Demana que se li rebaixi la fiança per poder evitar la presó i la Batllia li endureix les condicions

El Tribunal Constitucional considera que l’aute d’empresonament d’un acusat d’haver-se quedat un moneder de criptomonedes no estava degudament justificat i obliga l’instructor de la causa a reformular el processament

Simulació d'una cartera de criptomonedes.
Simulació d'una cartera de criptomonedes. ARXIU

Un resident espanyol de 38 anys va ser detingut a principi de març acusat d’haver quedat una de les carteres de criptomonedes que gestionava. Feia dies que se l’investigava. Se’l considerava autor d’un delicte d’apropiació indeguda i estafa. El 10 de marc se’l va processar i se’l va enviar a la presó. Això sí, l’home podia evitar l’empresonament si abonava una fiança de 70.000 euros que el detingut va trobar excessiva. Ho va denunciar i en lloc de rebaixar-li la quantia de l’aval, la Batllia li va canviar les condicions: cap a la Comella sense possibilitat d’eludir la presó.

El Tribunal Constitucional (TC) considera ara que aquell canvi de criteri de la Batllia, avalat pel Tribunal de Corts, no està degudament justificat i, per tant, s’ha vulnerat el dret a la jurisdicció del processat, que encara roman ingressat al centre penitenciari. L’Alt tribunal deixa clar que el fet que la Batllia no hagués justificat ni l’elevada fiança que se li imposava ni tampoc el fet que després canviés la presó condicional per una presó incondicional no dóna dret a l’acusat a la immediata posada en llibertat del processat.

Simulació d'una 'crypto wallet'-

Relacionat

Detingut acusat de quedar-se un dels moneders de criptomonedes que gestionava

En efecte, la Batllia ja ha reformat l’aute de processament i ha tornat a establir una fiança que, de moment, segons ha pogut saber l’Altaveu, l’empresonat no ha pogut satisfer i, per tant, haurà de continuar romanent a la Comella. Al seu dia, quan va passar a disposició judicial en règim de detingut per primer cop, la fiscalia va demanar que se li imposés una fiança de 60.000 euros i la defensa va sol·licitar que la garantia per poder evitar l’empresonament no superés els 20.000 euros.

D’aquí que en imposar-se els 75.000 euros, el processat va recórrer contra la decisió reclamant que li fos reduïda la quantia exigida perquè la Batllia no justificava perquè havia de ser aquella xifra i no una altra. El Tribunal de Corts va acollir la queixa del processat i va admetre que quant a la quantia fixada no hi havia una motivació adient. L’endemà mateix, la Batllia va tornar a dictar un altre aute de processament. Es deixava sense efecte l’empresonament condicionat a pagar o no els 75.000 euros i establia un empresonament incondicional per risc de fuga i de possible alteració de proves.

Una imatge de l'exterior del centre penitenciari.

Relacionat

Ingressa a la presó l’acusat de quedar-se amb criptomonedes alienes

Soprenentment, quan el processat va tornar a acudir al Tribunal de Corts per tornar a lamentar la decisió adoptada des de l’òrgan instructor, llavors la segona instància penal ho va donar per bo. Ara, com s’ha dit, el Constitucional tomba la mesura. “S’ha vulnerat el seu dret fonamental a la jurisdicció, reconegut a l’article 10 de la Constitució, en el seu vessant d’obtenir una decisió fonamentada en Dret, en relació amb el dret a la llibertat reconegut a l’article 9 de la mateixa Constitució”, manté la sentència recentment dictada.

Per tot plegat, el Constitucional “declara la nul·litat dels autes impugnats i disposa la retroacció del procediment al moment anterior a l’aute de la secció d’Instrucció 1 de la Batllia del 7 d’abril del 2022, de manera que aquesta determini la situació personal del processat”. Les noves exigències imposades, per ara l’empresonat no les pot complir i, en conseqüència, haurà de continuar ingressat a la presó.

Comentaris

Trending