La ‘renovació exprés’ a la unitat canina causa malestar en els sectors més novells de la policia

La direcció ha renovat -o com a mínim pretén fer-ho- els gossos que ja havien ‘caducat’ o ‘caducaven’ en breu a tot un seguit de comandaments abans que es fixi per norma que els comandaments no podran tenir cans

Dos dels gossos-policia del cos andorrà.
Dos dels gossos-policia del cos andorrà. POLICIA D'ANDORRA

La penúltima maniobra, en aquest cas a la unitat canina de la policia, està generant cert malestar entre alguns sectors del cos, especialment entre els funcionaris més joves del cos d’ordre. La direcció de la policia ha procedit recentment a renovar o vol fer-ho en breu els gossos que havien ‘caducat’ o estaven a punt de fer-ho a aquells comandaments que tenien un gos. Tot i algunes excepcions històriques, a priori un comandament no sol tenir l’animal. I si ha assolit galons ja tenint un ca, quan aquest arriba al final de la seva vida útil la bèstia, no se li renova perquè el funcionari es pugui centrar a les tasques de direcció.

De fet, hi ha hagut responsables de la unitat canina que ho han estat sense tenir gos. També allò que solia ser habitual era que la unitat en qüestió estigui formada per un comandament que actuï com a cap del grup i la resta de components que siguin agents rasos. En l’actualitat, segons les fonts, més de la meitat dels integrants de la unitat són comandaments. I la direcció hauria procedit -o està a punt de fer-ho- a renovar els gossos que arribaven a la jubilació per tal de garantir l’especialitat als comandaments en qüestió, que suposen uns 500 euros mensuals de complement. Si la vida útil de cada animal és d’entre sis i deu anys, tot això que en principi s’asseguren els funcionaris en qüestió.

Més de la meitat dels integrants de la unitat són comandaments. I la direcció hauria procedit -o està a punt de fer-ho- a renovar els gossos que arribaven a la jubilació per tal de garantir l’especialitat als comandaments en qüestió, que suposen uns 500 euros mensuals de complement

La decisió hauria caigut com una galleda d’aigua glaçada als agents de policia més novells, els que fa poc que acabaven d’arribar. Havent-hi comandaments ocupant aquest lloc, i havent-se renovat l’animal tot just ara, els serà més complicat tenir accés a una especialitat i, alhora, poder també assolir un plus salarial. A més, com és de lògica, el salari base d’un comandament és més alt que el d’un agent ras, donant-se el cas que els funcionaris que han accedit al cos en les darreres promocions van fer-ho partint d’edictes en què la nòmina que s’oferia ja havia sofert una retallada considerable respecte d’altres temps.

Es dóna el cas, a més, que les renovacions ‘exprés’ d’aquests gossos es fan justament abans no es posi suposadament per escrit la norma que implícitament s’havia anat fent servir ara que els comandaments deixarien de tenir animal quan aquest arribés al terme de la seva vida activa. Partint de la base que no hi ha una instrucció escrita s’hauria aprofitat per fer aquest moviment. No és el primer conflicte ni el primer enrenou que es dóna al tomb de la unitat canina policial. Fins al punt que al seu dia, davant les disfuncions que generava, va assumir el control directe de la unitat el director del cos, un Jordi Moreno que al seu dia també havia estat guia de gossos.

Els agents que veuen com la decisió de la direcció pot suposar un tap en la seva eventual promoció professional esperen, sense que siguin molt optimistes, que el CFPA posi de relleu l’anomalia que creuen que s’està duent a terme i es recondueixi la situació. En aquest sentit, els funcionaris de base ja tenen clar que el nou sindicat de comandaments (Sicop) no entrarà en aquesta qüestió atès que beneficia en gran mesura alguns dels seus afiliats.

Comentaris (14)

Trending