Condemnen dos traumatòlegs de l’hospital per no haver detectat una lesió que va obligar a amputar una cama a un nen

-
-
L’Audiència nacional espanyola ha condemnat dos traumatòlegs de l’hospital de Meritxell que el darrer dia del 2011 i els primers del 2012 van atendre un menor madrileny que va patir un accident d’esquí. Tres dies després de l’accident, i producte de les lesions arterials que presentava i que no se li van detectar al Principat, al menor se li va haver d’amputar la cama dreta. L’acord al qual han arribat totes les parts suposa que l’asseguradora dels facultatius haurà d’abonar 930.000 euros al noi, que tenia 9 anys en el moment de l’accident, com a compensació pels danys soferts.

La família de la menor es va querellar contra els dos metges i la companyia asseguradora. Ho va fer a l’Audiència nacional en ser els querellats espanyols però, en canvi, haver-se produït el delicte presumpte a l’estranger, en aquest cas al Principat. Després de temps d’instrucció i de negociacions, finalment s’ha tancat el cas en el marc del que es denomina un judici de conformitat on el jutge (en aquest cas el titular del jutjat d’instrucció número 3 de l’Audiència espanyola) ha validat allò acceptat tant pels querellants, com pels metges, l’asseguradora i el representant del ministeri fiscal.

D’aquesta manera es condemna els traumatòlegs per un delicte de lesions per imprudència i se’ls  obliga a pagar una multa de 1.750 euros, mentre que l’asseguradora és la que ha d’abonar el prop d’un milió d’euros. En cap cas l’acció penal plantejada davant els tribunals espanyola -a Andorra no hi va haver mai una causa oberta per aquest sinistre- no s’ha dirigit ni contra el radiòleg que va fer i interpretar les ecografies sol·licitades pel traumatòleg ni contra el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), segons que han informat fonts mèdiques consultades.

La família de l’infant, habitual del Principat fins llavors, es va querellar només contra els facultatius  davant l’Audiència nacional i per aquest motiu ni el SAAS ni el ministeri no n’han estat al corrent

L’afer l’ha avançat ‘El Confidencial’ i les fonts consultades per l’Altaveu han confirmat l’existència de l’afer, que s’ha hagut de recuperar avui ja que els facultatius havien portat el cas personalment juntament amb la seva asseguradora i els assessors jurídics d’aquesta, amb seu a Madrid, que és on es va interposar la querella. La clau de volta de tot plegat, segons les fonts consultades, és que al menor no se li va practicar un Angio TAC. I les radiografies i les ecografies realitzades a l’hospital no van permetre advertir la lesió arterial just darrere del genoll dret del noi que, al final, va acabar sent crucial.

Una vegada a Madrid, després de ser traslladat en ambulància per carretera, al menor, que solia venir els hiverns a esquiar a Andorra amb la família, per les vacances de Nadal, se li va detectar una isquemia a la cama producte de la lesió arterial no advertida amb anterioritat i totes les solucions que es van provar ja van ser inadequades i no hi va haver més remei, per evitar mals majors, que amputar la cama del menor. 

Els traumatòlegs -el que va fer la primera valoració el dia mateix del sinistre, i el que va fer el seguiment posterior amb el nen ingressat a l’hospital- i la seva asseguradora no s’han volgut arriscar a haver d’assumir una condemna més alta, tant penalment com econòmicament. I d’aquí el judici pactat i dirigit per la filial espanyola de l’asseguradora que fins fa poc compartien tant l’hospital de Meritxell com els seus professionals.

Comentaris (4)

Trending