La Batllia manté oberta una causa per tràfic de persones contra l’empresari dels forn-cafeteria

Almenys tres ex-treballadors del grup Es Forner, tots colombians, continuen impulsant el cas a banda dels plets laborals per no haver percebut part de la remuneració que els tocava; el propietari va declarar el negoci en fallida i va marxar del país ja abans de la pandèmia

Durant un temps, els establiments de l'empresari van assolir una notable requesta.
Durant un temps, els establiments de l'empresari van assolir una notable requesta. ARXIU

La Batllia manté oberta una causa per tràfic de persones contra l’empresari espanyol que en poc temps, i en diferents parròquies del país, va obrir tot un seguits de forns-cafeteria. En molts casos, ho va fer abastint-se de personal estranger, majoritàriament colombià, que suposadament enredava en el seu país d’origen a través de diferents canals que tenia establerts i prometent-los salaris o condicions laborals que mai van tenir una vegada al Principat.

Recentment l’administració ha notificat la imposició de dos multes administratives -sumades suposen 11.000 euros- per vulnerar la normativa en matèria d’immigració i tenir treballadors treballant al grup Es Forner, a les cafeteries-forn Fornera, de manera il·legal. És el cas, almenys de tres joves colombians que mantenen una causa oberta a la Batllia per tràfic d’éssers humans. Com a mínim tots ells han declarat una vegada en el marc d’unes diligències que es van posar en marxa el 2018 i que s’han anat dilatant en el temps.

Un dels establiments -que ara ja no existeix- que regentava l'empresari ara multat.

Relacionat

Onze mil euros de multa per tenir treballadors il·legals al forn que ‘atreia’ empleats de Colòmbia

De fet, tampoc no estan resoltes les demandes laborals en què alguns dels afectats reclamaven diners en concepte d’emoluments salarials deguts que al seu dia no van percebre. Els afectats no descarten formalitzar alguna queixa davant de les institucions judicials per advertir de la dilació que està tenint tot plegat. Això no obstant, reconeixen que l’empresari en qüestió, que ja no està al país i que situen probablement a les Canàries, va dur a terme maniobres legals per alentir qualsevol procediment.

Les reclamacions laborals fetes per diversos ex-treballadors i també les múltiples demandes per deutes de diferent naturalesa -inclosa la d’alguna entitat bancària- van portar finalment l’empresari, ja abans de l’esclat de la pandèmia, a promoure una declaració de fallida i a tocar pirandó del Principat

Així, quan es va obrir el procés pel presumpte tràfic de persones, l’empresari, originari de la comunitat valenciana, on ja hauria tingut alguna que altra dificultat, va respondre amb una querella contra els denunciants per una suposada apropiació indeguda de diners. Els acusava d’haver-se quedat de poc més de 3.000 euros amb “proves inexistents”, segons els implicats, però que també els van dur en seu judicial a declarar.

Les reclamacions laborals fetes per diversos ex-treballadors i també les múltiples reclamacions i demandes per deutes de diferent naturalesa -inclosa la d’alguna entitat bancària- van portar finalment l’empresari, ja abans de l’esclat de la pandèmia, a promoure una declaració de fallida i a tocar pirandó del Principat. Poc abans, ja havia anat tancant alguns dels establiments, al costat dels quals vivien molts dels empleats en condicions poc recomanables, com a mínim.

D’uns mesos cap aquí, han anat recaient pronunciaments judicials o administratius en contra de l’empresari, que va refutar almenys inicialment les acusacions que se li formulaven i que atribuïa a la gelosia per l’èxit dels seus establiments -el forn-cafeteria que va gestionar a la Massana va assolir una notable requesta, per exemple- i a una campanya de desprestigi personal. Les persones que es van traslladar des de Colòmbia a partir de les promeses d’aquest home, tots, després de mesos de dificultats i en algun cas d’haver-se d’establir a la Seu o en altres indrets propers, finalment han pogut estabilitzar-se al Principat.

Comentaris (1)

Trending