Neu

Les estacions només podran exigir el forfet natura a les zones activament explotades

Els grups de la majoria esmenen la llei per establir que no sigui necessari en punts on no hi hagi servei per part dels dominis esquiables ni tampoc en el recorregut per accedir a aquestes parts de la concessió

Ferré, Codina i Costa, durant la roda de premsa de presentació de les esmenes.
Ferré, Codina i Costa, durant la roda de premsa de presentació de les esmenes. G.P.

El forfet natura només serà necessari per a aquelles persones que vulguin practicar esquí de muntanya o altres activitats a les zones del domini que s’estiguin explotant activament per part del concessionari. A la resta de punts, no serà obligatori. Així ho marcarà la llei d’estacions si, com tot fa preveure, s’aprova l’esmena presentada pels grups de la majoria. Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos també vol establir legalment el dret de tots els estudiants de practicar esquí, com a espot nacional.

Els grups que donen suport a Govern han presentat fins a catorze esmenes al projecte legislatiu. Persegueixen, com ha explicat el conseller general de Liberals, Ferran Costa, “donar garanties a totes les parts”. És a dir, des d’explotadores a usuaris, passant per monitors o guies. Amb tots ells, ha destacat el parlamentari de Ciutadans Compromesos, Raul Ferré, s’hi ha parlat. “Hem escoltat els seus neguits i pensem que arribem a un punt satisfactori per a tots”, ha afirmat.

Un dels punts polèmics del text és la regulació del forfet natura. La majoria aposta per marcar clarament quan serà necessari. I s’indica que no serà obligatori a la mínima que s’entri a la concessió d’un domini de neu. Només caldrà si es practica l’activitat, com ara l’esquí de muntanya, en zones on l’empresa explotadora faci activitat, com ara els mateixos circuits ja habilitats. A aquells terrenys que estiguin sense utilitzar, s’hi podrà anar lliurement i, de fet, tampoc caldrà tenir el forfet si s’hi va de pas. A banda, amb una altra esmena els grups també deixen clar que s’hauran de respectar els camins comunals i els “itineraris d’interès”.

Una vista del domini de Grandvalira.

Relacionat

Govern podria clausurar un domini esquiable si posa en risc el prestigi turístic d’Andorra

Costa ha assegurat que “hem parlat amb totes les parts” i, ara, “arribem a un punt d’acord, de convergència dels interessos per continuar fent allò que ja feien, aplicant una lògica que pensem que és òbvia”. El que sí que es deixa a decisió de les estacions és el preu que ha de tenir aquest forfet. “No entrarem en un intervencionisme en el sector privat”, ha indicat. Tot i això, ha volgut assegurar que “ha de quedar clar que els explotadors, en cap moment, el plantegen amb ànim de lucre”. Al seu entendre, “la prova d’això és que hi ha un domini del país que mai l’ha demanat a cap usuari a les zones regulades”. Per tant, entén que “aquesta por que tenen alguns és infundada perquè la pràctica avala que no ha passat”.

Entre les altres catorze esmenes, també destaca una mitjançant la qual, com ha explicat la demòcrata Sandra Codina, es vol “reconèixer la importància de l’esquí com a esport nacional”. I això significa que cal “assegurar que tots els infants d’Andorra el saben practicar, com a activitat a l’escola i de forma gratuïta”. La proposta de modificació de la llei, ha admès, no pot obligar les estacions, però sí que es posa negre sobre blanc que “el Govern ha de fomentar-lo”, ja que “actualment som un miratge enfront d’altres països amb neu”. En aquest sentit, i davant les polèmiques viscudes amb alguna de les empreses, la parlamentària ha admès que “no podem obligar-les, però sí deixar clar que l’han de facilitar”.

Infants durant una jornada d'esquí escolar.

Relacionat

Acord per aquest hivern per l’esquí escolar i l’extraescolar mentre es negocia un conveni nou

Per altra banda, també s’estableix que els professionals d’aquest àmbit, com ara els guies, hauran de tenir una titulació reconeguda. A banda, el Govern haurà d’elaborar una llei específica per regular aquesta professió i, fins llavors, només podran exercir-la aquells ja titulats a l’Escola de Formacions Professionals Esportives i de Muntanya (EFPEM).

Altres canvis proposats en el projecte de llei, que encara es troba en període d’esmenes, fan referència a deixar clar qui és el responsable de la seguretat de l’usuari a la muntanya (en aquest sentit el text aposta més per aquesta denominació de les estacions que no pas per la d’esquí perquè es té clar que, ara, les activitats que s’hi fan s’allarguen més enllà de la temporada de neu) o la competència de les activitats econòmiques que tercers puguin fer dins d’un domini. En aquest darrer cas, es deixa clar que “han de comptar amb el permís del concessionari”. Per últim, també es fa un canvi en la denominació de carreteres que passen per dominis, com ara la general 3 a la zona d’Arcalís, que tornarà a ser secundària.

Comentaris (4)

Trending