes a una de les arquetes d’entrada i cal reparar-los. “S’han demanat pressupostos i estem a l’espera”, ha indicat.
Des del PS, que ha formulat les preguntes, el conseller David Rios ha apuntat que “amb algunes respostes no ens ha convençut, ja que políticament faríem una cosa diferent, com ara amb la petanca”. Per exemple, “nosaltres donaríem suport a la petició de tenir-ne d’interiors”. També s’ha volgut reclamar “celeritat amb el pàrquing de les Abelletes perquè a l’estiu hi ha una necessitat”.
Després de la sessió, s’ha aprofitat l’estada al Pas de tots els membres de la corporació per fer la presentació oficial del mural ‘Arrels’, obra de l’artista ‘Pelucas’. Es tracta, ha explicat Mas, “d’una altra acció d’embelliment de la població”, tot i que ha volgut remarcar que, a més, la pintura “és una obra contemporània però que recupera aspectes que han marcat la població i la seva història”.
Comentaris (2)