Qui vengui alcohol a menors serà castigat amb fins a un any de presó i 6.000 euros de multa

La comissió d’Interior del Consell General tanca la modificació de la Llei de seguretat pública per lluitar de forma més dura contra el ‘botellón’ introduint l’opció que els adolescents sancionats puguin evitar la multa amb un programa de rehabilitació

Restes d'un 'botellón' a la zona de l'aparcament del Funicamp.
Restes d'un 'botellón' a la zona de l'aparcament del Funicamp. Cristian Cortés

La llei per frenar els ‘botellons’ a espais públics està tancada i preparada per a la votació al ple. La comissió de Justícia i Interior ha enllestit el text incorporant la possibilitat que els càstigs, siguin econòmics o privatius de llibertat, puguin commutar-se per alternatives de caire més educatiu, com ara programes de rehabilitació per a menors o serveis a la comunitat en el cas de determinades infraccions penals. A banda, es castigarà amb presó i fins a 6.000 euros qui en vengui a adolescents. La votació es farà en la propera sessió de Consell General, prevista inicialment pel dia 29.

La iniciativa legislativa va ser impulsada en forma de proposició de llei pels tres grups parlamentaris de la majoria (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos) ara fa gairebé un any. Era, no ho van amagar, una resposta als incidents viscuts l’estiu del 2019 a les festes majors, especialment a la de Sant Julià. L’objectiu és frenar el ‘botellón’ altres conductes que afectin la convivència ciutadana i, per això, s’endureixen les sancions econòmiques, així com els càstigs per altres accions, com ara vendre alcohol a menors. En línies generals, el que es volia deixar clar és que a la via pública no es pot consumir alcohol (ni altres substàncies com ara drogues).

Els consellers Eva López, Joan Carles Ramos i Carles Naudi han presentat la proposició de llei.

Relacionat

Vendre alcohol a menors podrà comportar penes d’arrest o presó

Una preocupació important sorgia de l’increment del consum de begudes alcohòliques entre els menors -en alguns casos especialment joves-. Per aturar-ho, a banda de les infraccions i sancions previstes pels mateixos adolescents, es vol actuar contra el subministrament d’aquests productes. Per això, es canvia el Codi Penal per tipificar específicament la venda d’alcohol a aquests col·lectius. Es castigarà amb penes de fins a un any de presó o arrest i 6.000 euros de multa.  I qui en cedeixi –per exemple, deixar beure d’una copa- s’arrisca també a arrest i a una sanció econòmica de mil euros.

Les multes per beure alcohol fora dels locals autoritzats o d’esdeveniments concrets s’endureixen i es fa una especial vigilància al col·lectiu de menors

El text enduria les multes per participar en ‘botellóns’, fins a entre 300 i 500 euros, en cas d’alcohol i fins a mil, en cas de consumir drogues. El treball en comissió, però, ha introduït una novetat pel que fa als menors. Fruit de les esmenes presentades des del grup parlamentari socialdemòcrata i de l’acord entre totes les bancades de la comissió, la llei permetrà que “el ministre competent en matèria d’Interior pot acordar prèvia sol·licitud de la persona sancionada i del seu representant legal la substitució de la sanció de multa pel seguiment del programa alternatiu de rehabilitació per a persones menors d’edat”, sempre que no existeixi reincidència.

En aquest cas, i mentre se segueix el programa, la multa queda en suspens mentre es compleixin els requisits establerts al pla. En cas que aquests es deixin de seguir, la sanció s’haurà de pagar en un màxim d’un mes. El text estableix que el ministeri “ha d’efectuar el seguiment que consideri oportú amb relació a l’assistència a les sessions informatives relatives a les addicions i al compliment de les altres mesures preventives o rehabilitadores”. La durada del programa ha de ser de deu hores com a màxim i el Govern els haurà de desenvolupar per via reglamentària en un termini màxim d’un any des de l’entrada en vigor de la proposició de llei.  

El text també estableix sancions econòmiques fins ara no previstos per a diversos delictes inclosos en el Codi Penal, especialment els vinculats al trànsit, com conduir sota els efectes de l’alcohol o les drogues, entre altres. Per exemple, en aquest darrer cas la multa pot ser d’entre 600 i 3.000 euros. A iniciativa del PS s’ha introduït la possibilitat que la pena per aquestes infraccions penals es pugui substituir per treballs comunitaris si qui les ha comès no és reincident i és menor de 25 anys.

Comentaris

Trending