Tres anys després de l’accidentada festa major de Sant Julià és operatiu el grup policial de control

(AMB VÍDEO) El Ball de la Marratxa se salva de la pluja que ha aigualit una de les jornades més tradicionals d’una celebració laurediana que és més segura per la retirada de les barres de beguda i l’absència d’un gran concert, segons el comú

El Ball de la Marratxa s'ha salvat de la pluja 'in extremis'.
El Ball de la Marratxa s'ha salvat de la pluja 'in extremis'. Toni Solanelles

Tres anys després de l’accidentada i en certa manera violenta festa major de Sant Julià de Lòria, finalment, i no sense moltes dificultats, és plenament operatiu per primer cop el grup de suport a manteniment a l’ordre (GSMO) de la policia. És un grup d’una trentena d’efectius components de les unitats de seguretat ciutadana amb formació i material específic per fer front a eventuals aldarulls en esdeveniments multitudinaris. De fet, la seva raó de ser són els incidents de la festa laurediana del 2019, la última que es va viure amb ‘normalitat’ pre-pandèmica fins ara.

La presència d’aquest grup policial, que ja ha estat present a les altres festes majors que s’han anat celebrant arreu del país fins ara, s’ha deixat notar aquests dies a Sant Julià. Algunes de les darreres nits, les formes emprades per alguns dels efectius del contingent policial no han agradat gens als ciutadans. Una estona abans de les 4 de la matinada el grup policial comença a maniobrar per anar dissolent la celebració i evitar així que se li escapi de les mans la situació.

El programa que s’ha “muntat amb una visió de seguretat, prudència i seny” i amb l’absència d’un gran concert musical. “No hi ha un macroconcert d’aquells que pot atraure milers de persones de Catalunya”, s’ha vantat un Majoral que ha assegurat que amb tot hi ha “un bon programa”

L’increment i especialització policial és una de les raons per les quals la sensació de seguretat és major aquest any, en què Sant Julià recupera la celebració amb plena normalitat. Amb tot, el cònsol major lauredià, Josep Majoral, ha explicat que arran d’aquella accidentada festa i una vegada van arribar al comú “ja es van prendre les decisions escaients” per incrementar la seguretat en la festa. En aquest sentit ha explicat que un element decisiu ha estat “la retirada de les barres dels bars a l’avinguda Verge de Canòlich”.

Majoral, després d’una jornada tradicional de tarda passada per aigua, ha explicat que també hi té a veure el programa que s’ha fet, “muntat amb una visió de seguretat, prudència i seny” i amb l’absència d’un gran concert musical. “No hi ha un macroconcert d’aquells que pot atraure milers de persones de Catalunya”, s’ha vantat un Majoral que ha assegurat que hi ha “un bon programa” però pensat “per i amb els joves de la parròquia”.

De fet, el mandatari comunal ha celebrat la participació que està tenint els joves lauredians en l’impuls i organització de la festa. Ho ha explicat Josep Majoral després del Ball de la Marratxa, l’únic dels balls que ha ofert l’Esbart Laurèdia a la plaça Major laurediana que s’ha salvat d’una necessària però molesta pluja que ha deixat xops els dansaires i bona part del públic, entre els quals el propi cònsol, a qui li ha tocat aguantar durant una bona estona el paraigua al cap de Govern, Xavier Espot, que ha presidit l’acte juntament amb la pràctica totalitat de la corporació laurediana.

Els joves dansaires ballant sota l’aigua i mirant d’evitar relliscades amb les espardenyes de set betes han estat els autèntics protagonistes d’una jornada passada per aigua amb rellevància també per les danses dels gegants -na Dama Blanca i el Rei Moro- i també pels gegants -Canòlich i Julià. Majoral ha celebrat la bona marxa de la festa major, remarcant que després de la pandèmia “la cultura està aquí”.

La brossa per tota la plaça de la Germandat.

Relacionat

Indignació per la brutícia deixada a la plaça Germandat pels assistents als concerts de festa major

Alhora, el cònsol major lauredià també ha tret ferro a les imatges que el propi comú va difondre de la brutícia que hi havia pels carrers del centre de la parròquia, i essencialment per Verge de Canòlich, la matinada de dissabte a diumenge. “És normal que passi això després d’un dia de festa concorregut”, ha deixat clar Majoral, que ha explicat que la intenció del comú publicitant les imatges era “posar en valor la feina dels funcionaris” que fan que cada matí els carrers i places estiguin nets malgrat la brossa que s’hi pugui haver acumulat poques hores abans. 

 

Comentaris (4)

Trending