A qui se li retalli la jornada laboral i el salari se li mirarà de reduir el lloguer de l'habitatge o la hipoteca

Espot i Gallardo han presentat als integrants del Consell Econòmic i Social les mesures econòmiques pel coronavirus que inclouen ERTO's i una renda mínima pels autònoms

-
-

El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, s’han reunit aquest  divendres de manera telemàtica amb els membres del Consell Econòmic i Social (CES). Espot i Gallardo hi han exposat els punts principals del projecte de llei que entrarà a tràmit parlamentari els propers dies i que recull la fase dos de les mesures excepcionals impulsades per pal·liar la crisi provocada pel coronavirus. Sense donar grans detalls, els dos responsables governamentals han anunciat que s'hi inclouran les suspensions temporals de contractes o la reducció de jornada i sou. També es vol garantir una renda mínima per als autònoms. S'estan estudiant els mecanismes per rebaixar lloguers i hipoteques a aquelles persones que la situació derivada del coronavirus els suposi una retallada salarial.

Els representants del gabinet ministerial els han explicat que algunes d’aquestes mesures són clarificacions o desenvolupaments d’algunes accions ja destacades a la Llei òmnibus aprovada les darreres setmanes. D’altres són de nova creació. Fonts properes a la trobada han assegurat que el que pretén el Govern és salvar les empreses per tal de poder evitar acomiadament de treballadors. I que es vol garantir que tothom pugui cobrar almenys el salari mínim interprofessional.

Espot i Gallardo, que també preveuen avui mateix debatre més a fons el detall de les mesures amb responsables dels grups parlamentaris, han destacat als membres del Consell Econòmic i Social que el nou text es fonamentarà, especialment, en tres aspectes. El primer és la regulació de la suspensió temporal dels contractes de treball i la reducció de la jornada laboral amb una corresponent reducció salarial. És a dir, allò que en els països veïns es coneix com a ERTO. Sobre aquest punt han avançat la voluntat del Govern de basar-se en el principi de coresponsabilitat però també en el de la proporcionalitat en funció dels salaris.

El segon aspecte que es vol incloure a la llei són noves mesures per als autònoms perquè vegin garantit en tot moment una renda mínima. Finalment, també s’hi especifica les accions de regulació del preu del lloguer i les hipoteques per les persones que vegin la seva feina afectada per aquests expedients reguladors d’ocupació temporal. Fonts intervinents a la reunió telemàtica han assegurat que aquest aspecte, com la majoria de la resta, no s'ha especificat com es pretenen dur a terme. Finalment, el cap de Govern i el ministre han recordat, però, que la nova llei no deixa sense efecte les mesures ja impulsades en la primera fase, pel que les empreses que així ho desitgin podran acollir-se a les accions aprovades en la llei òmnibus si ho prefereixen.

El Consell Econòmic i Social (CES) és òrgan que va crear-se a principis d’any amb la voluntat de constituir formalment un fòrum de diàleg entre els agents socials del país en àmbits com ara el laboral, l’ocupacional i els socioeconòmics. Així, el CES està format per representants del Govern, de les organitzacions sindicals i patronals, agents socials i econòmics, especialment empresarials. Els representants sindicals, justament, haurien mostrat el seu desacord amb les mesures plantejades perquè no són partidaris, en cap cas, de la retallada salarial. I perquè els ERTO s'imposaran sense possibilitat d'una negociació on hi estiguin representades totes les parts atès que en la immensa majoria d'empreses no hi ha ni delegats de personal ni, encara menys, comitès d'empresa. 

 

Etiquetes

Comentaris (30)

Trending