Martí i DA tanquen files al costat del ministre Cinca i obvien els 'diamants de sang'

Comentaris

Martí i DA tanquen files al costat del ministre Cinca i obvien els \'diamants de sang\'
Martí i DA tanquen files al costat del ministre Cinca i obvien els \'diamants de sang\'

El cap de Govern, Toni Martí, i el grup parlamentari demòcrata han tancat files tot fent costat al ministre de Finances, Jordi Cinca, i a les seves activitats relacionades amb els ‘diamants de sang’. En la segona i última jornada del debat d’orientació política que s’està celebrant al Consell General sí que ha aparegut, encara que tímidament, el núvol que sobrevola sobre el cap del titular de Finances i el seu passat al capdavant d’Orfund. El conseller de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) Víctor Naudi ha estat el més crític i explícit sobre Cinca tot i que el socialdemòcrata Pere López ha recordat que n’han demanat la dimissió. N’hi ha hagut prou perquè, a diferència d’ahir, Martí hi fes referència. Més enllà d’això, els tres partits representants a l’oposició han coincidit a criticar la inoperància del Govern. I el fet que any rere any es presenti davant la seu parlamentària per traçar els mateixos reptes, sense que s’avanci en cap. En relació a una de les estrelles del debat, el ‘cas BPA’, tots els grups, també DA, han reconegut que la solució no està encara tancada encara que sí, a parer especialment de la majoria taronja, ben encarada.

El president del grup demòcrata, Ladislau Baró, va expressat públicament “el nostre suport al ministre Cinca” i ha retret a la resta de formacions que cap conseller encara no hagi consultat la documentació facilitada a Sindicatura pel titular de Finances en relació a una de les importacions de lingots d’or que hauria fet el setembre del 1998. Els darrers dies, però, diversos mitjans digitals espanyols han publicat exhaustiva documentació en relació a Orfund i a la vinculació de Cinca en gestions del grup i negocis fets amb dirigents de, com a mínim, dubtosa reputació de països tan ‘perillosos’ com Libèria o Costa d’Ivori. Justament, Víctor Naudi ha parlat també de “greu crisi reputacional” de l’executiu liderat per Toni Martí per les activitats “moral, ètiques i estèticament reprovables” que hauria protagonitzat el ministre Cinca quan va ser director general d’Orfund.

Naudi ha llegit un passatge del discurs del síndic general, Vicenç Mateu, realitzat el dia de la Constitució en què exigia pulcritud en el comportament de les persones en general i de les públiques en particular. Així, el conseller d’SDP ha reclamat que Andorra només pot afrontar moltes de les negociacions que està duent a terme ara amb persones que “no tinguin espais d’ombra”. Per això, Naudi ha exigit l’assumpció de responsabilitat i de “decisions”. “Què teniu a dir ara?”, s’ha demanat. La resposta l’ha donat primer Baró mostrant públicament el suport del grup demòcrata al ministre i la reblat posteriorment Martí lamentant els “duríssims atacs contra el ministre de Finances” malgrat celebrar que aquesta qüestió, la dels negocis d’or i diamants d’Orfund i Cinca, “no hagi embrutat el debat”. 

Altaveus teledirigits

De fet, el cap de Govern ho temia. I com que el PS ha passat tímidament per sobre de la qüestió i els liberals no hi han fet cap esment, s’ha sentit fort per demanar que s’escolti més als mitjans estrangers que parlen bé d’Andorra que no pas “als altaveus teledirigits”. Ha oblidat Martí que la premsa andorrana ha silenciat l’afer al·legant que la documentació no està contrastada i apareix en mitjans espanyols de dubtosa credibilitat però la mateixa premsa andorrana no dubta en fer-se ressò d’informacions aparegudes als mateixos mitjans (o d’altres de menys prestigi internacional) per argumentar qualsevol altre tipus d’acusacions en relació a afers que afecten tant o més el futur del país. Toni Martí, en referència a la petició de l’executiva liberal que Jordi Cinca acudeixi als tribunals si les informacions aparegudes no són certes, ha assegurat que “s’ho està mirant”. Difícilment, però, el ministre iniciarà cap acció legal perquè se li podria girar clarament en contra.

Víctor Naudi i el líder parlamentari del PS, Pére López, aquest darrer amb més intensitat i dedicació, han coincidit en criticar el fet que les propostes del Govern demòcrata “giren i giren i es repeteixen”, en paraules del conseller d’SDP. En un sentit similar, i després d’haver criticat a Martí que en lloc d’impulsar un projecte reformista “és immobilista”, López ha considerat que la intervenció del cap de l’executiu “per inconcreta ens resulta decebedora”. El parlamentari socialdemòcrata ha criticat els incompliments del Govern en relació a les resolucions adoptades pel Consell General o que s’hagin posat sobre la taula mesures poc concretes o inexistents, per exemple, en relació a la reactivació econòmica.

Mentre Ladislau Baró ha defensat com no podia ser d’una altra manera la gestió i el full de ruta governamental, abans, el liberal Josep Pintat ha lamentat que a parer de la seva formació no tingui full de ruta i després d’advertir que “Andorra es troba en un moment cabdal de la seva història” ha centrat una bona part de la seva intervenció en la negociació d’un eventual acord amb la UE. En aquest sentit, Pintat , que ha recordat que “no podem renunciar a ser allò que som”, ha tornat a reclamar la necessitat de dur a terme estudis i informes que avaluïn l’impacte i el cost que suposaria per al país un acord d’associació amb Europa. “I això no vol dir ser immobilista”, ha matisat després que Toni Martí hagi tornat a demanar a la formació que s’afegeixi al pacte d’Estat. Els liberals han celebrat que en el debat sobre la reforma de competències i transferències s’hagi permès incorporar-hi la representació del Consell General. Pintat també ha recordat que havien estat els liberals els primers de parlar que el Principat accedís a l’FMI i ha reiterat la necessitat de disposar d’un banc central propi, fet que el màxim responsable de l’executiu ha descartat.

Quant al ‘cas BPA’ estrictament, Víctor Naudi ha explicat que “no s’ha resolt encara” i que “ningú no té la certesa que JC Flowers adquirirà els actius”. De la seva banda, Josep Pintat, sense entrar a valorar l’èxit o no del procés seguit, ha afirmat que “la resolució de l’afer de BPA era urgent i ja tocava”. Curiosament, però, si Toni Martí va dedicar pràcticament 60 dels 170 minuts del seu discurs a parlar de la intervenció del banc i de la gestió de la crisi financera, l’oposició hi ha passat molt de puntetes, volent-se centrar més en altres qüestions que consideren d’interès superior per a la ciutadania en aquests moments. El demòcrata Ladislau Baró sí que ha deixat clar que “el procés de resolució i solució avança a un nivell de raonabilitat molt elevat”. I ha deixat clar que la crisi reputacional que pugui patir Andorra no té res a veure amb les activitats passades de Jordi Cinca si no amb “pràctiques lligades a BPA que són les que ens van portar als catorze mesos que hem passat”.

Comentaris

Trending