Les ‘contractacions exprés’ en l’administració de Justícia causen mala maror

El Consell Superior fomenta eventuals que després mira de col·locar a través de concursos sense complir necessàriament amb l’obligació d’oferir la mobilitat interna

Despatxos de la Seu de la Justícia des de l'exterior.
Despatxos de la Seu de la Justícia des de l'exterior. Toni Solanelles

La forma amb què s’estan cobrint les múltiples vacants o llocs eventuals que hi ha en l’administració de Justícia està generant, des de fa temps, una important mala maror interna. El Consell Superior, segons les fonts consultades, acaba fomentant la contractació temporal de persones ‘de confiança’ que després tenen prioritat en els concursos que es convoquen quan realment s’ofereixen noves contractacions, places fixes de nova creació.

Segons les fonts consultades, més enllà de l’autorització tàcita o explícita que rebin dels responsables designats políticament per al Consell Superior, són la secretària general de l’ens, Marta Torres, i el cap de l’àrea de recursos humans de la mateixa institució, Enric Díaz, els qui lideren les proves d’avaluació dels processos de selecció i equivalents. Més enllà de la mala maror que causa el fet que es cobreixin llocs ‘a dit’, el que també indigna moltíssim en el marc de l’administració judicial és el fet que no es fomenta la mobilitat interna.

En aquest sentit, les fonts consultades han indicat que legalment les places s’han d’oferir inicialment dins de la pròpia administració. I això no s’està fent en molts dels casos. Més enllà de la mala maror, això està comportant una decepció entre una part del personal que a la que té la possibilitat d’optar per un altre lloc de treball en el marc de la mobilitat horitzontal que hi ha entre administracions, s’hi opta.

I en alguns casos, professionals de la Justícia, acaben en institucions com els comuns, per exemple, en places millor remunerades i sense la responsabilitat que en algunes ocasions es demanda per a les feines judicials. Més enllà d’això, segons algunes fonts, s’estan omplint més de les 25 places que incloïa el pla de xoc i per al qual va dotar a l’administració de Justícia el pressupost per aquest 2023.

Comentaris (9)

Trending