L’ordinació del Madriu genera màxima tensió entre Escaldes i els altres comuns de la vall

Gili exigeix que es validi la normativa amb els canvis proposats pels seus comuns mentre que Andorra la Vella, Sant Julià i Encamp defensen la ja aprovada per ells entre acusacions mútues de “bloqueig”

Els quatre cònsols comentant la jugadora amb la directora del pla de gestió el dia de la roda de premsa.
Els quatre cònsols comentant la jugadora amb la directora del pla de gestió el dia de la roda de premsa. Toni Solanelles

La corda de l’ordinació de gestió de la vall del Madriu es tensa. Molt. Ara per ara, i malgrat que tots els comuns implicats asseguren tenir el desig de trobar un acord, les diferències són evidents. Ha quedat patent aquest dijous, amb les declaracions creuades entre la cònsol d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, i els altres mandataris. Les posicions, ara per ara, no sembla que es vulgui apropar. I la mala maror és evident. Gili té clar que la normativa ha d’incorporar uns canvis i la resta de dirigents comunals entenen que el que està aprovat no s’ha de tocar.

Casualitat o no, aquest dimecres es complia un any de la roda de premsa conjunta en què es va escenificar l’acord per l’ordinació. Llavors, semblava que tot estava dat i beneit. Escaldes, Andorra la Vella, Encamp i Sant Julià havien tancat la normativa que regularia la gestió de la vall, després de molt de temps encallada. Faltaven, però, quatre tràmits: l’aprovació per cadascun dels respectius consells de comú. A la tardor, Escaldes encara no ho havia fet, fins que es va conèixer el motiu. Segons Gili, el text generava dubtes i calia introduir algun canvi, posició que va reforçar amb un informe jurídic.

Els mesos han passat i les posicions es mantenen, malgrat que, del tema, se n’ha parlat en diverses ocasions a les diferents reunions de la comissió de gestió. No hi ha apropament, més aviat, allunyament. I aquest dijous s’ha evidenciat.

Preguntada per Altaveu sobre la qüestió, la cònsol escadenca ha carregat contra qui considera que acusen el seu comú de “bloquejar” l’ordinació. Al seu entendre, és tot el contrari. Qui té el procés aturat serien els altres comuns. “Està en mans dels tres des de fa temps”, ha assegurat. La mandatària ha apuntat que fa “un mes i mig” es va fer arribar a les altres tres corporacions un nou text, amb “els canvis que treien les incoherències entre el pla de gestió i la Constitució i les lleis”. En aquest sentit, ha defensat que “tenim unes competències” i que “la comissió de gestió no és pas un organisme supranacional sinó un format per gent que treballa pels comuns”.

Compareixença per anunciar el consens sobre l'ordinació.

Relacionat

L’accés rodat queda prohibit al Madriu i s’obre la porta a limitar-ne l’entrada de visitants

Ras i curs, ha vingut a dir que la proposta d’ordinació soluciona els dubtes. I ha demanat a la resta de comuns que facin marxa enrere i acceptin aprovar ara aquesta. “Rectificar és de savis i tornar a obrir això no és cap drama”, ha indicat, tot afirmant que “qui bloqueja no és pas Escaldes” i assegurant que “no hi ha d’haver cap escull insuperable”.

Però, ara per ara, existeix. I és que si la postura d’Escaldes és clara -cal aprovar una nova ordinació amb els canvis proposats-, la de la resta de comuns, també. La normativa actualment aprovada ja és prou vàlida, sense haver de tocar res. Ho han dit des d’Encamp, des d’Andorra la Vella i des de Sant Julià.

Tant el cònsol menor encampadà, Jean Michel Rascagneres, com el d’Andorra la Vella, David Astrié, no han amagat el seu malestar amb Gili. Li han recordat que l’ordinació, de fet, estava acordada a finals dels darrers mandats. No hi va haver temps, però, de ratificar-ho. Un cop tots havien pres possessió, l’escaldenca, han recordat, va demanar una revisió. “Tres vam decidir que estàvem compromesos amb l’anterior mandat. Escaldes va dir que no. I vam treballar 18 mesos per arribar a un text consensuat i acordat, acceptant modificacions”, ha rememorat Rascagneres. I, malgrat això, ha lamentat, posteriorment a la roda de premsa, va sorgir la polèmica.

El debat sobre l'accés a la Vall del Madriu fa temps que dura.

Relacionat

L’accés rodat torna a fer saltar pels aires l’ordinació del Madriu

El que també ha volgut deixar clar el cònsol encampadà és que la resposta dels altres tres comuns ja s’ha donat. “Vam debatre i vam argumentar el perquè l’ordinació és correcta i no cal modificar-la”, ha manifestat. A la vegada, no s’ha estat de dir que algunes tesis emprades per Gili “per no dir-ho d’una altra forma, no són certs”. Així, ha afirmat que “no és cert que hagi de demanar l’autorització per fer activitats. Només es demana que s’informi. Això és la filosofia de la comissió de gestió des del principi. Treballar amb unanimitat perquè tothom sigui respectat i que hi hagi informació mútua entre els comuns”. Tot plegat, ha apuntat, “em deixa la sospita de la voluntat real d’aprovar aquesta ordinació”.

Posició idèntica a l’expressada per Astrié. “Volem mantenir amb aquella ordinació , que ja es va esmenar per part del comú d’Escaldes i es va donar temps d’assimilació perquè s’incorporessin noves puntualitzacions que es demanaven. El text és el que es va tancar en aquella data i no ha de ser cap altra versió”, ha comentat el cònsol menor de la capital, que ha defensat una normativa “treballada per una lletrada” i, per tant, “tenint en compte doncs tots els paràmetres jurídics i de territori”.  L’ordinació, ha deixat clar, “el que vol és protegir la vall” amb una “regularització homogènia a tot el territori”.

Des de Sant Julià, el mateix malestar. “Ningú li diu que hagi de demanar permís per fer una activitat a la vall”, apunta el cònsol lauredià. Majoral lamenta, però, que Gili “fins i tot es vol negar a informar”. Afirma el mandatari que “amb el seu discurs de tenir el 70% de la vall està incomplint el pla de gestió”.

Els quatre cònsols comentant la jugadora amb la directora del pla de gestió el dia de la roda de premsa.

Relacionat

Retrets dels comuns amb territori al Madriu a una Gili que demana diàleg per reorientar l’ordinació

La situació ha generat molta tensió. Tanta que, fins i tot, s’ha traslladat a altres decisions, a priori menors, sobre la vall. És el cas, explica Majoral, del pla de tirar endavant una aplicació per a mòbils amb rutes de l’espai natural. “No hi ha manera que aprovi la despesa”, ha denunciat, tot apuntant quan “el seu comú ha fet una per gestionar les incidències de la vall”. En definitiva, ha volgut defensar la tesi que “qui bloqueja és Escaldes”.

Tot plegat, un intercanvi tens de declaracions que arriba quan en uns dies, la setmana vinent, hi ha prevista una nova reunió de la comissió de gestió. La tensió, queda clar, serà elevada, malgrat que, ni que sigui en veu baixa, no es vulgui renunciar a intentar un apropament. “Intentarem convèncer. No hem perdut l’esperança”, ha apuntat Rascagneres.

Comentaris (4)

Trending