El futur 112 haurà d’estar dissenyat per gestionar entre 50.000 i 60.000 trucades anuals

Govern busca una empresa que defineixi el model del servei i del centre nacional d’emergències abans del 31 de desembre, tot tenint en compte que els dos sistemes han d’estar en funcionament l’agost del 2025, encàrrec que es calcula costarà prop de 87.000 euros

Vehicles de la policia i bombers a l'avinguda Tarragona.
Vehicles de la policia i bombers a l'avinguda Tarragona.

Govern posa fil a l’agulla per unificar definitivament tots els telèfons d’emergència en un de sol, el 112, com ja succeeix a la majoria de països europeus. D’aquesta forma, de fet, se segueix una de les obligacions marcades en la Llei de Protecció Civil. Al llarg d’aquest 2024, l’executiu vol que una empresa especialitzada analitzi la situació al Principat i dissenyi el model tant del nou servei unitari com del futur centre nacional d’emergències. La previsió és que aquest número únic pugui atendre entre 50.000 i 60.000 trucades anuals.

La Llei de Protecció Civil establia dues obligacions clares a Govern. Per un costat, que el servei d’atenció de trucades d’emergència es prestés a partir del telèfon 112 -o de qualsevol altre que s’acabi establint a Europa-. Actualment, a Andorra hi ha fins a quatre números: el mateix 112, però també el 110 (policia), el 116 (Servei d’Urgències Mèdiques) i el 118 (Bombers). Per l’altre, també s’apuntava que calia posar en funcionament un Centre Nacional d’Emergències que, sota la direcció i el control del departament de Protecció Civil, “constitueix una estructura permanent de recepció de les trucades d’emergència i coordinació dels serveis operatius que hagin d’intervenir en les situacions d’emergència”.

En tots dos casos, la llei establia un termini de tres anys des de la seva entrada en vigor perquè es complís aquestes obligacions. El text va ser publicat al BOPA l’agost del 2022 i, per tant, durant el mateix mes de l’any vinent això hauria d’estar completat.

El director de Protecció Civil, Cristian Pons, durant la compareixença.

Relacionat

Protecció Civil preveu tenir durant el 2024 el disseny del model d’emergències més adequat a Andorra

Falta, però, un punt clau: saber com ha de ser el servei del número unificat 112 i del centre nacional d’emergències. I, per això, s’ha llançat un concurs internacional que vol buscar una empresa especialitzada per dissenyar aquest sistema. Una tasca que hauria d’estar enllestida abans del 31 de desembre per, posteriorment, implementar i activar tota la infraestructura necessària durant el primer semestre del 2025.  L’encàrrec, es calcula, suposarà un cost de prop de 87.000 euros.

Qui sigui escollit, haurà d’analitzar la situació actual a Andorra i les necessitats futures per establir el model més adient. Entre altres coses, haurà de tenir en compte que, segons les dades més recents, els quatre números actuals gestionen entre 140 i 160 trucades diàries. Això representa entre 50.000 i 60.000 anuals. Per tant, un primer punt a tenir en compte serà que caldrà dimensionar el servei per aquest volum d’interaccions.

El futur servei haurà de recollir tots els avisos en matèria de seguretat ciutadana, prevenció i extinció d’incendis i salvant, atenció sanitària urgent i protecció civil, així com altres matèries que puguin tenir consideració d’emergència. Per un costat, caldrà dissenyar com haurà de ser l’Àrea 112 i, per l’altre, el mateix centre d’emergències, tenint també en compte el fet que s’haurà de coordinar amb policia, bombers o sanitaris però també amb altres departaments, com ara serveis de circulació, Andorra Telecom, FEDA, Mobilitat o el COEX, entre altres.

Un dels temes que caldrà analitzar és el fet que, actualment, cada número té una plataforma de gestió tecnològica. Per tant, s’haurà de definir quina és la més adient -sigui de les que ja estan en ús o una altra-. A més, caldrà tenir en compte programaris d’altres àmbits, com ara el de la història clínica compartida o el de la gestió de la cartografia oficial. També s’avisa que “s’haurà de preveure la possibilitat d’anar adaptant el model de gestió escollit així com les solucions tècniques i tecnològiques a les necessitats que vagin sorgint en un futur per tal de poder integrar, si es considera oportú, d’altres serveis dels mencionats en el funcionament del Servei 112”.

Comentaris (3)

Trending