Bombers obre expedient a l’oficial que lidera la representació del cos en la ‘missió Ucraïna’

El comandament ha assumit la responsabilitat per compte dels seus altres tres companys que també van accedir en territori ucraïnès contravenint les ordres del ministeri d’Interior però difícilment serà sancionat

El ministre d'Interior va prohibir l'accés dels bombers en territori ucraïnès.
El ministre d'Interior va prohibir l'accés dels bombers en territori ucraïnès. Toni Solanelles

La direcció del cos de bombers ha acabat obrint solament un expedient arran de la vulneració de directrius que hi va haver durant la primera missió humanitària fins a la frontera entre Polònia i Ucraïna per traslladar material humanitari a les persones que fugien del conflicte bèl·lic que des de fa un mes i mig es viu al país eslau. L’oficial que ostentava la màxima representació dels sis agents que integraven l’expedició ha assumit tota la responsabilitat en relació amb el fet que quatre dels uniformats acabessin accedint en territori ucraïnès quan se’ls ho havia prohibit.

L’obertura de l’expedient, notificada fa pocs dies al comandament afectat, no suposa que hi hagi d’haver cap sanció. Més encara, els primers elements de la instrucció de dit expedient fan pensar que el cas s’acabarà arxivant per manca de regulació de la participació d’integrants del cos en una missió com aquella en la qual es van integrar els sis bombers. Segons les fonts consultades, sí que es podria arribar a aplicar una sanció lleu a l’oficial per contravenir una ordre d’un superior. Però imposar una falta tan mínima en un tema tan sensible es considera que acabaria sent contraproduent.

L’ordre prohibitiva traslladada als seus subordinats per Jordi Farré va ser notificada als sis agents que integraven la missió, però el comandament màxim del cos sobre el terreny hauria ofert cobertura als altres tres agents que van entrar a Ucraïna

De les diligències prèvies a l’obertura de l’expedient hauria quedat clar, segons les fonts, que l’oficial va rebre pertinentment la directriu del director del cos en relació amb el fet que el ministre d’Interior i Justícia, Josep Maria Rossell, prohibia expressament l’entrada dels funcionaris en territori ucraïnès. No podien accedir en zona de guerra ni els funcionaris ni els vehicles oficials. L’ordre traslladada als seus subordinats per Jordi Farré va ser notificada als sis agents que integraven la missió.

De fet, segons les fonts consultades, la instrucció, la prohibició, era de domini públic, perquè la resta de components del comboi, fins a dotze més, també eren conscients de les instruccions donades des d’Interior. Amb tot, segons les fonts consultades, de la informació prèvia sol·licitada als implicats s’hauria desprès que l’oficial assumia la responsabilitat de l’accés a territori ucraïnès. Que el comandament hauria ofert cobertura als altres tres agents que van entrar a Ucraïna.

Vista aquesta circumstància, només s’ha obert expedient a l’esmentat comandament i ara s’instrueix la pertinent causa. Però, com s’ha indicat, tot fa pensar que s’arxivarà sense cap repercussió. No hi ha cap cap normativa al cos que inclogui les missions humanitàries entre les funcions dels bombers. Per tant, no hi ha res regulat i es fa difícil, segons les fonts, tipificar o acordar la comissió de qualsevol infracció més enllà del no respecte a una ordre del superior.

Un dels magatzems on hauria deixat material el comboi.

Relacionat

Creu Roja i Bombers posen en marxa investigacions internes per aclarir què va passar al comboi

Però vista la naturalesa de la missió i els motius pels quals es va decidir fer cas omís de les directrius donades, veient a més que el material va acabar arribant als necessitats de manera més diligent de com ho hauria estat seguint el canal inicialment previst i comprovat que, per sort, no hi va haver cap incidència, la solució última es donaria per bona. Això sí, els bombers no tornaran a participar de cap altra missió d’aquestes característiques sense una regulació explícita prèvia.

Comentaris (10)

Trending