L’hospital obre una investigació interna per aclarir el cas de menor que va acabar amputat i evitar errors en el futur

El SAAS està recopilant tota la informació tant de la intervenció dels dos traumatòlegs condemnats i que mai han estat apartats del servei com del procediment judicial seguit després

-
-
El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha obert una investigació interna per mirar d’aclarir els termes exactes amb què va succeir l’atenció a un infant que el darrer dia del 2011 es va accidentar a l’estació d’esquí de Pal i al qual, uns dies més tard, el gener del 2012, se li va haver d’acabar amputant la cama dreta en un centre sanitari de Madrid. Recentment, i en el marc d’un judici de conformitat -és a dir, previ pacte entre les parts-, l’Audiència nacional espanyola ha condemnat dos traumatòlegs de l’hospital de Meritxell per un delicte de lesions per imprudència. I la companyia asseguradora del centre ha hagut d’indemnitzar el menor en 930.000 euros.

El SAAS, segons fonts del ministeri de Salut, no ha estat mai part directament implicada en el cas. Menys encara querellada. La família del menor accidentat, al qual suposadament no se li va detectar la lesió vascular que patia i aixo va comportar un agreujament de la mateixa fins a derivar amb la solució traumàtica de l’amputació, va querellar-se el 2013 contra els dos metges que el van atendre a l’hospital de Meritxell i contra la companyia asseguradora (Zurich) del centre com a responsable civil subsidiària. Però en tramitar-se el procés judicial a Madrid, la defensa dels dos facultatius es fa assumir des de la capital d’Espanya i ben poca informació va arribar al Principat.

A més, segons les fonts ministerials, malgrat que els fets eren coneguts i es va tenir constància de la interposició de la querella que ha instruït el jutjat número 3 de l’Audiència espanyola -en ser els fets succeïts a l’estranger però haver-hi nacionals (víctima i metges) implicats-, diversos canvis entre la direcció del SAAS van fer que la causa quedés pràcticament oblidada. D’aquí que una vegada s’ha tingut coneixement de la condemna, l’actual direcció del SAAS, segons el ministeri, hauria posat en marxa una investigació per tal d’evitar errors. Tant errors mèdics si hi van ser -segons la sentència, hi haurien sigut- com errors en el procés judicial i de defensa de les actuacions fetes pels professionals de la casa.

Les fonts ministerials consultades han assegurat que el SAAS no pot depurar ara responsabilitats, en el cas que n’hi haguessin, atès que segons el reglament de la institució ha passat un temps excessiu per obrir qualsevol expedient disciplinari als metges. Els dos traumatòlegs continuen treballant a l’hospital i, de fet, mai no se n’han desvinculat. I, almenys per aquest cas, mai van ser apartats del servei ni de manera preventiva ni res per l’estil. 

Hores d’ara, per tant, la voluntat de l’hospital és, sobretot, aclarir les circumstàncies de l’atenció mèdica que va rebre el menor i, després, conèixer al detall el procediment judicial per evitar, en un camp i en l’altre, errors en el futur. El primer pas és recopilar tota la informació necessària. Des de l’història del tractament rebut pel menor accidentat, que va rebre les primeres cures al centre mèdic mateix de Pal, fins a tot l’expedient judicial.

Etiquetes

-

Relacionat

Condemnen dos traumatòlegs de l’hospital per no haver detectat una lesió que va obligar a amputar una cama a un nen

Comentaris (1)

Trending