L’accés rodat torna a fer saltar pels aires l’ordinació del Madriu

Escaldes, únic comú que encara no ha validat la normativa, al•lega “dubtes” sustentats per un informe jurídic per no fer-ho, fet que ha generat divisió dins la majoria comunal i, també, malestar en la resta de corporacions implicades

Comentaris

El debat sobre l'accés a la Vall del Madriu fa temps que dura.
El debat sobre l'accés a la Vall del Madriu fa temps que dura. ARXIU

Tres comuns l’han aprovat, però fins que el quart, Escaldes-Engordany, també l’hagi validat al ple, l’ordinació reguladora de la vall del Madriu no podrà entrar en vigor. I, ara mateix, no sembla que això hagi de succeir en poc temps. Al contrari, al·legant “dubtes jurídics”, una part de la majoria ha bloquejat portar el text a aprovació, fet que també ha generat una divisió interna. El malestar també s’ha estès a la resta de parròquies amb territori a l’espai natural, que entenen que, novament, la pressió dels cortalans dona fruits.

Oficialment, l’explicació donada des d’Escaldes, a través d’un comunicat, és que el text genera “dubtes”, dels quals la mateixa cònsol, Rosa Gili, ja hauria avisat a la resta de mandataris comunals. Per això, i segons s’ha indicat a través d’un comunicat, es va encarregar un informe jurídic que “ha generat nous interrogants”.

El comú assegura que manté la convicció que no s’ha de permetre l’accés rodat a la vall, però, en una decisió que ha fracturat la majoria, Gili ha decidit que, per ara, el text no es porta al ple per a la seva aprovació

Malgrat assegurar que “no s’ha canviat en cap moment els seus plantejaments”, entre els quals el fet que “el posicionament de la corporació en relació amb l’accés rodat a la vall sempre ha estat i segueix sent la prohibició”, el cert és que, per ara, l’ordinació que, justament, l’ha de garantir no s’ha aprovat. I, ara mateix, no sembla pas que s’hagi de fer en un termini breu de temps. Més aviat, al contrari.

I és que, segons el comunicat, l’informe jurídic “conclou que el text dona més funcions a la comissió de gestió de la vall que les que li pertoquen”, tot recordant que “és un òrgan executor d’actuacions en règim de cooperació i coordinació entre els comuns. L’ordinació tindria “una extralimitació en relació amb l’exercici de competències en diferents àmbits”.

Compareixença per anunciar el consens sobre l'ordinació.

Relacionat

L’accés rodat queda prohibit al Madriu i s’obre la porta a limitar-ne l’entrada de visitants

Per això, s’entén que “caldria revisar el contingut per delimitar el rol de la comissió, adaptant-lo a la Llei del Patrimoni Cultural, al decret de declaració de la vall del Madriu-Perafita-Claror patrimoni mundial com a bé immoble d’interès cultural en la classificació de paisatge cultural i, al mateix pla de gestió”. L’informe també recordaria que la cooperació entre administracions parroquials no ha de suposar “cap transferència ni abandó de la propietat cap al Govern ni entre ells”.

Així, la decisió de la majoria seria deixar aturada l’ordinació fins a resoldre aquests dubtes. En aquest sentit, fonts properes han volgut recordar que el caràcter de Gili sempre ha estat fer els passos quan “té tot molt clar”, fet que no es produiria ara. Ara bé, la decisió de bloquejar la normativa no acaba de ser compartida per tots els membres de la llista guanyadora de les comunals. Al contrari, hauria generat important tensions internes. Entre la cònsol i algun d’aquests consellers més defensors de l’ordinació la bretxa seria, ara mateix, important.

Lluny de l’explicació oficial d'Escaldes, els altres comuns hi veuen al darrere la pressió dels cortalans i, sobretot, el fet que no veuen clares les alternatives que se’ls donen per arribar a les seves propietats

No és pas l’únic malestar causat per la postura de Gili. De fet, també s’ha rebut amb sorpresa aquesta mesura en el si dels altres tres comuns (Sant Julià, Encamp i Andorra la Vella) amb territori a la vall i, per tant, membres de la comissió de gestió. Tots ells ja fa temps que van validar l’ordinació i, ara, veuen amb estupefacció la seva frenada en sec per part d’Escaldes. De fet, fonts consultades per Altaveu no amaguen que, al seu entendre, el motiu de la decisió rau no pas en els presumptes “dubtes jurídics” sinó en la pressió que, novament, estarien exercint els cortalans.

Les mateixes fonts indiquen que el problema es trobaria, per un costat, en la regulació per realitzar obres en les construccions ja existents o les que es puguin fer noves. I, per l’altre, evidentment, el sempitern problema de l’accés rodat. Els comuns -almenys els tres que han signat i, atenint-se al comunicat- tenen clar que permetre’l pot suposar perdre la declaració de la Unesco, però els cortalans segueixen sense veure clar les alternatives que se’ls ha presentat. De fet, així va quedar clar en una reunió mantinguda per la mateixa Gili i el cònsol menor d’Andorra la Vella, David Astrié.

Excursionistes a la zona de Fontverd, a la vall del Madriu.

Relacionat

Al Madriu s’hi podran construir nous refugis, centres d’interpretació o bordes per a turisme rural

La situació ha generat malestar entre els tres comuns que ja han validat el text. De fet, fonts consultades recorden que gran part de l’ordinació havia estat enllestida pels anteriors equips de les corporacions. Amb el canvi de mandat, Gili va forçar que es tornés a revisar i aquest treball conjunt es va fer i “tothom el va acceptar”. Ara, en canvi, veuen com la feina ha quedat en foc d’encenalls i caldrà veure si es pot reconduir tot o l’ordinació quedarà, novament, al calaix.

Comentaris (3)

Trending