Creu Roja i Bombers posen en marxa investigacions internes per aclarir què va passar al comboi

L’ONG manté per aquest divendres l’arrencada de la segona expedició cap a la frontera entre Polònia i Ucraïna, amb un tràiler i un minibus i deu persones per transportar 31 palets de material

Un dels magatzems on hauria deixat material el comboi.
Un dels magatzems on hauria deixat material el comboi. CREU ROJA ANDORRANA

La junta directiva de la Creu Roja i la direcció del cos de bombers han posat en marxa aquest dimecres, cada institució a la seva manera, sengles treballs de recerca interna per aclarir què va passar en la missió humanitària que es va desenvolupar la setmana passada fins a la frontera entre Polònia i Ucraïna. Alhora, l’ONG manté per aquest divendres a primera hora del matí l’arrencada del segon comboi que ha de portar material, especialment alimentari, cap a la mateixa destinació.

Tant a la Creu Roja Andorrana com als bombers ja hi havia soroll de sabres des de fa alguns dies. La direcció del cos de salvament i extinció d’incendis era més conscient de la situació atès que un dels voluntaris que van participar d’aquesta missió que va finalitzar diumenge ja havia comunicat que havia interposat una denúncia contra un dels funcionaris que formava part del comboi. Segons les diverses fonts, la denúncia seria per presumptes amenaces durant el trajecte.

Material descarregat al magatzem de la Creu Roja de Polònia a Przemysl pel primer comboi.

Relacionat

Entrega de material sí; friccions al comboi també

En tot cas, i vista la mala maror existent, la direcció del cos ha demanat un informe de l’estat de la qüestió als funcionaris que es van desplaçar fins a Polònia (i eventualment fins a Ucraïna) per mirar si escau dur a terme alguna altra acció més. El director de la Creu Roja Andorrana i cap de missió en aquesta primera expedició, Jordi Fernàndez, ha reconegut situacions tenses durant l’expedició, especialment a partir del lliurament del material, i ha explicat que la fricció inicial es va iniciar per l’enfrontament entre dos bombers i sobre si calia accedir en territori ucraïnès o no.

La situació de tensió hauria agafat més de sorpresa la junta directiva de la Creu Roja Andorrana que aquesta tarda, davant la informació publicada per l’Altaveu, ha vist com els seus integrants mantenien diversos contactes per fer una primera avaluació de la situació i en vista a les dades que vagin recopilant s’anirà actuant en conseqüència. En tot cas, es garanteix que el material recollit i traslladat fins a Polònia la setmana passada ha estat posat a disposició de persones necessitades arran del conflicte bèl·lic.

EL NOU COMBOI

De les divuit persones que van formar la primera expedició, que en alguns moments va acabar com el rosari de l’aurora, només una de les dues ciutadanes ucraïneses al Principat, que a banda de participar de la recollida de material feien en la missió la tasca de traducció, repeteixen en el viatge. El comboi l’integren un tràiler carregat amb 31 palets i un minibus d’una trentena de places. Els dos vehicles han estat cedits per empreses del país. Hi ha deu persones: sis conductors, l’esmentada traductora, dos bombers i la responsable de l’àrea social de la Creu Roja Andorrana, Anna Arias, com a cap de missió.

A través sobretot de la botiga solidària, l’ONG atén al Principat dinou famílies que es tradueixen en 58 persones

Tot i els incidents haguts, ara per ara no es preveu cap modificació en la planificació dissenyada. En canvi, ara mateix no és tan clar que hi hagi una tercera expedició. La situació és molt canviant. Sí que és cert que amb l’experiència del primer viatge es vol intentar millorar la situació en aquesta segona ocasió. Com en el primer cas, no es preveu portar refugiats cap al Principat a no ser que sigui algun cas d’alguna persona ja resident a Andorra i que estigui en trànsit de marxar d’Ucraïna i tingui el país pirinenc com a destinació.

Més enllà d’això, la Creu Roja, a través d’un comunicat, ha admès que per la precipitació que van haver de marxar de casa seva, molts dels ciutadans ucraïnesos que finalment han arribat a Andorra necessiten ajuda. D’aquesta manera, i a través sobretot de la botiga solidària, l’ONG atén al Principat dinou famílies que es tradueixen en 58 persones.

Comentaris (16)

Trending