La fiscalia “de moment no” preveu intervenir en l’escàndol de les pensions

L’USd’A sí que està recollint informació per elaborar un dossier per posar en coneixement del ministeri públic ben aviat, per tal que es vegi obligat a actuar fins i tot abans que ho pugui fer la pròpia CASS

Xavier Sopena és el fiscal general de l'Estat.
Xavier Sopena és el fiscal general de l'Estat. Toni Solanelles

La fiscalia general “de moment no” preveu dur a terme cap actuació per aclarir si hi ha responsabilitats penals en el marc de l’escàndol de les pensions d’invalidesa parcial (grup 1) de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). Això no vol dir que no hi acabi intervenint. De fet, potser ho haurà de fer, fins i tot, abans que eventualment accioni la CASS o alguna altra institució oficial. La Unió Sindical d’Andorra (USd’A) està recollint informació per posar-la en coneixement del ministeri públic i obligar-lo a accionar.

Totes les institucions públiques oficials estan a l’expectativa de l’informe que la CASS va encomanar a Deloitte. A final d’aquest mes de febrer s’hauria de rebre un primer avançament del treball d’auditoria externa, que serà més o menys definitiu en funció de la unanimitat o no que hagin mostrat totes les persones que s’estan consultant més enllà de veure documentació i altra informació que es posi a la seva disposició.

Rètol de la CASS a la façana de la seu social de la Seguretat Social.

Relacionat

L’auditora contractada per la CASS accelera els treballs per aclarir l’escàndol de les pensions

El denominat ‘forensic’ hauria d’establir què ha fallat en el control de les pensions i de què o de qui n’és la culpa. Alhora, també s’hauria de fixar l’import pagat de forma indeguda des que no hi ha el control sistemàtic que, aparentment, la llei obliga a dur a terme per poder-la complir. Si del treball de la consultora en deriva que hi ha altres deficiències a la Seguretat Social, és probable que s’ordeni l’ampliació de l’estudi, que es va encarregar a Deloitte per un muntant d’uns 25.000 euros després de demanar dos pressupostos més.

A final d’aquest mes de febrer s’hauria de rebre un primer avançament del treball d’auditoria externa, que serà més o menys definitiu en funció de la unanimitat o no que hagin mostrat totes les persones que s’estan consultant

Si l’informe que s’entregui ara a final de mes -o a principi de març a tot estirar- deixa entreveure eventuals responsabilitats, la CASS preveu portar el cas a la Justícia, sense esperar cap altra actuació. Essencialment, l’altra pota de l’aclariment de tot plegat ha de ser la comissió d’enquesta que han sol·licitat Concòrdia, PS i Liberals. Però ara per ara no hi ha ni data per al plenari del Consell General que l’hauria d’acordar.

En aquest marc, les fonts judicials consultades han assegurat que per ara la fiscalia no té intenció d’intervenir. Que això no vol dir que no ho acabi fent. De fet, és possible que en breu li arribi una denúncia de l’USd’A -en puresa, la posada en coneixement d’una situació presumptament irregular-. L’organització sindical està recopilant tota la informació al seu abast des d’aquesta setmana per dur-la a la fiscalia. No cal oblidar que l’USd’A, com a integrant de la plataforma sindical, va avalar la candidatura de Jacqueline Caubet i Francesc ‘Pancho’ Lizama, que finalment va obtenir la victòria en el col·legi electoral dels assalariats per representar-los en el consell d’administració.

Vista de la façana de la seu de la CASS.

Relacionat

La CASS mai fins ara havia tingut un sistema automatitzat de control de les pensions d’invalidesa

I Caubet, juntament amb Montserrat Martínez, que en aquest cas tenia el suport indirecte del Sipaag, són les dues integrants de la cúpula de la CASS que més bel·ligerants, rotundes i clares s’han mostrat en relació amb tot l’escàndol de les pensions. A més, només d’entrar a la parapública van sol·licitar un seguit d’informació i documentació que majoritàriament se’ls va denegar.

Tot això està documentat i és molt possible que formi part del dossier que es posarà en coneixement del ministeri públic per tal que estudiï si hi ha responsabilitats d’abast penal en l’errada que, almenys els darrers tres anys, hauria generat un ‘forat’ d’1,5 milions d’euros. Però que en el temps es podia enfilar fins a set, vuit o dotze milions. No està gens clar hores d’ara.

Comentaris (34)

Trending