La policia nega que hi hagi una campanya per controlar l’entrada de temporers sense papers

El cos assegura que els controls denunciats a xarxes els darrers dies, que han suposat la denegació d’accés a diverses persones, formen part de la “feina diària” a les fronteres

Les instal·lacions de la frontera del riu Runer.
Les instal·lacions de la frontera del riu Runer.

La policia assegura que no està realitzant cap campanya específica per mirar d’impedir l’entrada de persones, majoritàriament d’origen sud-americà que vulguin entrar al país per instal·lar-se a l’espera de trobar feina a la temporada d’hivern. Admet, això sí, que s’han controlat i evitat l’accés d’alguns ciutadans, però aplicant “la normativa vigent”. Això en el marc de “la feina diària” del personal del cos.

En els darrers dies, són diverses les persones que han denunciat que se’ls ha deixat arribar al país. Ho han fet via xarxes socials i això ha generat una notable inquietud entre molts usuaris que admeten que tenen la intenció de fer temporada a Andorra. En algun cas, hi ha qui ho ha intentat dos cops i, en totes dues ocasions, ha acabat veient com havia de girar cua.

El passaport d'un dels ciutadans a qui no han deixat entrar al país.

Relacionat

Temporers en un mar de dubtes

Consultat per Altaveu, el servei de policia assegura que “no hi ha cap instrucció d’intensificar els controls de frontera”. Afirmen que aquestes intervencions formen part de la “tasca que fa part de la feina diària del personal que desenvolupa el seu servei” a les entrades al Principat.

I, en aquest cas, s’afirma que el que s’aplica és la disposició transitòria primera de la Llei d’immigració. Aquesta indica que “un estranger que no sigui nacional d’un Estat membre de la Unió Europea o de l’Espai Econòmic Europeu ha de posseir almenys els visats requerits per entrar i circular legalment a França o a Espanya i per tornar a entrar-hi des del territori andorrà. Aquesta disposició no s’aplica a les persones que resideixen legalment al Principat d’Andorra”.

Això no obstant, aquesta afirmació xoca amb el que han explicat algunes de les persones que s’han trobat que no podien entrar al país. Alguns asseguraven que no se’ls havia citat aquesta disposició sinó que se’ls indicava que no se’ls deixava entrar perquè no havien passat prou dies d’ençà que l’autorització de treball i residència de la passada temporada havia caducat -segons la Llei d’immigració, cinc mesos-.

Temporers agafant un dels busos amb què se'ls va dur per agafar els vols de repatriació l'hivern passat.

Relacionat

Ciutadans sud-americans alerten de la intensificació dels controls per accedir al país

El que està clar és que els dubtes continuen. Tot fa pensar que no serà fins que es publiqui, en el seu moment, el decret de la quota de temporada d’hivern que s’acabin esvaint moltes d’aquestes incògnites.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending