L’assassí de Vila assegura sentir-se bé al nou mòdul tot i els dèficits denunciats pels funcionaris

El jove de 33 anys i d’origen togolès està aïllat des de fa deu dies en el que s’ha establert com a àrea de salut mental, que no disposa encara ni dels serveis terapèutics essencials ni tan sols té clars els torns de vigilància específica

Una imatge de l'exterior del centre penitenciari.
Una imatge de l'exterior del centre penitenciari. Toni Solanelles

L’autor confés del crim de Vila assegura sentir-se bé a la nova àrea penitenciària on resta internat des de fa deu dies. El mòdul de menors s’ha habilitat, d’aquella manera, com a espai de salut mental. I allí hi és aïllat el resident togolès de 33 anys que el Tribunal de Corts ha eximit de responsabilitat penal per l’assassinat de fa poc més de dos anys en una sentència que l’obliga a fer 25 anys de reclusió psiquiàtrica.

Els propis funcionaris han fet notar internament el seu malestar per la improvisació i les corredisses amb què ha nascut aquesta àrea i, conseqüentment, per les mancances o dèficits que presenta. Certament, s’han assignat després d’un procés de selecció exprés dues vigilants penitenciàries per fer el control de l’àrea. Però aquest control només abasta de 7 del matí a 7 de la tarda de dilluns a divendres. No hi ha una vigilància específica ni a les nits ni els caps de setmana.

Una imatge del centre penitenciari.

Relacionat

L’aïllament exprés de l’autor confés del crim de Vila incomoda els funcionaris penitenciaris

Tampoc no hi ha dissenyat cap programa terapèutic concret ni s’han disposat els recursos sociosanitaris necessaris per poder tractar l’intern, que fins a la sentència de primera instància havia estat reclòs en el mòdul de preventius com qualsevol altra pres. Això sí, fortament medicat sota control d’especialistes. Se l’ha eximit de responsabilitat penal perquè segons els informes mèdics que obren en la causa l’autor confés de l’assassinat hauria actuat sota l’impacte de l’esquizofrènia que pateix, molt probablement desenvolupada per l’alt consum d’estupefaents que va tenir ja des de ben jove.

L’intern hauria assegurat que, ara per ara, segons fonts de la defensa, se sent bé a l’espai on ha estat reclòs, que es nota ben cuidat i que altres interns acudeixen a visitar-lo amb tota normalitat

L’intern hauria assegurat que, ara per ara, segons fonts de la defensa, se sent bé a l’espai on ha estat reclòs, que es nota ben cuidat i que altres interns esporàdicament acudeixen a visitar-lo amb tota normalitat. La defensa havia avaluat la possibilitat de demanar mesures per fer més adequada l’estada, atenent al fet que també constaven mancances. Per ara, qualsevol petició queda frenada vista la reacció de l’intern.

Això no treu, però, que els funcionaris s’hagin mobilitzat per demanar explicacions a la direcció en relació al disseny de l’àrea de salut mental. Com a mínim un dels sindicats de personal penitenciari ha demanat a l’equip directiu liderat actualment per Miquel Àngel Garcia i Carles Oferil sobre el desenvolupament de l’àrea, objectius de la mateixa, organització i incorporacions de personal.

Accés al centre penitenciari.

Relacionat

Dos agents es faran càrrec de la vigilància i control del nou mòdul penitenciari de salut mental

ustament, entre part del funcionariat com a mínim, no s’acaba d’entendre el paper d’un docent contractat a hores per l’àrea de reinserció penitenciària per a fer classes d’anglès i que, curiosament, i des de fa mesos, es dedica a fer acompanyaments a reclusos, fins i tot a comparèixer davant els tribunals com si fos un terapeuta acreditat. El dubte que hi ha és saber “quina mena d’ascendència té aquesta persona” que també estaria donant directrius a nivell de l’àrea recentment creada.

Etiquetes

Comentaris (15)

Trending