El cost d’altres obres clau determinarà si Escaldes impulsa directament els pisos socials a Pessebre

Gili admet que el sistema de concessió implica que “legítimament, qui l’agafi voldrà un benefici econòmic”, fet que pot suposar un problema i indica que la decisió dependrà de les adjudicacions de Caldes, l’aparcament de l’església o la llar de jubilats

Representació de com serà el futur edifici.
Representació de com serà el futur edifici.

El cost que puguin acabar tenint altres projectes a punt d’adjudicar-se determinarà, en gran part, si el comú d’Escaldes-Engordany acaba impulsant directament el projecte de pisos socials a l’avinguda del Pessebre o si els treu en concessió, que era la intenció inicial. Des de la corporació s’entén que, en aquest segon cas, el cost dels lloguers dels habitatges podria ser més elevat. Per això, sobre la taula hi ha l’opció de canviar els plans, sempre que sigui assumible per les finances.

La intenció inicial, segons es va anunciar, era aprofitar el terreny que el comú té disponible a la zona, actualment ocupat per un aparcament, per al projecte. Es volia, però, que fos un promotor privat que assumís la construcció -ara tassada en uns set milions d’euros- i la posterior gestió. Ara, però, es planteja un possible canvi de plans.

La parcel·la on es vol construir l'edifici.

Relacionat

El comú d’Escaldes vol impulsar via concessió un projecte de pisos socials

Aquest suposaria que fos el comú qui directament assumís el cost del projecte. “Vista la situació financera, creiem que podem plantejar aquest canvi i afrontar-ho amb els nostres recursos”, ha apuntat la cònsol major, Rosa Gili. En aquest punt, adverteix que el sistema de concessió pot tenir un problema: “és legítim que qui l’agafi vulgui tenir un rendiment econòmic”. I això, de retruc, podria fer que el lloguer dels pisos s’encarís o que fos complicat trobar alguna empresa disposada a assumir el risc.

De moment, el que s’està fent és avançar amb el plec de bases. En aquesta feina hi treballen ja directament l’equip d’arquitectes liderat per Pere Cervós guanyador del concurs per al disseny del futur edifici. I mentre es fa això, es té temps per acabar de prendre una decisió definitiva sobre la fórmula per a la construcció.

I aquesta dependria d’un altre punt. Com ha recordat Gili, el comú té en marxa diferents projectes que es consideren claus. És el cas de Caldes, a la part alta, o de l’aparcament al terreny al costat de l’església de Sant Pere Màrtir. També l’ampliació de la llar de jubilats. En els pròxims mesos, se sabrà el cost pel qual s’adjudiquen les obres necessàries per impulsar-los. I aquesta xifra -la suma de les diferents partides- serà clau. “Estem a l’espera d’altres obres que tenim encaminades. Quan sapiguem què ens costa cadascuna d’elles, decidirem”, ha indicat la mandatària.

Imatge de com serà el futur edifici de pisos.

Relacionat

Pere Cervós guanya el concurs dels pisos socials d’Escaldes-Engordany

On, per ara, no sembla pas que el comú tingui intenció de fes pisos és a l’antic escorxador. Gili ha recordat que la idea inicial a l’edifici era “donar-li un ús cultural”. Tot es va aturar quan es va oferir l’espai a Govern per si volia impulsar habitatge públic i “va quedar tot en espera”. Amb el refús, ara confirmat, des de l’executiu, tot es podria reactivar.

Pel que fa a altres projectes, la cònsol major també confia a poder llançar en poques setmanes -fins i tot es podria aprovar en la pròxima sessió de comú- el concurs per treure en concessió la construcció i posterior gestió de l’aparcament de l’Escaler, també a la part alta. Gili ha recordat que aquesta obra seria d’envergadura -s’entén que no baixaria dels tres anys de durada-, però que també és molt important perquè aportaria unes 400 places d’aparcament a la zona.

Comentaris

Trending