La fiscalia s’oposa a l’alliberament d’un pres perquè no està vacunat

El reclús havia demanat que se li apliquessin els beneficis penitenciaris per bona conducta i d’aquesta manera poder aconseguir la semillibertat

Dependències de la fiscalia general a la Seu de la Justícia.
Dependències de la fiscalia general a la Seu de la Justícia. ARXIU

“En cap cas s’ha d’atorgar el benefici de la semillibertat amb l’obligació de reintegrar-se al domicili ja que aquest supòsit és d’aplicació a circumstàncies excepcionals que no es donen en el present cas, tota vegada que el fet de no estar vacunat és un motiu més per tal de denegar la semillibertat.” La fiscalia és rotunda en oposar-se a la pretensió d’un reclús que ja porta complertes o gairebé dues terceres parts de la condemna per una qüestió relacionada amb el tràfic de drogues. Un dels motius essencials per denegar-li la sortida de la presó és no estar vaccinat.

La petició de la fiscalia, davant la demanda feta per l’intern del centre penitenciari, no només es basa en l’aspecte de la vacuna. El ministeri públic, en aquest cas representat pel fiscal adjunt Iván Alís, no només condiciona la negativa al tema de la vacunació, també remarca que hi ha un expedient disciplinari obert al pres que qüestionaria la suposada bona conducta en base a la qual, l’implicat demanava acollir-se als beneficis que li pertoquen. La fiscalia considera que ni per la conducta ni pel fet de no haver arribat, creu, a les dues terceres parts de la condemna se li pot atorgar la semillibertat, és a dir, permetre’l sortir del centre penitenciari de dia per anar a treballar i dormir a la Comella.

Aquesta exigència encoberta d’estar vacunat per poder ser alliberat podria conculcar diversos drets del reclús, entre altres podria estar vulnerant el dret a la llibertat

Però remarca clarament, i en una petició feta recentment, és al motiu que dedica més espai, la qüestió de la vacunació. Aquesta exigència encoberta d’estar vacunat per poder ser alliberat podria conculcar diversos drets del reclús, entre altres podria estar vulnerant el dret a la llibertat. En tot cas, s’ha de ponderar el dret personal a la llibertat amb el dret a la salut, individual i col·lectiu, i altres principis, però cal tenir en compte en tot cas que la vaccinació no ha estat legalment imposada com a obligatòria al Principat.

No obstant, la fiscalia manté que el fet que l’intern en qüestió no estigui vacunat fa que “no es garanteixi la seguretat del condemnat així com de la resta de presos que es troben al centre penitenciari, per tal de garantir tant el seu propi benestar com el de la resta de presos i personal del centre penitenciari, així com del personal del lloc de treball on s’hauria d’incorporar el condemnat”. El ministeri públic obvia que, almenys durant molt temps, comandaments de la Comella no estaven vaccinats i ningú ha dit res en aquest sentit. En tot cas, els tribunals han denegat la semillibertat del reclús.

Comentaris (16)

Trending