El ‘cas Ucraïna’ impulsa els sindicats de Bombers a reclamar la regularització de la jornada laboral

Les tres organitzacions que representen els funcionaris del cos s’han reunit amb la direcció per exposar-li diverses qüestions i recordar-li que el Tribunal Constitucional va indicar que certs aspectes s’han d’incloure en les lleis i Funció Pública no ho preveu

Bombers escoltant el discurs del director del cos.
Bombers escoltant el discurs del director del cos. Toni Solanelles

Les associacions i el nou sindicat que representen els interessos dels funcionaris de Bombers han quedat estupefactes en veure com els canvis que s’estan tramitant al Consell General en relació amb la Llei de Funció Pública no inclouen el mandat fet pel Tribunal Constitucional que va sentenciar al seu dia que aquells aspectes vinculats a la jornada de treball no podien deixar-se a expenses d’un reglament sinó que s’havien de posar negre sobre blanc en un text amb rang de llei. I ara han reclamat a la direcció del cos que recordi aquest mandat i que les lleis que escaigui s’adaptin.

En certa manera, la concreció de diversos aspectes en matèria laboral, com ara definir més i millor la jornada de treball i tot un seguit de qüestions col·laterals ve a tomb, en certa manera, amb la polèmica generada per la missió humanitària a la frontera entre Polònia i Ucraïna i el fet que quatre dels sis bombers que formaven part de l’expedició acabessin accedint, en contra de les directrius ministerials, en territori ucraïnès. Aquesta situació ha comportat l’obertura d’un expedient disciplinari al màxim comandament que formava part del comboi, un oficial del cos.

Però en lloc no queda regulat molts aspectes que en el moment d’avaluar una eventual sanció s’han de tenir en compte. Per això, entre altres coses, ABA, A-118 i SIBA, s’han reunit amb la direcció del cos. I tindrien intenció de mantenir una trobada amb el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, amb el qual ja d’abans de l’esclat de la pandèmia no tenen cap contacte. Amb la direcció del cos, les organitzacions sindicals, segons fonts d’aquestes, haurien tractat diversos aspectes.

El ministre d'Interior va prohibir l'accés dels bombers en territori ucraïnès.

Relacionat

Bombers obre expedient a l’oficial que lidera la representació del cos en la ‘missió Ucraïna’

De fet, l’ABA ha posat sobre la taula una comunicació escrita, sobre la qual les altres dues organitzacions estarien d’acord, recordant que la reglamentació sobre les planificacions laborals estableixen que els calendaris mensuals s’han de presentar a tot estirar el dia 25 del mes anterior a l’entrada en vigor del calendari. I que tota aquella modificació que sorgeix per raó de qualsevol incidència no es pot computar a una bossa d’hores genèrica sinó que els canvis, si suposen un increment d’hores, han de comportar que aquestes siguin considerades com a hores extraordinàries i, en conseqüència, que siguin remunerades com a tals.

Sobre aquest aspecte les fonts consultades han reconegut que hi ha visions diferents entre la direcció i els representants dels treballadors. En canvi, sí que hi ha consens en el fet que cal establir per llei la jornada laboral, tal com va dir el Tribunal Constitucional. I igual que l’Alt tribunal va ordenar la modificació d’un precepte concret de la Llei de la Funció Pública, com que aquest article es reprodueix de forma literal en les lleis que regulen cadascun dels cossos especials, això implica que la legislació específica dels uniformats hagi de contemplar la regulació de la jornada laboral.

Aspectes com, per exemple, la definició de les jornades de 24 hores o del global d’hores a realitzar mensualment i altres aspectes -com per exemple si s’és bomber de forma permanent o només quan s’està de servei- consideren els sindicats que s’haurien d’establir sense dubte a la llei. Però temen que a nivell polític hi hagi certs dubtes o certs neguits de legislar aquestes matèries, atès que sempre és més complicat modificar una llei que un reglament.

 

Comentaris

Trending