Govern condona un error milionari de la CASS

A través d’una disposició a la llei del pressupost es tanca la porta a què la Seguretat Social pugui reclamar pensions d’invalidesa que ha pagat de més durant anys

La seu de la CASS.
La seu de la CASS. Toni Solanelles

El seguiment i control que a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) es fa -o potser millor s’ha fet- és més aviat paupèrrim. Especialment davant de segons quines prestacions. A través del pressupost, d’una disposició final, el Govern tapa, per dir-ho d’alguna manera, un error milionari de la CASS. Un descuit que haurà suposat molts centenars de milers d’euros als afiliats. Té a veure amb les pensions d’invalidesa i els pagaments excessius que ha anat fent durant anys la Seguretat Social.

La regularització continuada que s’ha de dur a terme d’aquestes pensions no s’ha fet des de fa molt. La parapública fa un temps que va tenir clar que hi havia un daltabaix financer en aquesta matèria. Les fonts consultades, per ara, no han pogut concretar ni quants milions d’euros s’han pagat de més ni quants anys fa que dura l’error ni a quants afiliats-pensionistes beneficia el que acabarà sent una condonació amb l’aval de la majoria parlamentària sota la tutela governamental.

No s’ha tingut en compte si algú superava els llindars que la CASS havia d’assegurar i que en cas de superar, la parapública no calia que aportés tant. I s’han anat aportant diners i diners sense control

Curt i ras, durant anys, segons el que estableix la llei de Seguretat Social i les regularitzacions que la CASS ha d’anar fent en relació amb les pensions d’invalidesa, especialment les relatives a les invalideses parcials, s’ha pagat de més. No s’ha tingut en compte si algú superava els llindars que la CASS havia d’assegurar i que en cas de superar, la parapública no calia que aportés tant. I s’han anat aportant diners i diners sense control. Ara s’ha descobert. Les fonts consultades no han pogut establir quant temps fa que dura aquesta anomalia. Però poden ser molts anys.

El que és clar, és que els ciutadans només tenen tres anys per reclamar el que sia a l’administració, de forma general. I l’administració, també de manera genèrica, té tres anys per reclamar als ciutadans. D’aquí que, aparentment, segons el que establirà una disposició final del pressupost que s’aprovarà aquest dijous, només s’ha acabat calculant el que feia referència a aquests tres anys d’eventual reclamació. I la CASS no reclamarà perquè el Govern ha tancat la porta a poder-ho fer.

I no només això, les poques regularitzacions que s’han fet, aquelles poques reclamacions que eventualment hagi pogut dur a terme la CASS els darrers anys, ja que es perdona el que han cobrat de més alguns pensionistes -hores d’ara, en aquesta modalitat, a tot el país n’hi ha uns 2.250 a una mitjana mensual de 687 euros-, la majoria, el Govern obre la finestra a què puguin exigir el que van haver de tornar perquè no els tocava però ara se’ls retorna perquè es condona l’error a tothom.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS I NOU ARTICULAT

A la llei del pressupost s’hi afegeix una disposició addicional setzena a la llei de la Seguretat social “per donar resposta a l’absència de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social de mecanismes per la reducció automatitzada de la pensió d’invalidesa quan es produeixen els supòsits previstos al precepte legal de referència, que ha suposat a algunes persones pensionades la generació d’una obligació de retorn parcial de pensions percebudes”. Això de l’absència de mecanismes no deixa de ser un eufemisme al fet que no es vol haver de reclamar.

Malgrat que no han transcendit xifres, aparentment només s’ha acabat calculant el que feia referència als tres anys que eventualment es podrien reclamar. I la CASS no reclamarà perquè el Govern ha tancat la porta a poder-ho fer

Segueix encara l’exposició de motius anunciant que “aquesta disposició addicional suposarà alliberar les persones pensionades afectades del deute que han generat involuntàriament i, en ares al principi d’igualtat que inspira el sistema andorrà de Seguretat Social, se’n podran beneficiar també les persones pensionades que han vist efectivament reduïda la seva pensió d’invalidesa per aquesta causa”. Pim, pam. Es perdona una cosa i se’n dona una altra en funció del cas que sigui.

