Andorra la Vella torna a convocar el controvertit concurs del servei de prevenció laboral

El Superior va anul·lar l’adjudicació del 2018 perquè entenia que les empreses guanyadores no havien complert el plec de bases amb les anàlisis d’orina; ara, el comú ha decidit no prorrogar el contracte i treure una altra licitació per agafar el servei a partir del 2023

Un instant de la sessió de consell de comú d'Andorra la Vella.
Un instant de la sessió de consell de comú d'Andorra la Vella. Comú d'Andorra la Vella / Tony Lara

El comú d’Andorra la Vella no preveu fer una nova adjudicació del concurs del servei extern prevenció de riscos laborals impulsat el 2018, malgrat la sentència del Superior on es va establir que aquest s’havia resolt de forma incorrecta. Els magistrats van considerar que l’empresa guanyadora havia d’haver quedat exclosa ja que el sistema per fer les proves d’orina no s’ajustava al plec de bases. La corporació, en canvi, ha notificat l’actual gestora del servei que no renovarà el contracte i ha procedit a convocar una nova licitació per encarregar-se a partir del 2023.

Al desembre del 2018, el comú va adjudicar el servei a una UTE. Ho va fer per un import anual de 58.329 euros. El contracte era per quatre anys, amb opció a dues renovacions d’un exercici. És a dir, inicialment, acabava el pròxim desembre.

La situació es va complicar quan una de les empreses que es van presentar al concurs va presentar recurs. La corporació el va denegar i va acudir a la Batllia. Després d’una primera resolució desfavorable, el Superior va esmenar la plana. En la sentència d’ara fa uns mesos, el Tribunal entenia que la recurrent tenia raó. Principalment pel fet que el plec de bases establia que l’adjudicatari havia d’efectuar exàmens mèdics a tots els empleats comunals i aquest incloïen anàlisis d’orina.

Façana del comú d'Andorra la Vella.

Relacionat

Les anàlisis d’orina provoquen l’anul·lació del concurs de prevenció de riscos laborals a la capital

El plec demanava que es fes pel sistema de sedimentació. L’oferta guanyadora, en canvi, va proposar el de tires d’orina, molt més barat. Tot i això, la corporació va donar-li la gestió del servei. El Superior, en canvi, va ser contundent. Va determinar que la fórmula proposada per les empreses “no s’ajustava a les condicions exigides” i, per tant, havien d’haver estat excloses del procés de selecció.

En la sentència, el Superior estimava, doncs, el recurs de la societat inicialment perdedora. I, pe tant, va “·declarar no ajustat a dret” i va “anul·lar l’acord impugnat del consell de comú” pel qual es va fer l’adjudicació. A banda, s’indicava que calia “retrotraure el procediment a fi que l’administració resolgui el concurs prèvia exclusió de l’oferta de l’UTE, avui apel·lada”.

És a dir, tot feia indicar que el comú hauria de tornar a adjudicar el concurs, excloent la guanyadora. En canvi, la fórmula escollida ha estat diferent. Aquesta setmana, el BOPA ha publicat un altre concurs nacional per adjudicar la contractació d’un servei de prevenció aliè de riscos laborals. Es dona de termini tot el mes de setembre per presentar ofertes.

Fonts del comú han explicat que s’ha volgut aprofitar que l’adjudicació ara anul·lada pel Superior finalitzava inicialment el 31 de desembre. Per tant, s’ha comunicat a l’UTE que gestionava el servei que no se li renovarà. I el que es fa, doncs, és buscar una nova responsable a partir del 2023. Les mateixes fonts expliquen que la decisió ha estat validada pels assessors jurídics de la corporació.

Comentaris (4)

Trending