El cens emfitèutic del Pas de la Casa o quan el preu de l’alfals marca les oscil·lacions

Tot i que el comú permet des del 2007 als emfiteutes canviar una clàusula contractual per adequar les revisions a l’IPC, molts d’implicats, per deixadesa o desconeixement, no ho han fet

Els índexs de referència.
Els índexs de referència. ARXIU

Per deixadesa o desconeixement, la majoria d’emfiteutes del Pas de la Casa, és a dir, de persones que lloguen immobles, que en aquest punt del Principat es regeixen pel cens emfitèutic, la revisió que se’ls hi comunica ara i que prendrà efecte el primer de gener de l’any que ve suposa un encariment que ni de bon tros haurien tingut en el cas que haguessin fet els passos necessaris per adequar els contractes a l’IPC.

I és que les revisions de les pensions que es paguen, dels preus, en molts casos, la majoria, encara es fan tenint en compte les oscil·lacions que experimenten productes com l’or o l’alfals. De fet, per dir-ho tot, són quatre els paràmetres que es tenen en compte en aquesta actualització de la pensió: l’or, la llet, la mà d’obra i l’alfals. Segons la comunicació que la cònsol major ha enviat als emfiteutes, l’or de 22 quirats va a 42.885,61 euros el quilo. La llet es paga a 36 cèntims d’euros el litre. La mà d’obra es remunera a 13,94 euros l’hora. I l’alfals es factura a 14,15 euros el quintar de quaranta quilos.

En fi, segons alguns dels afectats, la revisió que es fa ara implica que l’increment hagut el darrer lustre és de pràcticament un 14% tenint en compte els paràmetres esmentats. Des del 2007 el procediment de revisió de la pensió es pot fer via IPC si es demana. L’increment seria pràcticament inexistent en aquests darrers cinc anys. Però segons els veïns consultats, per descuit o per no saber-ho la immensa majoria opten per la llet i pels quintars d’alfals.

Comentaris (1)

Trending