L’ONU alerta que la interpretació de la Constitució atempta contra els drets sexuals de les dones

Les actes de la compareixença d’Andorra davant la Cedaw recullen que la magistrada Mingorance va afirmar que la CASS finança la interrupció de l’embaràs

-
-
Les Nacions Unides (ONU) estan altament preocupades pel fet que les dones del Principat hagin de viatjar a l’estranger per avortar i consideren que la interpretació del dret a la vida que es fa en el marc de la Constitució atemptes contra la dona i els seus drets sexuals. Les observacions finals elaborades pel Comitè per l’eradicació de la discriminació vers la dona (Cedaw) deixen palès que la no despenalització de la interrupció de l’embaràs suposa una greu limitació a la salut sexual i reproductiva de les ciutadanes andorranes.

En l’informe d’observacions finals, de dotze pàgines i emès divendres, i al qual ha tingut accés l’Altaveu, es deixa constància dins el capítol dedicat a la salut, de la preocupació que hi ha a l’ONU perquè tot i les reiterades recomanacions per legalitzar l’avortament en els tres supòsits bàsics, “no s’ha pres cap mesura per aplicar” el suggeriment fet. La Cedaw no s’està per històries i excuses institucionals que van més enllà de drets fonamentals. Per a l’ONU: “La interpretació del dret a la vida a la Constitució limita els drets de salut sexual i reproductiva de les dones”.

Al comitè internacional també l’amoïna que “les dones i les nenes estiguin obligades a viatjar fora de l'Estat part per obtenir un avortament als països on legalment es disposa per motius més amplis” i critica el fet que “les dones pobres, les dones migrants i les nenes poden estar obligades a portar els seus embarassos a ple termini o a haver d’avortar de manera insegura, cosa que pot comportar dolor i patiment mental greus”.

En matèria de salut -i és cert que la Cedaw valora positivament avenços en d’altres aspectes-, a l’organisme de l’ONU també li treu el son "l’accés limitat als anticonceptius moderns, incloses les barreres que poden tenir les adolescents que poden tenir l’accés a la informació i als serveis de salut reproductiva, inclosos els anticonceptius”. I li preocupa moltíssim que “els proveïdors d'assistència sanitària i els assessors d'embaràs no poden proporcionar informació lliurement sobre l'avortament per por de ser processats per violar l'article 108 del Codi penal”.

Les paraules de la magistrada

Un altre focus d’interès en relació amb la compareixença de la delegació andorrana a Ginebra també se centra en veure com tracta el comitè de l’ONU les polèmiques -a vista andorrana- paraules pronunciades per la magistrada del Tribunal de Corts Canòlic Mingorance. El 31 d’octubre el Cedaw va donar per bones unes actes sintètiques de la compareixença andorrana. S’hi recull el passatge que més polseguera va aixecar al país en relació amb la jurista i el fet que la CASS finançava els avortaments.

L’acta de l’organisme de l’ONU, posant en boca de Mingorance però usant l’estil indirecte, transcriu la intervenció de la magistrada de la següent forma: “Va dir que l'avortament mai havia estat objecte d'una investigació a Andorra, tot i que es tracta d'un delicte. El sistema de seguretat social va sufragar els costos que suporten les dones que desitgen viatjar a França o Espanya per avortar. No hi va haver casos registrats de dones que van patir un avortament sense rebre assistència mèdica; i la qüestió de l'avortament a Andorra no ha posat en perill la vida de les dones”.

Etiquetes

Xavier Espot, durant la sessió.

Relacionat

Espot considera que una consulta no solucionarà el problema de l’avortament
Canòlic Mingorance durant una compareixença seva a l'ONU, a Ginebra.

Relacionat

Terratrèmol Mingorance
Espot, Marsol, Martínez Benazet i Torres durant l'acte inaugural del CAP de Santa Coloma aquest dijous.

Relacionat

Espot diu que s'han malinterpretat les paraules de Mingorance sobre l'avortament
Canolic Mingorance, durant la compareixença.

Relacionat

La Justícia admet davant l'ONU que la CASS reemborsa avortaments a l'estranger
La màxima responsabel d'Stop Violències, Vanessa Cortés

Relacionat

Stop Violències diu davant l’ONU que al país es pugen prostitutes en taxi
Tres de les integrants a la delegació andorrana, inclosa Maria Martisella.

Relacionat

El Govern veu ja “un avenç” que es pugui debatre sobre l’avortament
Vanessa Mendoza intervenint en el torn de les ONG's en la 74a sessió del Cedaw, a l'ONU.

Relacionat

El Govern insisteix davant l’ONU que despenalitzar l’avortament “implicaria la ruptura de les institucions”

Comentaris (3)

Trending