Els canvis al bus comunal d’Escaldes s’aplicaran a partir del 5 de juny

En la reformulació que es farà es passarà a tenir una vintena de parades que seran per al servei a la demanda i una línia regular de nova creació per a la zona d’Engolasters

Presentació de les novetats del bus
Presentació de les novetats del bus

La reformulació del transport públic d’Escaldes-Engordany es posarà en marxa a partir del 5 de juny i estarà vigent, almenys, fins al setembre. En aquest model mixt pel qual s’ha apostat hi ha variacions, tot i que es manté el servei a la demanda a la zona del centre. Malgrat això, començarà a funcionar en parades i no com es feia fins ara, en modalitat porta a porta. A més, i la novetat més destacada, és la creació d’una línia regular per a la zona d’Engolasters, que deixarà de tenir l’opció de sol·licitar a la demanda.

Tal com va avançar l’Altaveu, el bus comunal d’Escaldes inclourà importants canvis a partir de la setmana vinent i que es mantindran durant tot l’estiu. Un cop passada la temporada es farà balanç del seu funcionament per veure si la seva aplicació serà definitiva. És a dir, una mena de prova pilot. Les modificacions s’han fet en dues direccions, una d’elles per al funcionament del servei a la demanda i, l’altra, per a la zona d’Engolasters. La cònsol major, Rosa Gili, ha remarcat que s’han pensat sempre tenint en compte la millora de “la seguretat dels usuaris, l’eficiència del servei i la mobilitat de la parròquia”.

Un bus a la demanda d'Escaldes

Relacionat

Escaldes reformula el servei de bus a la demanda

En aquest sentit, el principal canvi o, més concretament, novetat, serà la creació d’una línia regular per a pujar i baixar d’Engolasters que s’anomenarà “Línia verda”. Comptarà amb una vintena de parades i freqüències al llarg de tot el dia, amb excepció de primera hora del matí i a darrera, que no arribarà fins al final. Així, es busca connectar el centre de la parròquia, amb sortida des de la plaça de Caldea, i fent un circuit que passa des de la Plana, que pujarà cap a Engolasters i que, de baixada, anirà cap al Pessebre. Per tant, permetrà que els usuaris als quals els coincideixin les parades i es vulguin moure per la parròquia sense anar cap a Engolasters, puguin fer-ho.

EE BUS 24 de maig 2023 page 0004
 

Aquesta ha estat una de les respostes que s’ha tingut a algunes de les queixes dels usuaris, tot i que Gili i la consellera de Transport, Cèlia Vendrell, han insistit en el fet que han sigut mínimes. S’havia detectat gent que havia de fer esperes molt llargues a Engolasters per poder baixar o, quan hi havia molta afluència al llac, que el servei al centre de la parròquia es veia perjudicat. Gili ha insistit en el fet que “no marxem de zero, la proposta s’ha fet estudiant cas per cas i sabent en quins moments es tenia més gent, sabent des d’on i cap on anaven les persones i s’ha fet una línia a mida dels usuaris de la zona”. També, per descomptat, pensant en l’estiu i l’elevada arribada de turistes que, d’una manera o una altra, acaben visitant Engolasters. “Es fa per una millora generalitzada, permet descarregar la línia més llarga i els usuaris tenen una indicació, saben a les hores a les quals passarà el bus”, ha explicat Gili.

EE BUS 24 de maig 2023 page 0003
 

D’altra banda, també hi haurà canvis en el funcionament al centre de la parròquia, on sí que es mantindrà el servei a la demanda. Els horaris es mantindran igual, també la gratuïtat (igual que en el cas d’Engolasters), però es començaran a fer servir parades, que s’han definit fins a 37 repartides per tota la parròquia. Vendrell ha assenyalat que els dos anys d’experiència han donat els coneixements per poder garantir la seguretat dels ciutadans en algunes zones, com pugui ser la carretera de l’Obac. A més, també es busca “fluïdificar la circulació de la parròquia, i per això es faran servir algunes parades ja definides pel transport nacional, però s’han concretat de noves”.

L’excepció a aquest canvi seran les zones de Can Diumenge, els Vilars i Sant Jaume, que continuaran treballant amb el bus a la demanda de forma habitual. “Son zones més tranquil·les i continuarem amb el porta a porta”, ha remarcat Vendrell. En definitiva, aquests canvis corresponen a la necessitat de “reduir el temps d’espera dels usuaris i que notin una millora en aquest sentit i també en el trajecte”. A més, establir parades es fa com a mesura preventiva per a alguns abusos que s’han detectat, com fer trajectes molt curts que es podrien fer caminant.

EE BUS 24 de maig 2023 page 0002
 

 

Comentaris

Trending