La ‘guerra’ entre grups policials va posar en perill l’‘Operació Queen’

Tant la instructora del cas, que manté quatre empresonats provisionals, com els defensors dels acusats han vist amb certa incredulitat uns WhatsApp inclosos al sumari que evidenciarien que pels volts de Nadal la principal processada va ser controlada al marge de la investigació judicial

Despatx central de la policial, al carrer Ciutat de Sabadell.
Despatx central de la policial, al carrer Ciutat de Sabadell. Toni Solanelles

Dins de la policia hi ha diversos bàndols. No és una cosa nova. També suposades lluites d’egos. Fins al punt que hi ha diferents grups que tot sovint rivalitzen per penjar-se medalles. Una d’aquestes pugnes va estar a punt d’engegar a rodar la darrera operació antidroga, la desenvolupada dijous i que, per ara, ha portat quatre persones de manera preventiva a la presó. De fet, en part la denominada ‘Operació Queen’ s’hauria hagut d’accelerar per aquesta ‘guerra’ que, segons fonts judicials, probablement ha impedit comissar la droga que es pensava localitzar.

A la policia es manté un silenci sepulcral sobre la qüestió. Almenys aparentment. És la millor manera d’intentar que corri l’aire i que cicatritzi la nova ferida oberta. Però la batlle instructora del cas i també els advocats dels acusats han vist amb certa sorpresa que en el sumari de l’afer hi figura una conversa de WhatsApp que evidencia que un grup de la policia va actuar abans que esclatés, dijous, l’operació. I que ho va fer sense saber que hi havia una investigació judicial en marxa… que duia a terme un altre dels grups policials.

Un vehicle policial accedint a la Seu de la Justícia per traslladar-hi un detingut.

Relacionat

Empresonats quatre dels detinguts en l’operació per combatre el tràfic de cocaïna

Al sumari s’hi annexa un CD amb el WhatsApp, o la conversa per aquesta aplicació de telefonia mòbil, que en gran part també està transcrita en la voluminosa paperassa del cas. La conversa la mantenen un desconegut i la principal encausada en l’afer, avui empresonada i que al seu dia ja va ser condemnada en el marc de l’‘Operació Ibiza’. Més o menys, aquesta dona, de 32 anys, explica al seu interlocutor el seu ‘modus operandi’ per pujar droga a Andorra des de la Seu.

Els especialistes de fronteres van rebre una delació que va portar a fer un control a la principal implicada en el cas al marge de la investigació que ja estava judicialitzada i va posar en alerta a la dona que s’hi estava a sobre

Les fonts judicials consultades s’han estimat més no donar detalls exactes del contingut de la conversa però sí que han explica que en un moment donat, la dona explica al seu interlocutor quan pensa dur a terme una introducció de cocaïna al país. L’interlocutor, per raons que es desconeix, va acabar delatant l’ara processada. La conversa va acabar arribant a la unitat de fronteres i estrangeria de la policia. I els responsables d’aquest grup policial van muntar un dispositiu per poder enxampar la suposada traficant en el moment que accedís a Andorra amb el ‘carregament’.

Però els especialistes en fronteres no eren conscients que des d’unes setmanes abans, i lligat a l’afer del ‘narcopis’ del carrer del Pui però ja amb nous elements, la Batllia havia autoritzat els experts del grup de drogues, també de la policia, a obrir una investigació formal. De fet, des d’aquell moment era una batlle qui ‘manava’ què calia fer i què no. Al marge d’això, des de fronteres, pel volts de Nadal i sabent per la delació que la ‘Queen’ havia d’entrar a Andorra amb cocaïna va preparar un control.

Efectivament, la dona va ser controlada i se la va sotmetre a tot un seguit de registres personals que van donar negatiu. Davant d’això no se la va poder pas detenir. Però la dona va canviar d’hàbits i va ser conscient, almenys s’ho podia pensar ben obertament, que se l’estava investigant. Alhora, també va donar per fet que algú l’havia ‘venut’. Com que hi havia una investigació judicial en marxa amb intervencions telefòniques incloses, els altres policies, els de drogues, aparentment van poder saber que alguna cosa passava.

Un poliicia investiga part del material comissat en l'operació 'Queen'.

Relacionat

Sense drogues però sí amb “elements” que confirmen una xarxa “perfectament organitzada” de tràfic

En tot cas, la ‘Queen’ va deixar d’importar droga des de la Seu i es van esgotar les existències que, aparentment, es repartien entre el pis de Sant Julià, el de Santa Coloma on majoritàriament ha viscut durant aquest temps d’investigació, i en menor mesura i en forma de menudalla, a Terra Vella. Alhora, la dona, sentint-se traïda, va començar a buscar el possible delator, amenaçant a tort i a dret aquell o aquella de qui sospitava. Entre els integrants de la suposada xarxa ara desmantellada va començar a créixer un clima de desconfiança.

Aquest embolic i les advertències i amenaces haurien desembocat en l’intent d’assalt al pis de Sant Julià d’ara fa deu dies, que no hauria protagonitzat cap dels detinguts però sí persones de l’entorn del món dels estupefaents, alguns dels quals directament lligats amb el ‘narcopis’ del carrer del Pui. Quan els investigadors, que suposadament d’entrada van estudiar l’intent d’entrada al domicili de l’avinguda Verge de Canòlich com un furt amb força, van tenir clar que es tractava d’una altra cosa i que hi havia una tensió entre els investigats per l’afer de la droga i uns comportaments que podien posar en risc l’operació, van decidir, amb el beneplàcit de la batlle, segons les fonts judicials consultades, fer saltar el cas.

Embolic de faldilles

Si la delació va tensar la situació i la relació entre molts dels joves que al país es dediquen a ‘negociar’ amb estupefaents, no se sap ben bé si per això mateix o abans o després també va enrarir la vinculació que mantenien les persones que van ser detingudes dijous, fins al punt que no se sap si tenien relacions sentimentals entre ells o no. O les havien tingut. N’hi havia que havien viscut junts, que s’estaven al pis de l’un i després de l’altre… en la major part, cap dels sis té una feina coneguda gaire sòlida. Ni tan sols un domicili clar.

En passar a disposició judicial i ingressar al centre penitenciari, fins i tot alguns d’ells haurien insinuat que la reclusió els pot ser bona per mirar de deixar la seva addicció a les drogues. Una altra cosa és com haurà afectat la delació i el presumible embolic de faldilles que hagués hagut entre ells en la relació, més encara quan alguns d’ells es trobaran ara al centre penitenciari on la tensió pot anar a més o es pot refredar.

En tot cas, les fonts consultades han assegurat que no es pot descartar que la batlle instructora del cas demani explicacions a la direcció de la policia sobre, almenys, la descoordinació aparent que hi hauria hagut, després que finalment, els WhatsApp que primer havien arribat al departament policial de fronteres anessin a petar al grup de drogues i s’hagin acabat reflectint al sumari. Els detinguts, en veure la documentació, també entenen una mica més tot plegat.

Comentaris (13)

Trending