La cotització dels autònoms a la CASS es reduirà a la meitat

És una de les mesures incloses a la llei òmnibus que s’aprovarà aquesta mateixa setmana i que es vol que estigui en vigor com més aviat millor

Un instant de la reunió.
Un instant de la reunió.

La cotització dels autònoms a la Caixa Andorrana de Seguretat Social es reduirà un 50% mentre duri la crisi del coronavirus. Aquesta és una de les mesures inclosa a la llei òmnibus que el Govern ha presentat als agents econòmics i que preveu enviar de seguida al Consell General per a la seva aprovació. La idea és que s’aprovi aquesta mateixa setmana i que entri en vigor en un màxim de dues setmanes, un cop sigui ratificada pels Coprínceps.

El text ha estat traslladat per l’executiu a les diferents patronals i agents socials, durant una reunió en què han participat el cap de Govern, Xavier Espot, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el de Salut, Joan Martínez Benazet. Una de les mesures que conté fa referència a la situació dels treballadors per compte propi. En concret, la previsió és que es redueixi al 50% la cotització que han de pagar a la CASS mentre duri la crisi.

La resta de mesures inclourà, segons ha anat avançant el Govern, el manteniment del sou dels assalariats encara que l’empresa hagi hagut de tancar per les mesures per frenar l’expansió del coronavirus o el fet que cada dia no treballat es dividirà al 50% com a jornada de feina i com a recuperació de vacances o festes. Justament, aquest dilluns a la tarda s’ha de celebrar una junta de presidents durant la qual es vol explicar la llei als grups parlamentaris i tancar un acord per permetre el seu tràmit parlamentari com més ràpidament millor.

De fet, la idea del Govern és que aquesta mateixa setmana, dimecres o dijous, es pugui celebrar una sessió parlamentària per aprovar-lo. Per fer-ho, s’aplicaria el que es coneix com a tràmit d’extrema urgència i necessitat, que permet que es voti al ple de la cambra en un termini màxim de 48 hores des de la seva arribada al Consell. Fonts consultades han afirmat que sí o sí abans de divendres estarà aprovat.

Després, caldrà encara que sigui ratificat pels Coprínceps. S’està treballant amb els respectius serveis dels dos caps d’Estat per agilitzar al màxim aquest darrer tràmit. Es confia que, a tot tardar, en dues setmanes pugui ser publicat al BOPA i entrar en vigor.

Comentaris (5)

Trending