La depuradora de Sant Julià podria tractar un 50% més de les aigües residuals que rep

Actualment, processa 30.000 metres cúbics diaris i podria arribar, com a mínim, a 45.000, tot i que el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Guillem Casal, ha demanat ser cautelosos perquè “no podem viure de rendes”

IMG20240319164352
IMG20240319164352 Albert Sanjuan

La depuradora de Sant Julià de Lòria tracta el 64% de les aigües residuals d’Andorra, tenint en compte que rep les provinents d’Encamp, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i de la mateixa parròquia laurediana. Concretament, l'any passat van ser 16,7 milions de metres cúbics. El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Guillem Casal, ha explicat que s’han fet “les simulacions pertinents i amb la infraestructura que tenim podem tractar més del 50% del que ho fem ara”. Actualment, es processen 30.000 metres cúbics al dia i es podria arribar, com a mínim a 45.000.

Casal ha volgut deixar clar que “a curt termini no s’han de fer ampliacions”, però sí que ha explicat que davant el creixement de la població que viu el país s’han fet unes simulacions sobre si la infraestructura podia assumir més capacitat d’aigües residuals per a tractar. Actualment, es processen 30.000 metres cúbics al dia, el que en suposa uns 1.250 cada hora, i 6.000 quilos de càrrega contaminada.

En una visita a les instal·lacions ha volgut mostrar-se cautelós, tenint en compte que “no volem donar un missatge que podem viure de renda, tot al contrari”

En una visita a les instal·lacions ha volgut mostrar-se cautelós, tenint en compte que “no volem donar un missatge que podem viure de renda, tot al contrari”. Els estudis que s’han fet amb una població de 100.000 habitants indiquen, segons el ministre que “podríem tractar el 50% més de les aigües residuals de les que entren ara”. Això vol dir que, com a mínim s’arribaria a 45.000 metres cúbics. La dada exacta la donarà en la resposta a les preguntes escrites que ha entrat el conseller general de Concòrdia, Pol Bartolomé.

Pel que fa a les altres tres estacions depuradores que hi ha (Massana, Canillo i el Pas de la Casa), la directora del departament de Medi Ambient, Sílvia Ferrer, ha dit que “estan dissenyades amb un sistema físico-químic que ajuda a absorbir els pics de població, tot i que caldrà veure les conclusions dels estudis de capacitat de càrrega”.

NO TIRAR TOVALLOLETES AL VÀTER

Durant la visita a la depuradora laurediana, s’ha posat en relleu que cada mes es recullen 8 tones de residus en les aigües que entren a l’EDAR. En aquest sentit, s’ha fet molt d’èmfasi sobre el fet de no tirar tovalloletes al vàter. Tot i que s’ha avisat en més d’una ocasió que està prohibit, se’n continuen traient moltíssimes.

Guillem Casal ha volgut recordar que el desenvolupament del Pla de Sanejament de les aigües del 1996 ha suposat que el 100% de les aigües residuals es depurin.

Comentaris (3)

Trending