Les consultores de l'exAndbank Jaume Sabater, focus d'interès arran del cas del 3% català

Comentaris

Les consultores de l\'exAndbank Jaume Sabater, focus d\'interès arran del cas del 3% català
Les consultores de l\'exAndbank Jaume Sabater, focus d\'interès arran del cas del 3% català

sabaterEls despatxos de les empreses de consultoria vinculades a l’exdirector general d’Andbank Jaume Sabater Rovira (a la imatge) han estat el focus d’interès dels agents de la unitat central operativa (UCO) de la guàrdia civil desplaçats a Andorra en el marc de l’operació ‘Termyca’ contra la presumpta corrupció política especialment centrada a Catalunya. Lligat al ‘famós’ 3% que suposadament rebia Convergència Democràtica (CDC) per les adjudicacions d’obres i serveis a empreses i derivat de la causa judicial que va suposar la detenció, entre altres, de l’alcalde de Torredembarra el 2014, els escorcolls practicats aquest dimarts a diversos punts de la geografia espanyola a banda del Principat tenen com a fil conductor la consultora EFiAL, de la qual Sabater va ser-ne el conseller delegat entre el febrer del 2012 i l’agost del 2014. El financer va sortir per la porta del darrere d’Andbank el 2008.

Els investigadors espanyols, sota la tutela de la fiscalia anticorrupció i la coordinació d’un jutjat d’instrucció del Vendrell, consideren que al Principat hi haurien vingut a parar bona part dels diners que la suposada trama creada a l’entorn d’EFiAL hauria desviat procedent de diversos ajuntaments. Almenys en la relació inicial de consistoris sobre els quals s’hauria demanat informació hi apareixia el de la Seu d’Urgell. Les consultores andorranes participarien suposadament d’un entramat al qual s’acusa de nombrosos delictes, des de la genèrica corrupció al blanqueig de capitals. 

Els agents de l’UCO, amb el suport d’especialistes en delictes econòmics de la policia andorrana en funcions de policia judicial, haurien intentar recopilar en els despatxos de Sabater -les fonts no han aclarit si a banda d’acudir a les consultores lligades a l’exmàxim executiu d’Andbank també s’ha entrat a d’altres bufets- documentació que pogués acreditar els moviments que creuen que va fer la trama i poder també aclarir si els diners desviats van arribar a Andorra. Fonts coneixedores de la investigació han assegurat que la informació confiscada és “valuosa” i que permetrà corroborar, com a mínim, algunes de les sospites que tenien. Les fonts consultades no han negat que una part de l’interès també requeia en trobar noves traces documentals sobre operatives relacionades amb els Pujol-Ferrusola. Sense aclarir res al respecte, les fonts es van mostrar “relativament optimistes” en aquest sentit.

La guàrdia civil, que va desplegar uns quants centenars d’agents per diversos punts del territori espanyol, i especialment català, per fer ‘petar’ al mateix moment l’operació ‘Termyca’ hauria enviat cap a la zona del Pirineu una trentena de ‘números’. A banda d’Andorra s’haurien fet indagacions a la Seu d’Urgell i les fonts no van descartar que també s’acudís en algun punt de la Cerdanya. Al Principat la feina va ser notable i es va comptar amb l’autorització de les autoritats judicials andorranes via comissió rogatòria internacional tramitada amb anterioritat.

Sabater estaria vinculat, al país, com a mínim amb tres societats en matèria de consultoria o assessoria financera o similar. La firma de capçalera seria OCPS consultors i auditors, de la qual l’exdirector general d’Andbank n’és soci-fundador i president. L’Altaveu va poder comprovar la presència tant de policies andorrans com espanyols en les instal·lacions d’aquesta consultora, ubicades actualment en un conegut edifici del carrer Vilanova de la capital. El despatx és compartit amb una altra empresa que les fonts consultades no van poder precisar si tenia cap vincle amb l’operació. Diversos dels ajuntaments que els investigadors espanyols citen en els seus treballs els esmenta la consultora OCPS dirigida per Sabater entre la seva cartera de clients. Així, hi ha coincidències en ajuntaments com els de Barcelona, Girona, l’Ametlla de Mar, la Seu d’Urgell, Tortosa o Vandellós i l’Hospitalet i l’Infant.

Llicenciat en Químiques i exalcalde de Portbou entre el 1979 i el 1983, l’exconseller delegat d’EFiAL, que diversos ajuntaments hauria contractat per suposadament poder ‘distreure’ fons públics, és també president d’Universal Gestió SA al Principat, germana de l’espanyola Universal Gestion Wealth Management Eafi SL, amb seu a l’avinguda Diagonal de Barcelona i de la qual Jaume Sabater és administrador únic des de l’abril del 2015. Universal Gestió té les seves instal·lacions a l’edifici Montclar també d’Andorra la Vella (a la imatge, les bústies d'aquesta firma al carrer Bonaventura Armengol d'Andorra la Vella). Finalment, l’exdirector general d’Andbank entre 1998 i 2008 també lidera formalment (així ho mostra el registre de societats) Jaume Sabater Assessors SL.

Algunes fonts properes a Sabater han indicat que el financer tenia aquest dimarts algunes reunions al Principat que s’ha vist obligat a cancel·lar en ser requerit per als escorcolls. Ben entrada la matinada de dimecres no havia transcendit que s’hagués dictat cap mesura especial en relació a l’exconseller delegat d’EFiAL però les fonts consultades tampoc no ho van poder descartar. L’expresident de la consultora epicentre de tota l’operació ‘Termyca’ i també administrador únic Antoni Martos era un dels onze detinguts per la guàrdia civil.

Un altre dels arrestats, almenys en l’inici de l’operació segons que van indicar fonts coneixedores del mateix, va ser Oriol Mestre Rissé. Fins poc després de la seva detenció en el marc del ‘cas Emperador’, a finals del 2012, Mestre ostentava la nacionalitat andorrana, que compartia el passaport espanyol. Mestre, fill del controvertit Daniel Mestre Solana, finat ara fa un any i que havia estat vinculat a Aigües d’Arinsal i a la CASS via Antoni Ubach, era una de les cares visibles de la firma CPA Consultors, ubicat a l’Edifici Forestal d’Escaldes. Fonts consultades van indicar que arran de la seva detenció el 2012 Mestre Rissé havia minvat moltíssim la seva activitat d’assessoria financera i els seus negocis al Principat “s’havien pràcticament desballestat”. Per aquest motiu no van poder precisar els motius que haurien comportat a una nova detenció, ara en el marc del cas ‘Termyca’. O la presumpta corrupció del 3% de CDC.

Comentaris

Trending