La majoria nega que el nou Codi Penal tingui articles “amb noms i cognoms”

Eva López assegura que els canvis són per l’interès general, tot i que en el rerefons hi ha les conductes temeràries al volant -amb el ‘cas Ferrariman’- i els atacs a les institucions -per l’afer de la presidenta d’Stop Violències

Parlamentaris de la majoria, abans de la sessió.
Parlamentaris de la majoria, abans de la sessió. DEMOCRATES

El Consell General ha validat la modificació legislativa del Codi Penal que es va impulsar des del Govern. Els canvis tenen entre els seus objectius endurir les penses per conducció temerària (i especialment amb el ‘cas Ferrariman’ al cap) i adaptar la legislació a compromisos internacionals com ara en la lluita contra el tràfic d’éssers humans. El text manté el delicte contra el prestigi de les institucions, també amb l’afer Stop Violències com a rerefons, tot i que des de la majoria s’ha negat que s’hagi fet pensant en això, ja que “les lleis no tenen noms i cognoms”.

Es tracta, no es pot negar, d’una reforma important, amb modificació d’articles vinculats a múltiples conductes delictives. Entre elles, les vinculades a la conducció, sigui de forma temerària sigui sota els efectes d’alcohol o drogues. I especialment en el primer àmbit, malgrat que no se l’hagi citat, endurir les penes en cas que es faci ostentació via xarxes d’aquestes actuacions.

Qualsevol infracció difosa via xarxes socials serà més penalitzada.

Relacionat

Qualsevol infracció que es publiciti a través de les xarxes socials serà més penalitzada

I un altre punt que es toca és el delicte contra el prestigi de les institucions. Les diferències en aquest camp han estat evidents. De fet, des del PS s’havia demanat que es deixés sense tipificar. “És una recomanació directa d’Amnistia Internacional, que entén que les institucions no tenen honor, ja que això és una qualitat vinculada a les persones”, ha argumentat la consellera general Judith Salazar. La proposta, però, no va ser acceptada per la majoria.

No caldrà posar en perill un tercer perquè la conducció temerària sigui delicte.

Relacionat

L’‘article Ferrariman’ del Codi penal sancionarà de forma molt dura la conducció temerària

En aquest sentit, des del grup independent, Eva López ha justificat que “modifiquem l’article per la protecció que han de tenir les institucions del país i no pot ser d’una altra forma”. Així ha assegurat que “les lleis en cap moment poden tenir noms i cognoms” i ha assegurat que “s’ha legislat per l’interès comú i per defensar les nostres institucions”. Sobre aquest punt, el demòcrata Joan Carlos Ramos apunta que “no podem canviar el Codi Penal pel simple suggeriment d’una entitat” i ha indicat que “posar només una multa no seria suficient si tenim en compte el dany que es pot fer”.  

Les 'fake news' finalment no seran un delicte.

Relacionat

El Codi Penal no perseguirà les ‘fake news’

Més enllà d’aquesta diferència, la modificació legislativa ha tirat endavant. Ho ha fet amb el suport tant dels grups de la majoria com de PS i Terceravia. Per la seva banda, Carine Montaner ha optat per abstenir-se. De fet, la parlamentària no adscrita ha justificat el vot tot apuntant que considera excessius els càstigs per a la conducció temerària i, en segon lloc, denunciant que es volguessin penalitzar les ‘fake news’, aspecte que estava al text original però que ha quedat fora després del treball en comissió, com li ha volgut recordar López.

VISTIPLAU UNÀNIME A L’ESTATUT DE L’ARTISTA

També d’un gran suport, de fet unànime, ha gaudit la proposició de llei de l’estatut de l’artista. Es tracta d’un text elaborat conjuntament per tots els grups de la cambra i que ha de servir per “donar eines al col·lectiu per desenvolupar la seva feina sense traves ni problemes laborals”. Els grups entenen que serà un important benefici per al sector cultural, però, també, per al conjunt de la societat.

Comentaris (1)

Trending