Vendre alcohol a menors podrà comportar penes d’arrest o presó

El consum de droga sempre tindrà associada una multa econòmica més enllà de la sanció coercitiva

Els consellers Eva López, Joan Carles Ramos i Carles Naudi han presentat la proposició de llei.
Els consellers Eva López, Joan Carles Ramos i Carles Naudi han presentat la proposició de llei.
Vendre alcohol a menors d’edat deixarà ser una infracció administrativa per convertir-se amb un delicte, amb la qual cosa es podrà condemnar el venedor amb penes d’arrest o de presó. Aquest és un dels canvis que es preveu en el marc de la modificació de la Llei de seguretat pública, que pretén endurir els càstigs per aquells comportaments desenfrenats derivats del consum d’alcohol o de drogues. Per cert, que el consum de droga a partir de l’aprovació dels canvis tindrà sempre associada una multa econòmica. Fins ara, era potestat dels tribunals sancionar econòmicament o no més enllà de la pena coercitiva d’eventual reclusió.

Els canvis els proposen de forma consensuada els tres grups parlamentaris que donen suport al Govern i suposaran modificacions, més enllà a la pròpia legislació en vigor des de l’abril, al Codi penal. Serà aquesta última normativa, per exemple, la que haurà de contemplar les dues casuístiques citades. Vendre alcohol a menors serà un delicte menor sobre el qual encara no s’ha definit del tot la pena concreta. La cessió d’alcohol a persones de menys de 18 anys serà considerada una contravenció penal.

Amb tot, l’objectiu és frenar el ‘botellón’ i les conductes fora de lloc que afecten la convivència ciutadana. La Llei de seguretat pública ja establia que no es pogués consumir alcohol en llocs públics de forma generalitzada i sense control. Ara, però, el precepte es reformula i s’incrementen les multes econòmiques que hi van associades. La idea és que no es begui fora del lloc on hi ha una celebració concreta, malgrat que formalment no es delimitarà perquè, cap ha recordat la consellera liberal Eva López, en el marc d’una llei no es pot establir aquest element de precisió.

López ha presentat els trets generals de la proposició de llei que s’està acabant d’afinar conjuntament amb els també parlamentaris demòcrata, Joan Carles Ramos, i de Ciutadans Compromesos (CC) Carles Naudi. Ha estat justament aquest darrer el que ha reconegut que “el que ha passat aquest estiu ens ha sorprès molt”, en referència als aldarulls de Sant Julià, però també a l’increment d’actes de naturalesa incívica o més hi tot que haurien destorbat la convivència ciutadana. “A les persones que tenim una vida normal ens va sobtar molt”, “estem demanant que la gent tingui sentit comú”, ha remarcat Naudi.

Menors molt menors

Els tres parlamentaris han explicat que és de domini públic que les administracions cada vegada han de destinar més esforços i recursos després de les celebracions festives a netejar els carrers i espais públics de les parròquies, plenes de brutícia, plenes de vidre. A més, segons que ha remarcat López fent referència a la seva formació de jurista i a la seva professió d’advocada, l’increment del consum d’alcohol en edats cada vegada més joves és habitual. “La policia fins ara et deia que havien de mirar, quan controlaven un jove, si era menor de 16 o 14 anys o no ho era; ara han de mirar si són menors de 12 anys, perquè en conseqüència són inimputables”

Naudi i Ramos han negat que es legisli a cop d’efecte, a partir de fets concrets i aparentment puntuals com podria ser el cas de Sant Julià. El president del grup parlamentari de CC ha afirmat que això “ha estat un símptoma”, però que va molt més enllà i incrementar les penes ha de ser també una mesura de prevenció, de fre. De fet, la proposició de llei també encomana al Govern revisar els plants antidrogaddicions i fer més prevenció en un termini màxim d’entre tres i sis mesos. “El consum d’alcohol no només fa mal a la salut sinó que també comporta conductes incíviques”, ha remarcat López. Els canvis també faran que els locals d’oci nocturn estiguin obligats a contactar immediatament a la policia si detecten alguna persona consumint droga o d’avisar en el cas que hi hagi algun menor d’edat bevent alcohol.

Comentaris (6)

Trending