Govern demana suport a Catalunya per poder resoldre la ‘crisi dels forenses’

El ministeri d’Interior està a l’espera de la resposta de la Generalitat per saber si és possible establir algun conveni de col·laboració veient que no hi ha manera d’atraure al Principat especialistes en medicina legal

Un forense en plena activitat.
Un forense en plena activitat. ARXIU

Si no pots solucionar el problema tu sol, demana ajuda. Fa o no fa aquesta deu ser el pensament que hi ha al ministeri de Justícia i Interior després de veure l’enorme dificultat que hi ha per poder disposar d’un equip de medicina legal i forense amb cara i ulls. Actualment al Principat només exerceix, com a tal, un sol especialista, que ha de tenir reforços puntuals de qui sigui, fins i tot de metges que en altres èpoques havien exercit la mateixa especialitat però que van preferir abandonar-la. El servei està sota mínims.

Fa molt temps que a Andorra sols hi ha un forense, amb la dificultat i complexitat que això suposa. I els moltíssims problemes que comporta. El ministeri ha anat convocant concurs per a la provisió de places (es voldrien dos especialistes més) i no hi ha manera. Fins ara, totes les convocatòries s’han hagut de declarar desertes per la manca de candidats, per la falta d’aspirants. Ni el salari ni l’especialitat no atrauen. I en d’altres llocs des d’on podrien sorgir aspirants ja hi ha feina.

Davant les dificultats per tenir cobert el servei de medicina legal i forense, el Govern ha demanat suport a Catalunya. És una de les qüestions que el cap de l’executiu, Xavier Espot, va posar dins la carpeta que es va tractar amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, quan aquest va visitar Andorra fa algunes setmanes. Fonts del ministeri d’Interior han confirmat que s’ha demanat al govern català poder disposar de forenses d’aquell territori per cobrir les mancances que hi ha actualment al Principat.

Un forense en plena activitat.

Relacionat

Andorra es queda amb un forense menys

El ministeri, el Govern, estaria a l’espera que la Generalitat mostri el seu acord formal a prestar auxili forense, per dir-ho d’alguna manera, i establir un conveni en el marc del qual es marqui la relació formal entre les dues administracions i quins tipus i quan es durien a terme els serveis. I si seria un o diversos professionals els que es desplaçarien a Andorra o, en els casos que es pugui, es trametrà la informació a Barcelona perquè s’analitzi.

La situació és tan complexa que el ministeri d’Interior i Justícia ha hagut d’advertir als operadors que cal prendre paciència. Un dels col·lectius que ha rebut l’alerta en qüestió és el Col·legi d’Advocats, que ha tramès a tots els seus col·legiats una circular advertint que el darrer dels concursos convocats tampoc no ha estat reeixit.

“La places vacants de professionals forenses que s’han anat produint no s’han cobert, malgrat haver-se realitzat la corresponent convocatòria pública de forma reiterada i successiva”. El ministeri ha anunciat als operadors, sense entrar a detallar res, que s’està “treballant per restablir el servei de l’àrea de medicina legal i forense de forma òptima en els terminis més breus possibles”. I és que el servei està sota mínims. O menys encara.

Comentaris (3)

Trending