Ciutadans sud-americans alerten de la intensificació dels controls per accedir al país

‘L’excusa’ de venir a fer turisme ja no s’accepta si no es té un pre-contracte laboral o no s’ha estat noranta dies o més en un algun país de l’espai Schengen

Temporers agafant un dels busos amb què se'ls va dur per agafar els vols de repatriació l'hivern passat.
Temporers agafant un dels busos amb què se'ls va dur per agafar els vols de repatriació l'hivern passat. ARXIU

Els grups de temporers essencialment sud-americans amb vocació de traslladar-se al Principat amb la voluntat de trobar-hi feina treuen fum els darrers dies. Alguns dels ciutadans habitualment argentins encara que també algun xilè i uruguaià s’hauria trobat amb una intensificació dels controls d’immigració a la frontera que els impedeix entrar al Principat a no ser que tinguin ja a hores d’ara un precontracte laboral. L’opció de venir suposadament a fer turisme a Andorra es mira amb lupa.

Des de l’administració, en les diferents reunions que s’han mantingut amb diferents agents econòmics les últimes setmanes en relació a preparar la propera temporada d’hivern, ja s’ha deixat clar que es posaran mecanismes i s’activaran els controls i les mesures necessàries per evitar trobar-se, davant un situació inesperada com la passada primavera ho va ser l’esclat de la pandèmia, amb l’episodi dels temporers que es van ‘atrinxerar’, per necessitat o volgudament, al país. De fet, d’ençà del confinament s’hauria detectat una major presència al país de persones sense les autoritzacions corresponents. I no es vol que això torni a repetir-se.

Seria en aquest marc que s’haurien intensificat els controls. Especialment, asseguren persones que s’han trobat en la situació, es controlen vehicles de transport col·lectiu de viatgers. Si no es té precontracte o no s’ha estat com a mínim abans de venir a Andorra noranta dies en algun país de l’espai Schengen, amb la qual cosa es podria demostrar un cert arrelament en un país proper, no es deixa accedir al Principat. A d'altres que prèviament han estat treballant al Principat se'ls exigeix que hagi passat un període de 180 dies o més de la seva sortida d'Andorra per tornar-hi a entrar. Aquest ball de xifres també està desconcertant els afectats.

La situació, els controls, han corregut com la pólvora en els diferents grups de contactes i xarxes socials on s’aglutinen aquells temporers que ja han fet estada al Principat anteriorment o que ho pretendrien fer. En aquest sentit, hi ha una bona quantitat de ciutadans sud-americans que tenen emparaulades a través de correus electrònics i altres vies entrevistes de feina, però ni molt menys això significa que tinguin una ocupació laboral lligada per als propers mesos al Principat. Amb la qual cosa tot plegat està generant cert neguit i desconcert.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending