L’aprovació dels comptes revifa disputes entre majoria i minoria a Escaldes

El comú ha tancat l’any 2021 amb un superàvit de gairebé dos milions d’euros i l’endeutament s’ha situat en vuit milions

Un instant de la sessió de Consell de Comú d'Escaldes.
Un instant de la sessió de Consell de Comú d'Escaldes. Comú d'Escaldes-Engordany

El comú d’Escaldes-Engordany ha aprovat aquest dimecres els comptes corresponents al 2021. Tot i que els resultats són positius, amb un superàvit de gairebé dos milions d’euros i un dèficit de vuit, l’ocasió ha servit per revifar els desentesos entre minoria i majoria per l’ús que se’n fa dels recursos del comú. Així, els consellers demòcrates han tornat a posar sobre la taula el que s’ha liquidat, que no s’aproxima al que s’havia pressupostat. Per aquest motiu, han votat en contra en aquest punt del comú.

Durant l’exercici del 2021, el comú d’Escaldes ha liquidat 24’9 milions d’euros en concepte de despeses i 26’8 milions pel que fa a ingressos. El resultat ha estat un superàvit de 1’94 milions d’euros i un endeutament de 8’8 milions. En aquest sentit, el cònsol menor, Joaquim Dolsa, ha explicat que se situa en un 28’96%, “molt lluny del 200% màxim establert per la llei de finances comunals”. La majoria s’ha mostrat satisfeta amb els resultats, “agraïm la bona salut de les finances”. Però, la minoria no s’ha mostrat tan positiva.

Durant aquest 2021 s’han compromès 8,3 milions d’euros, que fan referència a les obres a l’avinguda Fiter i Rossell, les de renovació de Casa Comuna, el projecte Caldes, el de l’aparcament de l’Església o la compra de la plaça Santa Anna. D’altra banda, els ingressos han tingut fonts diverses, però Dolsa ha destacat els provinents dels diversos aparcaments. Així mateix, pel que fa a la construcció, s’ha tingut una davallada de fins a 2 milions d’euros.

La minoria, però, ha tornat a obrir el meló de la manca d’inversions. El conseller demòcrata, Jordi Vilanova, ha assenyalat que ja s’havia fet referència amb anterioritat a les despeses de personal. De fet, s’han entrat preguntes que la majoria ja ha respost indicant certes dades “per fer una anàlisi més exhaustiu”. Tot i això, explica que “pel que fa al liquidat de les inversions, s’havia pressupostat 12 milions, i no s’han liquidat ni quatre, no arriba a una quarta part”. Superant les despeses de personal, el que més sorprèn la minoria és el que es destina al manteniment d’edificis. Així, Vilanova indica que “si analitzem el seu discurs polític, hi ha coses que sorprenen”.

“Opinen des del desconeixement, no saben el que és tirar endavant una obra important”

En aquest sentit, el també demòcrata, Miquel Aleix, ha assenyalat que “si s’hagués començat la inversió a l’inici del mandat, s’estaria en un punt diferent”. A més, ha afegit que “molta part de la inversió no s’ha fet i es tindrà un cúmul de projectes”. Dolsa ha remarcat que “no es té cap intenció que les obres s’acumulin, sinó que s’inauguraran al pròxim mandat”. A més, la cònsol major, Rosa Gili, ha indicat que “opinen des del desconeixement, no saben el que és tirar endavant una obra important”.

Arribats a aquest punt, Dolsa ha retret la poca inversió en manteniment d’edificis que es va fer durant el mandat demòcrata. “Som la parròquia de l’aigua perquè ens plovia fins i tot dintre de la piscina”, ha assenyalat. D’aquesta manera ha defensat que el comú d’Escaldes “està fent inversió, però evidentment prioritzem”. L’objectiu principal, ha assegurat que és que “els mandats que vinguin després no es vegin tal com estan ara”. La cònsol ha afegit que “el que fem són obres de milions d’euros, és fer la feina ben feta”.

L’únic punt econòmic que no ha creat rebombori ha estat la possibilitat que ha plantejat Dolsa de començar a amortitzar alguns dels préstecs històrics existents. Es tracta de préstecs que vénen de mandats anteriors, amb diverses entitats i diverses condicions. Així, Dolsa ha indicat que la decisió es prendrà la setmana vinent, i que es té una situació a tresoreria que permet portar-ho endavant.

 

 

Comentaris

Trending