Sorpresa i indignació per la posició de la fiscalia en relació amb l’exigència de la vacunació

Els advocats reben amb estupefacció que el ministeri públic condicioni almenys en part l’alliberament d’un reclús al fet d’haver estat vaccinat contra la Covid i l’Institut de Drets Humans ho troba “inadmissible”

El mur d'accés al centre penitenciari.
El mur d'accés al centre penitenciari. Toni Solanelles

La decisió de la fiscalia de condicionar, almenys en part, la semillibertat d’un pres al fet que es vacuni de la Covid -o el que és el mateix, negar-li l’alliberament parcial per no haver rebut cap dosi contra el virus- està causant estupefacció entre sectors de l’advocacia i també de l’àmbit social, fins i tot entre agents que estan a favor de la vacunació, i ha indignat, per exemple, entitats com l’Institut de Drets Humans (IDHA), que té intenció d’estudiar el cas i emprendre accions.

Diversos advocats s’han mostrat estupefactes pel posicionament de la fiscalia, que en un informe davant la petició judicial d’un reclús perquè se li apliquessin els beneficis penitenciaris per bona conducta i el deixessin sortir de la Comella almenys de manera diürna, va al·legar com un dels motius per denegar la semillibertat el fet que no s’hagi vacunat. Cap dels consultats s’ha trobat amb una decisió similar -el fiscal adjunt que signa l’informe és Iván Alís, però el ministeri públic és un òrgan jeràrquic-, i per això encara hi ha més sorpresa.

Dependències de la fiscalia general a la Seu de la Justícia.

Relacionat

La fiscalia s’oposa a l’alliberament d’un pres perquè no està vacunat

Tots els consultats han remarcat el fet que hi ha en joc un dret tan fonamental com el de la llibertat mentre que la vacunació en cap cas és obligatòria. No ho ha estat en cap moment al país i fins i tot en el cas que s’hagués pogut arribar a plantejar hauria topat, probablement, amb drets i principis constitucionals. Per això sobta el posicionament de la fiscalia, que en certa manera ve a dir que si l’intern, de nacionalitat andorrana, surt en llibertat, pel fet de no estar vacunat representa un perill per als companys de la feina on hauria d’acudir i també per als altres presos i els funcionaris -entre els quals n’hi ha que no s’han vacunat- quan cada nit hagi d’anar a dormir a la Comella.

Mentre els advocats estan estupefactes i el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, evitava aquest dimecres pronunciar-se sobre la qüestió tot al·legant que no coneixia els detalls del dossier, l’Institut de Drets Humans del Principat s’ha posat literalment les mans al cap. La presidenta d’aquest organisme, Elisa Muxella, farmacèutica de formació, ha assegurat que l’institut “en aquest tema anirà a totes” perquè “és inadmissible”. Hores d’ara s’està estudiant quines accions es poden dur a terme.

Comentaris (13)

Trending