Sense presó ferma en el ‘cas Mateu’

La sala penal del Tribunal Superior rebaixa la pena a l’exconsellera general i agreuja la que inicialment s’havia imposat a Joan Pau Miquel, però cap dels dos haurà d’ingressar al centre penitenciari com pretenia la fiscalia

seu de la justícia
seu de la justícia

Ni Meritxell Mateu ni Joan Pau Miquel hauran d’ingressar a la presó com pretenia la fiscalia. Això sí, els dos han estat condemnats per corrupció, el que suposa un precedent i establir que determinades maneres de fer polítiques caldrà mirar-les amb lupa a partir d’ara. La sala penal del Tribunal Superior rebaixa la pena a l’exconsellera general i agreuja la que inicialment s’havia imposat a l’antic CEO de BPA. 

Els fets enjudiciats es remunten al 2013 quan la llavors parlamentària va ser contractada per l’entitat bancària perquè col·laborés en un projecte de ‘hub’ de portatge salarial que en cas d’haver reeixit hauria hagut de dirigir. La sala penal ha estimat en part els recursos tant del ministeri fiscal com de Mateu, visiblement enutjada durant la lectura de la sentència, i ha rebutjat el que havia presentat Miquel, que ha vist incrementada substancialment la pena malgrat ser condicional. De fet, ho és en els dos casos. El tribunal ha emès una resolució força complexa per venir a dir que l’exconsellera general va fer actes de corrupció i que l’exCEO de BPA, contractant-la, l’hauria ‘convidat’ a fer tasques que anaven contra allò que disposava el càrrec públic.

Els recursos davant el Superior s'han vist aquesta tarda a la Seu de la Justícia.

Relacionat

Les defenses denuncien la manca de proporcionalitat en el ‘cas Mateu’

Mateu ha estat absolta del delicte d’abús d’informació privilegiada i se l’ha condemnat pel un delicte major de corrupció agreujada comès per un funcionari o equivalent. En el cas de Miquel és el mateix però en l’àmbit privat. L’exministra i exambaixadora, que ha acudit a la lectura de la sentència acompanyada dels seus fills i de mossèn Ramon de Canillo, ha estat condemnada a dos anys i mig de presó condicional, tres anys d’inhabilitació per al càrrec de consellera i 20.000 euros de multa. La pena de presó condicional per a Miquel és de 15 mesos. L’exCEO de BPA haurà d’estar dos anys sense contractar amb l’administració pública i haurà d’abonar 30.000 euros de multa.

El projecte de llei s'està tramitant al Consell General.

Relacionat

Judici a una manera de fer política

Els dos implicats hauran de fer-se càrrec, a parts iguals, de les despeses judicials i del cost de la publicació de la sentència al BOPA i en un dels mitjans de comunicació de major difusió del país. En cap cas no es dona lloc a la vehement pretensió de la fiscalia que els acusats entressin sí o sí a la presó. Ara bé, també és cert que la resolució -contra la qual la defensa almenys de Mateu haurà d’estudiar si presenta un recurs d’empara davant del Constitucional- suposa un gir al que fins ara ha estat la política andorrana, sempre jugant molt al límit dels interessos personals i generals.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending