El pis de l’incendi d’Escaldes queda inservible però l’estructura de l’edifici no està afectada

La policia dóna per tancada la investigació en constatar que l’origen del foc va ser “accidental” i ara seran les assegurances i els seus pèrits les que hauran d’aclarir la causa de les flames

-
-

El pis de la primera planta del número 2 del carrer Hortalets de Guem d’Escaldes on aquesta matinada hi ha hagut un incendi ha quedat molt malmès i haurà de ser objecte d’una profunda reforma, però no obstant això l’estructura de l’edifici no està afectada. Les ocupants de l’habitatge on es van originar les flames són les úniques que no han pogut tornar a casa més enllà d’acudir a recollir les poques pertinences que han pogut salvar. La policia, encarregada de la investigació, ja l’ha donat per tancada en constatar que el foc va ser “accidental” i ara seran els pèrits de les companyies asseguradores el que, si cal, hauran de treure l’entrellat en relació a les causes exactes.

Els bombers van rebre l’avís de l’incendi poc després de la mitjanit. Un treballador d’un dels tallers que hi ha a la zona va intentar sufocar les flames amb un extintor, però quan va arribar, abans que els bombers, al pis afectat, ja va veure que li seria impossible. Una vegada van arribar els agents del cos d’extinció, i tot i que l’advertència inicial era d’un foc de gravetat, l’incendi es va poder controlar ràpidament. Els bombers van treballar per evitar que les flames anessin més enllà del pis on es van originar. Es va controlar que el foc no aparegués per la façana ni que tampoc no s’escampés cap a d’altres pisos.

Els bombers van trigar dues hores a fer la intervenció; van haver de desallotjar l'edifici adjacent a l'afectat i acabar de fer baixar les persones que quedaven a l'immoble afectat

Segons que ha explicat una de les tres ocupants de l’immoble afectat -una mare, la seva filla i la seva neboda-, sort n’hi va haver que no s’havia acabat d’endormiscar i va sortir de la seva cambra per comprovar què era una lluminària que s’advertia al menjador. Eren les flames. Ràpidament van abandonar el pis. “Si no és per això, ens hi quedem les tres”, ha explicat la dona. Segons aquest testimoni, en el moment d’iniciar-se el foc, ni la dona ni les noies no eren al menjador, la part del pis més clarament afectada. No obstant això, altres testimonis directes dels fets, al mateix lloc del sinistre i junts minuts després que succeís, encara amb els bombers treballant, admetien que molt probablement una negligència de les joves hauria originat l’incendi. En tot cas, això quedarà en l’àmbit de la responsabilitat civil.

La policia ha descartat indicis de criminalitat i en considerar “accidental” l’inici del foc i en no haver-hi danys personals ha tancat l’expedient. No hi haurà, doncs, cap responsabilitat penal a no ser que apareguessin elements nous, que de cap manera es pressuposen ara per ara. Cert és que per l’hora que era i pel fet que a l’immoble afectat hi viu gent d’una certa edat, es van viure moments de pànic i de notable desesperació. Amb els bombers al capdavant de la intervenció el temor va disminuir malgrat alguns petits atacs d’angoixa i ràbia.


Estat del pis vist des de l'entrada.

Els bombers van desallotjar l’edifici adjacent a l’afectat per prevenció i els veïns de l’immoble número 2 del carrer Hortalet de Guem que no havien sortit ja quan van arribar els agents del cos de salvament van ser desallotjats amb posterioritats i amb el tempo que els bombers van creure escaient. El fum que hi havia a l’escala va fer aconsellable que mentre no es va tenir la situació controlada alguns dels ocupants de pisos del bloc -quatre habitatges per replà a raó de cinc plantes que té l’edifici- quedessin confinats a casa seva. Després se’ls va baixar al carrer per a major tranquil·litat.

Agents de la policia es van fer càrrec del recompte de veïns per assegurar-se que no quedava ningú sense atenció. A l’immoble afectat hi havia en el moment del sinistre una trentena de veïns. Hi havia alguna persona que viu sola i algun habitatge que almenys aquesta matinada estava desocupat. Els bombers van donar per acabada la seva intervenció al cap de dues hores d’haver-la iniciat, segons que ha informat el cap de guàrdia, i en cap moment es va témer per una propagació de les flames.


Flama viva visible des de l'exterior del pis afectat.

Hi havia cert temor pel fet que en la mateixa zona hi ha un parell de tallers mecànics i altres locals amb material altament inflamable. Però no hi va haver cap perill. Una vegada donada per acabada la intervenció d’extinció, els ocupants dels pisos del bloc, tots excepte els del pis cremat, van poder tornar a casa a dormir si ho van voler. Els esglaons de l’escala haurien quedat bruts pel fum i algunes cendres que van voleiar però l’escala no hauria quedat pas especialment fumats. A excepció de l’habitatge on es van iniciar les flames, la resta de pisos no s’haurien vist afectats i l’estructura tampoc ha quedat malmesa.

Mitja dotzena de persones van haver de rebre petites atencions sanitàries a peu mateix del carrer per lleus inhalacions de fum. Només en algun cas, i més per tranquil·litat que una altra cosa, segons les diverses fonts consultades, un dels veïns hauria acudit a l’hospital perquè se’l revisés, sense que hi hagués cap anomalia a ressaltar. Ara seran les asseguradores les que tindran més feina -i la remodelació constructiva que s’hagi de fer al pis on hi va haver l’incendi- i les que hauran de dir l’última paraula sobre tot plegat.

-

Relacionat

Un foc en un pis d’Escaldes obliga a desallotjar tot l’immoble i provoca un fort ensurt

Comentaris

Trending