Un esbalçament amb clarobscurs que no tranquil·litza els ramaders

(AMB VÍDEO) Els banders atribueixen a “causes fortuïtes” la mort de dues eugues trobades al port d’Envalira enmig d’un estol de voltors i també les esgarrapades a l’espatlla d’un tercer equí que podien arribar a ser compatibles amb l’atac d’un os però els agents forestals ho han descartat

Dues imatges d'una de les eugues.
Dues imatges d'una de les eugues.

Els banders consideren que la mort de dues eugues al port d’Envalira es deu a “causes fortuïtes” i descarta que hagin estat víctima d’un atac d’un ós o de qualsevol altra mena. Les conclusions dels agents faunístics i forestals no han acabat d’apaivagar els molts dubtes que durant tota la jornada han sobrevolat al tomb del sector ramader. De fet, que hagi estat un esbalçament doble, o triple, sense cap pressió prèvia soferta pels animals genera molts clarobscurs i deixen segurament la porta oberta a accelerar l’elaboració d’un reglament d’ajuts en cas d’atac de l’os.

Responsables dels banders han estat des de primera hora del matí sobre terreny, mirant d’aclarir tot plegat. I és que a banda dels dos cadàvers envoltats de voltors, que han fet molta feina les darreres hores, potser els darrers dies, també ha aparegut un tercer equí, viu, que presentava ferides a l’espatlla que es podria pensar que serien procedents de l’urpada d’un os. Les esgarrapades, en tot cas, són serioses tot i que, certament, podrien haver estat causades per diferents casuístiques.

Les ferides que presentava a l'espatlla l'euga viva.
Les ferides que presentava a l'espatlla l'euga viva.

Una vegada fetes les anàlisis oportunes sobre el terreny, el Govern ha emès un comunicat sobre el succés, tot destacant que fins al lloc on s’han localitzat les eugues, en un cortó que lloga el comú d’Encamp dins de la concessió de pistes del Pas de la Casa, més amunt del circuit del port, s’hi ha desplaçat el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA), Xavier Coma i el ramader i membre de l’associació, Guillem Cava. Pèrits de l’APRA s’han encarregat de fer les avaluacions corresponents, també.

La referència exacta que fa el Govern per explicar les causes de la mort dels animals i la conclusió a què han arribat els banders assegura que “la investigació ha permès concloure que les causes de l’accident han estat fortuïtes, després que els animals s’hagin esbalçat. S’ha descartat que la mort hagi estat produïda per l’atac d’un os al trobar evidències clares de les causes fortuïtes de la mort”. En fi, l’únic que pretén deixar clar l’administració és que la mort de les eugues no té res a veure amb l’ós.

Els cadàvers dels dos animals es van localitzar aquest dilluns a la tarda en un cortó dels que lloga el comú d’Encamp a les pistes del Pas de la Casa. La presència d’una munió de voltors va alertar diverses persones que van comunicar als responsables del bestiar del fet

Evidentment, les causes de la mort no poden ser fortuïtes perquè una necròpsia hauria de revelar el motiu de la defunció de les bèsties. El que hauria estat fortuït, en tot cas, seria el motiu pel qual els dos equins es van esbalçar. En aquest sentit, fonts consultades per l’Altaveu han indicat que els indicis trobats indicarien que es tractaria d’un accident per relliscada en unes penyes. Seguint les traces de la sang s’haurien trobat restes del pelatge dels animals en algunes de les parets de la zona. També suposadament les ferides que presenta la tercera euga implicada suposadament en el succés serien degudes a rascades.

Les dues eugues mortes van ser localitzades aquest dilluns a la tarda en un cortó dels que lloga el comú d’Encamp a les pistes del Pas de la Casa, més enllà del circuit per a curses que hi ha, com s’ha dit, al port d’Envalira. La presència d’una munió de voltors va alertar diverses persones que van comunicar als responsables del bestiar del fet. Així es va descobrir els animals morts. De bestiar que apareix de tant en tant mort enmig de la muntanya n’hi ha més sovint del que es pot arribar a pensar.

WhatsApp Image 2023 08 29 at 18.36.45
Voltors envoltant una de les eugues.

Alguns dels consultats han assegurat que la mort dels animals, trobats en un planell, de ben segur que no era degut a un llamp. Tampoc no se sap amb exactitud quan haurien mort atès que el cap de setmana va ser de boira intensa a la zona i bona part dels animals que pasturen en aquells cortons no es van poder ni veure. Però la defunció seria relativament recent i hauria causat una forta commoció en la propietat dels equins.

L’anunci de la troballa dels equins i les ferides que presentava el tercer animal, viu, han generat un profund neguit en el sector de la ramaderia. Més encara perquè un dels punts per on va passar, de forma contrastada, un dels exemplars d’os que aquest estiu s’ha constatat que han passat per territori andorrà va ser al Maià. Tot plegat llança molts interrogants encara que no es qüestionen les conclusions dels banders.

Comentaris (15)

Trending