“A la muntanya s’hi ha d’anar amb cautela, però s’hi pot anar amb tranquil·litat i seguretat”

El ministre de Medi Ambient i Agricultura reitera que l’incident en què van morir dos eugues i una tercera va resultar ferida va ser “fortuït” i sense cap vinculació amb la presumible presència de l’os

VOLTORS ATIPANT-SE AMB LES RESTES D'UNA DE LES EUGUES ESBALÇADES.
VOLTORS ATIPANT-SE AMB LES RESTES D'UNA DE LES EUGUES ESBALÇADES. m. rubio

“Tot i ser un país petit, tenim un territori de muntanya força important al qual s’hi ha d’anar amb cautela, amb prudència, però també amb tranquil·litat; es pot anar amb seguretat a la muntanya, però amb cura.” El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, està convençut que la presència de l’os reiterada en territoris veïns i que en un parell d’ocasions s’ha constatat al Principat aquest estiu no ha de fer témer ni els ciutadans del país ni els visitants.

Casal ha tornat a insistir que l’esbalçament de tres eugues al port d’Envalira no guarda cap relació amb la presència presumible d’un plantígrad. Les dues eugues mortes i la ferida, segons la versió oficial que s’ha transmès als ramaders i fins i tot al col·lectiu de caçadors, estarien peixent a la zona de les antenes de Sud-Radio. L’accident s’hauria produït entre dissabte i diumenge, segurament aquest darrer dia, quan a la zona la boira ja era baixa. De fet, el titular dels exemplars pot saber amb força exactitud quan va ser perquè les bèsties portaven un GPS al collar i se sap la trajectòria que van fer.

Dues imatges d'una de les eugues.

Relacionat

Un esbalçament amb clarobscurs que no tranquil·litza els ramaders

En tot cas, producte de la nevada del cap de setmana, s’haurien anat espantant o haurien anat reculant fins a relliscar en una penya que hi ha a la zona i caure molts metres enllà fins a quedar esteses en un planell, en un cortó arrendat pel comú d’Encamp dins zona de les pistes com a indret de pastura a l’estiu. Com a mínim els dos animals morts haurien rodolat molts metres i presentaven, almenys un dels exemplars, un fort cop al cap incompatible aparentment amb la vida. També presentaven esgarrapades en un dels costats -les marques són clares en l’euga que es va salvar-, en un vessant de l’esquena. Aparentment, si les hagués agafat un os haurien estat esgarrapades pels dos costats. Aquesta és la versió oficial, almenys.

“És un sinistre fortuït”, ha reiterat el ministre, integrant d’una casa a Canillo amb eugues i que té clar que aquests fets “malaurats” passen. I que en un conjunt de 1.500 caps de bestiar que és el que hi sol haver cada estiu entre totes les muntanyes del Principat, hi ha més o menys incidències. A més, han recordat altres fonts, no es va detectar cap situació d’estrès o moviment estrany en la resta de l’eugassada.

voltors2
Voltors sobrevolant la carretera del port d'Envalira en detectar la presència de les eugues mortes. | M. RUBIO

El titular d’Agricultura i Ramaderia ha insistit en la necessitat de “no infondre aquest missatge” d’atribuir l’incident a la possible -i descartada aquest cap de setmana almenys també pels banders- presència de l’ós. Guillem Casal també ha confirmat que en territori francès, a la zona del Pedrús, una altra euga hauria quedat malferida en una pota, però arran de posar-la allà on no tocava. El ministre hauria estat dimarts durant força hores al Pas de la Casa analitzant la situació de les eugues mortes i també s’hauria assegurat de l’estat de l’altre cavall en cantó francès.

Casal ha explicat que en relació als eventuals ajuts per si mai algú perdés un animal de renda per l’acció d’un plantígrad, ja hi ha hagut “intercanvi de parers amb l’associació de pagesos diverses vegades” en vista a elaborar un “reglament de compensació en cas de l’atac de l’ós” que “no m’agradaria haver d’activar; simplement és un instrument més que estarà a l’abast”, ha remarcat el titular ministerial.

Comentaris

Trending