La CASS mai fins ara havia tingut un sistema automatitzat de control de les pensions d’invalidesa

Els seguiments que es feien, poquíssims i aleatoris, sovint responien a delacions concretes o a suposades arbitrarietats internes, però era de domini públic que les irregularitats hi eren i ben poques mesures es van adoptar

Vista de la façana de la seu de la CASS.
Vista de la façana de la seu de la CASS. Toni Solanelles

La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) mai fins ara ha tingut un sistema automatitzat de control de les pensions d’invalidesa. Ara, després de les advertències fetes i les anomalies confirmades, s’estan posant els mitjans des de la nova direcció de la parapública per poder dur a terme els seguiments escaients i al dia. Però diverses fonts han confirmat que els pagaments irregulars efectuats durant anys i que ara s’ha acordat condonar eren coneguts. O, com a mínim, se’n tenien grans sospites i mai no es va fer la revisió pertinent.

“Que hi havia anomalies era de domini públic, tots els responsables n’eren conscients”, han assegurat fonts properes a la Seguretat Social indignades per la decisió del Govern, via esmena al pressupost que s’ha acabat convertint en una disposició final que alhora crea una disposició addicional a la llei que regula la CASS, es tanca la porta a reclamar el pagat de més a totes aquelles persones que durant temps han percebut pensions indegudes. Hi ha hagut una condonació en tota regla. I la xifra que hauria pogut reclamar la CASS era milionària.

La seu de la CASS.

Relacionat

Govern condona un error milionari de la CASS

El consell d’administració i la direcció de la CASS han convocat els mitjans de comunicació aquest divendres per explicar les mesures de control de les pensions. Les que s’estan articulant des que Josep Escoriza ha arribat a la direcció. Perquè anteriorment hi ha hagut molts buits de control. De fet, les fonts consultades han lamentat que una decisió com la del Govern de promoure un perdó generalitzat probablement pretengui fer passar una cortina per no haver de mirar enrere.

“El que caldria és exigir responsabilitats, i anar fins on s’escaigui i tant enrere com calgui. Són diners de tots. Es va arribar a empresonar una inspectora perquè es quedava diners i no hi va haver cap repercussió més”

“El que caldria és exigir responsabilitats, i anar fins on s’escaigui i tant enrere com calgui. Són diners de tots. Es va arribar a empresonar una inspectora perquè es quedava diners i no hi va haver cap repercussió més”, han indicat les fonts. La condonació governamental, amb l’aval d’una manera o altra de tots els grups parlamentaris, que aquest dijous durant el debat parlamentari no han dit ni mu sobre la qüestió, està causant una forta indignació social. Cert que hi ha beneficiats que callen i qui dia passa any empeny. “Però aquest cas evidencia una mala praxi generalitzada, una mala gestió que durant anys ha estat i potser està encara incrustada dins algunes administracions del país i que quede impune.”

De fet, han assegurat fonts coneixedores del cas, el consell d’administració de la CASS, per majoria, no pas per unanimitat, hauria acordat iniciar el procés de reclamació de les quantitats abonades indegudament. Una reclamació que podia anar, ‘només’, fins a tres anys enrere. Però va ser el Govern qui va fer creu i ratlla i amb la condonació ha tancat la porta a qualsevol reclamació possible. Això sempre que no hi hagi algun tipus d’acció judicial que faci remoure la qüestió.

“A banda de tot, és que és una acció discriminatòria: ¿per què es perdona aquest deute i es persegueix fins a la sacietat un petit autònom que no pot abonar la cotització? Tots són diners de tots i en aquest cas no s’ha defensat l’interès general, s’ha volgut tapar un escàndol majúscul i una mala praxi que podria arribar a tenir, fins i tot, rellevància penal.” Aquest divendres la CASS hi hauria de dir la seva.

Etiquetes

Comentaris (18)

Trending