El PS demana comptes a Govern pel fiasco del projecte de la Reserva de la Biosfera

La consellera Susanna Vela reclama tota la documentació relativa a la candidatura, que finalment no s’ha formalitzat aquest setembre com estava previst i s’ha posposat per a la convocatòria de l’any vinent

Susanna Vela, en primer terme, en una compareixença recent amb Judith Salazar.
Susanna Vela, en primer terme, en una compareixença recent amb Judith Salazar. PS

El grup parlamentari socialdemòcrata reclama al Govern que aporti tota la documentació relativa a la candidatura d’Andorra a Reserva de la Biosfera. Els socialdemòcrates pretenen saber què s’ha fet i què no en relació amb un projecte que, ara per ara, està al calaix. La voluntat de l’executiu, en una iniciativa pilotada des del ministeri de Presidència, era a totes llums presentar la candidatura aquest setembre i, finalment, s’ha posposat la proposta fins a la convocatòria de l’any que ve.

La consellera general socialdemòcrata Susanna Vela ha tramitat una demanda d’informació en relació a la candidatura d’Andorra Reserva de la Biosfera de la Unesco. Per aquesta, el grup parlamentari socialdemòcrata demana tota la informació relativa a l’elaboració de la candidatura i així en certa manera avaluar si s’ha fet tot el que esqueia i intentar saber, de manera objectiva, què ha produït l’ajornament.

Una reunió de Govern amb els comuns per la candidatura de Reserva de la Biosfera.

Relacionat

La candidatura d’Andorra a Reserva de la Biosfera queda ajornada

La demanda d’informació demana que s’incloguin els contractes signats amb els assessors, les retribucions satisfetes, les actes de les reunions de l’òrgan que gestiona la candidatura, es informes preparatoris i els informes elaborats per la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco (CNAU). Aquesta demanda d’informació ve a complementar la que la mateixa consellera general socialdemòcrata va fer a principis del tercer trimestre del 2020, reclamant els estudis de viabilitat de la candidatura previs.

És evident que el ministeri que lidera Jordi Gallardo no ha complert les expectatives en relació amb el que era un projecte clau i alhora bandera, fins i tot, del programa electoral liberal. De fet, aconseguir la declaració per part de la Unesco d’Andorra com a Reserva de la Biosfera va ser un dels punts que Gallardo va incloure en el pacte governamental amb els socis de l’executiu.

Una imatge d'una pel projecte d'Andorra Reserva de la Biosfera.

Relacionat

Govern nega ara que volgués presentar la candidatura de la biosfera aquest any

De sobte, però, i davant tots els anuncis -en tota la documentació es deixava clar que la voluntat era presentar la candidatura el 30 de setembre d’aquest 2022 com a data límit- es va desestimar la presentació de la proposta. De fet, no va ser fins al 15 de setembre quan des dels promotors del projecte no es va demanar al teixit associatiu i empresarial que es fessin arribar cartes de suport a la iniciativa. Aquest era un requisit de la Unesco. Que la proposta tingués un suport popular que, evidentment, no té.

Només cal veure l’assistència irrisòria que hi ha hagut en els actes que es van fer a les parròquies per presentar aquest projecte. Els promotors de la iniciativa i poca cosa més. I encara en algunes trobades, com les que hi va haver a la Massana, la participació que hi va haver, més notable que en altres escenaris, va ser, justament, per qüestionar la proposta. De fet, el moviment ciutadà AD HOC va arribar a demanar a la Unesco que deixés sense efecte qualsevol petició que pogués arribar des d’Andorra, perquè no seria el país justament un exemple de respecte a la biosfera.

Jordi Gallardo durant la roda de premsa d'aquest dilluns.

Relacionat

La presentació del dossier de candidatura a Reserva de la Biosfera canvia de data i ara serà el 2023

A més, la presentació de la candidatura, si s’hagués fet aquest setembre, arribava just en un moment que el Govern ha hagut de decretar un atur de la construcció tot admetent el desordre urbanístic existent i, a més, es va evidenciar una allau de sol·licitud d’obres que suposen, en quinze dies, reclamar desenvolupar, urbanitzar, els mateixos metres quadrats que s’havia sol·licitat activar en els nou mesos precedents.

Comentaris

Trending