I què diu l’articulat? Té tres paràgrafs. El primer indica que “les pensions d’invalidesa percebudes durant els tres anys anteriors a l’entrada en vigor de la llei del pressupost per a l’exercici del 2024, no seran reduïdes malgrat que durant aquest termini s’hagi produït qualsevol dels supòsits previstos als apartats 2 o 3 de l’article 172” de la llei de la Seguretat Social. Abans de passar al segon paràgraf del nou article que s’adhereix a la norma legal via disposició addicional al pressupost convé aclarir, doncs, què diuen aquests dos punts de l’article 172.

El 172.2 fixa que “la pensió d’invalidesa de la persona beneficiària que, a més, és assalariada es redueix en la quantitat necessària per tal que, un cop sumada al complement no contributiu i altres pensions de l’estranger pel mateix concepte, juntament amb el salari que rep, la quantitat resultant no sigui superior al salari global mensual mitjà, revalorat d’acord amb l’IPC, que rebia abans de constatar-se la patologia que ha resultat invalidant”. I el 173.3 recull que “la pensió d’invalidesa de la persona beneficiària que, a més, realitza activitats per compte propi es redueix en la quantitat necessària per tal que, sumada al complement no contributiu i amb els ingressos obtinguts per l’activitat professional, la quantitat resultant no sigui superior al salari global mensual mitjà, revalorat d’acord amb l’IPC, cotitzat a la Caixa Andorrana de Seguretat Social pel conjunt de les persones assalariades de l’any immediatament anterior a la constatació de la patologia que ha resultat invalidant”.

I què diu l’articulat? Té tres paràgrafs. El primer indica que “les pensions d’invalidesa percebudes durant els tres anys anteriors a l’entrada en vigor de la llei del pressupost per a l’exercici del 2024, no seran reduïdes malgrat que durant aquest termini s’hagi produït qualsevol dels supòsits previstos als apartats 2 o 3 de l’article 172”

En fi, com s’ha dit, fa anys que en moltes, gairebé totes, les pensions d’invalidesa no s’ha mirat si se superava el llindar que diu la llei, aquestes sumes i tal i, per tant, no s’ha reduït res. S’ha anat abonant. I ara es perdona el que, en dret, es podria reclamar. Però no es reclamarà. Ja s’ha fet notar quin serà el primer paràgraf d’aquesta disposició addicional que via pressupost 2024 s’inclourà a la llei de la Seguretat Social. El primer paràgraf condona i el segon paràgraf d’aquesta disposició obre la porta a tornar el que s’ha reduït a alguns i algunes pensionistes.

Diu que “les persones pensionades a les que s’hagi reduït la pensió d’invalidesa per aquesta causa i durant el referit termini, poden sol·licitar a la Caixa Andorrana de la Seguretat social els imports de la reducció, dins dels sis mesos següents a l’entrada en vigor de la llei del pressupost per a l’exercici del 2024”. I el tercer paràgraf fa allò que diu la dita: ‘qui avisa no es traïdor’. El que s’anuncia via aquest tercer paràgraf és que una vegada sigui vigent el pressupost per al 2024 es regularitzaran totes les pensions.

Aquest tercer punt de la futura disposició addicional estableix que “quan el supòsit que genera la reducció de la pensió d’invalidesa es produeixi després de l’entrada en vigor de la llei del pressupost per a l’exercici del 2024, la reducció aplicarà des de l’esdeveniment del supòsit”. I el que passarà que hi haurà persones que reben aquesta pensió que es trobaran amb retallades importants. I, fins i tot en alguns casos, molt importants. Però pel camí s’hauran evaporat molts diners de la caixa de la Seguretat Social. I aquests ja s’han perdut via condonació.

Comentaris (40)

Trending