La droga campa per la presó de la Comella

Els resultats de les anàlisis del pres vinculat a un intent d’autòlisi són compatibles amb el consum d’heroïna i confirmen la brama que corria entre altres interns sobre la presència d’estupefaents

-
-
A la presó hi entra droga. Més de la que caldria i seria recomanable. I malgrat que no hi ha una alarma encesa, sí que al centre penitenciari, entre part dels reclusos i bona part dels vigilants, hi ha preocupació. La investigació encara oberta sobre el suposat intent d’autòlisi d’un pres incorpora unes analítiques els resultats de les quals són compatibles amb el consum d’heroïna per part de l’intern. De fet, les anàlisis no haurien fet res més que confirmar la brama oficiosa entre altres companys de pati de l’afectat.

La situació concreta i d’una gravetat particular del pres preventiu que va patir una sobredosi permet, en la justa mesura i amb tota la prudència, fer més general la presència d’estupefaents a la Comella. Les diverses fonts consultades han assegurat que des que hi ha ingressats a la presó els dos presumptes cabdills de l’operació que la policia va batejar amb el cardinal Nord i que va suposar el desmantellament, a principi de maig, d’un denominat ‘supermercat de la droga’, la disbauxa s’ha incrementat molt notablement. En aquest marc, asseguren les fonts, caldria situar l’accés a la presó de la droga que s’hauria posat malament al pres que el darrer dijous de juliol va haver de ser ingressat d’urgència.

Alguns interns lliguen l’increment de la introducció de substàncies al centre a l’ingrés dels cabdills del que es coneixia policialment com el ‘supermercat de la droga’

El cas es tracta, o es tractava almenys, com un suposat intent de suïcidi. Caldrà veure ara si els investigadors canvien la qualificació després que, segons fonts penitenciàries, s’hagin obtingut els resultats de les analítiques toxicològiques fetes al pres mentre va ser ingressat. Ara, després d’haver-se sotmès fins i tot a una petit intervenció quirúrgica a Barcelona per solucionar un petit problema a la pleura, el reclús ja ha reingressat a la presó. Hi fa estada des de fa més de catorze mesos acusat d’un intent d’homicidi ja emmarcat en deutes per droga.

Les anàlisis, segons les fonts penitenciàries, evidencien la presència a la sang de l’intern de morfina. Aquesta substància és compatible amb el consum d’heroïna i no pas, per exemple, amb la metadona, que ara una altra de les possibilitats que es barallava. En canvi, la quantitat de morfina detectada segons les analítiques descartaria en gran mesura -encara que això ho han de dir els investigadors, i en aquest sentit les fonts consultades no han pogut confirmar ni desmentir res- la possibilitat d’una temptativa d’autòlisi. Per contra, la hipòtesi més plausible és que el pres hauria consumit heroïna i aquesta li hauria provocat un xoc amb el reguitzell de medicaments que el reclús es pren per prescripció mèdica.

Control complex, enginy a l'alça

Amb tot, seria l’exemple que estupefaents com l’heroïna accedeixen al centre penitenciari. Haixix i marihuana, també. Presos i carcellers en serien testimonis. Fonts properes a vigilants penitenciaris han assegurat que el control és cada dia més complex. I que els presos i els seus acompanyants o visitants se les enginyen cada vegada més per fer entrar substàncies tòxiques. En petites quantitats, que quedi clar. Però que al nivell andorrà són prou importants. 

El fet, per exemple, que siguin els familiars o altres els qui portin la roba als interns -a la Comella no hi ha economat com sí hi ha en centres penitenciaris més grans- facilita que en les vores i les costures s’incrusti droga que massa sovint és imperceptible als controls que es fan. Caldrà veure amb una mica més de perspectiva la repercussió en aquest sentit que tinguin les sessions de vis-a-vis, que de moment s’han donat en unes xifres molt inferiors al que es pensava. Però que es va estrenar de la ‘millor manera’.

Una noia que acudia al primer vis-a-vis programat amb un pres va acabar entregant un embolcall amb una pedra d’haixix després que els carcellers sospitessin d’ella

I és que va ser en el primer contacte íntim programat quan, prèviament, es va detectar que la noia que pretenia accedir al recinte penitenciari per trobar-se amb la seva parella, pres, pretenia introduir droga. La duia als sostenidors. Alertats els policies, la jove no va poder fer res més que entregar un petit embolcall. Arran d’allò va ser detinguda. I practicades les diligències corresponents, inclòs un escorcoll al seu domicili, es va acabar enviant a la presó la noia acusada, com el seu xicot, de tràfic d’estupefaents.

Certament, i almenys just els dies posteriors a l’incident protagonitzat per l’intern que ara ja se sap que gairebé amb tota probabilitat va consumir heroïna, es van intensificar més del que fos normal fins llavors, els controls d’accés i les revisions per a la detecció d’estupefaents. Qualsevol mesura és poca. I menys encara si alguns -els que menys, un grup reduidíssim, que quedi clar-dels funcionaris poden participar d’allò que no haurien. I aquesta sospita també hi és. Els presos, asseguren les fonts consultades, prou que ho saben.

Etiquetes

-

Relacionat

Reingressa a la presó el reclús que va protagonitzar un suposat intent d’autòlisi
-

Relacionat

Investiguen un suposat intent d’autòlisi d’un pres preventiu ingressat ara a l’UCI de l’hospital però fora de perill

Comentaris

Trending