La Batllia investiga una suposada negligència mèdica que hauria deixat tetraplègic un traumatòleg rus

L’home va patir un accident d’esquí a Soldeu el febrer del 2016, se’l va operar a l’hospital de Meritxell i després a la Vall d’Hebron van confirmar la lesió medul·lar irreversible

Seu de la Justícia, a l\'avinguda Tarragona d\'Andorra la Vella.
Seu de la Justícia, a l\'avinguda Tarragona d\'Andorra la Vella.

El metge que va dirigir la intervenció, i que ja ha declarat en seu judicial, manté que el pacient era de risc i que la malaltia òssia que patia feia aconsellable que no anés a esquiar. I que el fet que la situació es compliqués posteriorment entrava dins els escenaris possibles. Però dos especialistes del centre barceloní on la víctima va ser atesa amb posterioritat a Andorra afirmen en uns informes que hi va haver una manipulació indeguda en el moment de col·locar el pacient a la taula d'operacions que li va seccionar la columna.

La Justícia investiga la presumpta actuació mèdica negligent que hauria deixat tetraplègic un traumatòleg rus que el febrer del 2016 va patir un accident d’esquí fortuït a Soldeu. La Batllia ja ha pres declaració al metge que va liderar l’equip que va intervenir l’home hores després d’accidentar-se. La investigació no es va iniciar fins fa uns mesos, segons que ha pogut saber l’Altaveu, després que la víctima, el setembre passat, decidís querellar-se contra tot l’equip mèdic que el va atendre a l’hospital i contra el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) com a responsable civil subsidiari. Acusen els metges d’un delicte major de lesions.

Mentre el traumatòleg que el va atendre al Principat manté que la tetraplegia és conseqüència del risc inherent que tenia l’home, que a parer del metge mai hauria d’haver anat a esquiar atès que ja patia una dolència òssia molt centrada en l’esquena i en la columna, dos experts de la Vall d’Hebron de Barcelona, on la víctima també va haver de ser atesa -després de la intervenció quirúrgica al Principat com a mínim se l’ha hagut de sotmetre a quatre operacions més-, han certificat en un informe que consta en la causa que hi va haver una mala manipulació del pacient que va fer que se li partís la columna.

El ciutadà rus i la seva dona, tots dos traumatòlegs, van venir al Principat ara just fa dos anys per passar-hi una setmana. Estaven allotjats en un aparthotel del país i no era la primera vegada que visitaven Andorra. Ja ho havien fet anteriorment i sempre havien esquiat tot i que, certament, l’home patia una espondilitis i, a més, era, és, de complexió gran (pesava en el moment dels fets uns 105 quilograms). Però l’home no havia tingut mai cap problema i, de fet, baixant per les pistes de Soldeu va caure de manera totalment fortuïta. Era l’11 de febrer del 2016. Els equips de salvament de l’estació el van dur, en primer lloc, al centre mèdic de les pistes. Però davant la gravetat que podia presentar se’l va traslladar a l’hospital.

Unes radiografies que consten al sumari evidenciarien el 'canvi' sofert per la columna del pacient des que arriba a l'hospital fins que és intervingut

És allí quan després d’una primera exploració es considera que no hi ha més remei que intervenir-lo quirúrgicament. L’home, el traumatòleg afectat, té el record de tenir permanentment sensibilitat a totes les extremitats. En cap moment va quedar inconscient. En el sumari del cas, segons que ha pogut veure l’Altaveu, hi una primera imatge -procedent d’una radiografia- en la qual es veu l’estat de la columna en arribar el pacient a l’hospital. S’hi pot observar una mena de pinçament o desgast en una de les vèrtebres. Després hi ha una segona imatge corresponent al moment just que se l’intervé. La columna està partida.

Després d’aquella intervenció i veient que les conseqüències poden ser irreversibles, el pacient és enviat, de matinada, cap a Barcelona. A les 5 i 20 del matí del 12 de febrer del 2016 els experts de la Vall d’Hebron ja certifiquen que el pacient ha arribat amb una lesió medul·lar completa a nivell sensitiu que comportarà una tetraplègia irreversible. A més, el ferit presenta altres lesions de tipus pleural i, també, que afecten el genoll esquerre. En la querella es manté, perquè ho defensa l’afectat i, també, dos metges del centre mèdic de referència barceloní que en el moment de posar el pacient a la taula d’operacions de l’hospital de Meritxell algun dels intervinents va fer una força, una pressió indeguda, que va suposar seccionar la medul·la.  Segons l’informe de la Vall d’Hebron, en mobilitzar el pacient per procedir a operar-lo es van negligir els protocols. Hi va haver, consideren doncs, una mala manipulació que va resultar fatal.

Després d’una primera part de la instrucció de la querella, que ja fa un temps va ser admesa a tràmit, assumida per una batlle, ara del cas se n’ha passat a fer càrrec un altre jutge degut a una reorganització interna. La querella no es va interposar abans, segons les fonts, perquè durant molt temps es va intentar negociar un acord extrajudicial amb l’asseguradora de l’hospital. Una vegada ja s’ha pres declaració al traumatòleg especialista en esquenes -Pedro Luis Esteban- encausat en tan què responsable de la intervenció, ara, segons les fonts consultades, s’hauria de procedir a citar la resta de l’equip assistent. De moment més enllà de la qualificació dels fets no hi ha cap petició de pena ni res semblant.

Però és clar que la víctima voldria aconseguir una compensació econòmica important atès que aquella suposada negligència l’ha deixat invàlid de per vida -no arriba a seixanta anys- i, ara per ara, tampoc la seva dona pot exercir perquè n’ha de tenir cura. Un dels problemes que hi ha actualment, per exemple, és com es pot desplaçar l’home de Rússia a Andorra en la seva situació per ratificar la querella presentada i prestar la declaració que sigui escaient si el batlle instructor ho considera oportú.

Comentaris

Trending